Bramboráky – klasika české kuchyně

bramboráky

Bramboráky jsou dnes neprávem opomíjeným klasickým českým receptem. Pošmourné podzimní počasí přitom k přípravě bramboráků přímo vybízí.

Bramboráky podle mého receptu jsou ideálním obědem nebo večeří, která zasytí a zahřeje vás na těle i na duši.

Doba přípravy:

  • Příprava ingrediencí – 15 minut
  • Vaření – 20 minut
  • Celkem – 35 minut

Suroviny:

  • 1 kg brambor
  • 3 vejce
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 5 stroužků česneku
  • 2 hrsti sušené majoránky
  • sůl a pepř

Na smažení

  • rostlinný olej nebo vepřové sádlo
  • širší pánev

Bramboráky jsou ideální podzimní pokrm pro malé i velké strávníky. Těsto na ně můžete klidně připravovat s dětmi a užít si tak společný čas v kuchyni!

Recept na bramboráky není nic složitého. Usmažit si je dokáže opravdu každý. Potřebovat k tomu přitom budete jen pár základních surovin. Zároveň se jedná o velmi levné a maximálně chutné jídlo.

Krásně zlatavé bramboráky pečené na sádle.

Jak na ty nejlepší bramboráky?

Brambory omyjte, oškrabejte a osušte utěrkou. Poté jednu po druhé nastrouhejte najemno na struhadle nebo v kuchyňském robotu. Osolte a nechce chvilku stát při pokojové teplotě. Slijte přebytečnou vodu, kterou brambory pustily.

K bramborám přidejte vejce, mouku, prolisovaný česnek, sušenou majoránku, pepř a případně ještě trochu soli. Vznikne vám tak středně husté těsto.

Pánev postavte na středně velký plamen a rozehřejte na ní asi dvě lžíce tuku. Lžící nebo naběračkou nalijte do pánve těsto v tenké vrstvě a pomalu smažte vzniklé bramboráky z obou stran dozlatova.

Jestliže máte obavu z většího množství tuku či smaženého jídla obecně, zdravější variantou je pečení bramboráků v troubě. Pokud se pro tento způsob přípravy rozhodnete, zkrátka těsto nalijte v tenké vrstvě na pečícím papírem vyložený a tukem vymazaný plech a pečte při 180°C přibližně 30 minut.

Volitelné přídavky:

Slanina

Pokud si potrpíte na masité chody, nebojte se do bramboráků přidat trochu pokrájené anglické slaniny. Slanina se v bramborácích krásně vypeče a dodá jim další chuťový rozměr.

Čerstvá majoránka

Bramboráky jsou skvělou příležitostí k použití majoránky čerstvé. Pokud máte tu možnost, čerstvou majoránku nasekejte nadrobno a přidejte rovnou do těsta. Chuťově je trochu výraznější než majoránka sušená drhnutá. Pokud máte k dispozici jen tu, nezoufejte. Silnější majoránkové chuti docílíte, pokud ji před použitím silně promnete mezi prsty.

Čím bramboráky ještě vylepšit?

Ke smaženým jídlům se vždycky hodí nějaký dip nebo omáčka. Zkuste si připravit třeba jednoduchý pažitkový dip ze zakysané smetany, soli, pepře a čerstvé pažitky.

Dobrou chuť!