Vajíčková pomazánka je česká klasika, kterou v určité obměně znají asi úplně všichni. Vyzkoušejte můj recept na tuto stálici české kuchyně!
Netušíte, čím pohostit návštěvu? Máte přebytek vajec? Přemýšlíte, co s nimi? A co takhle vajíčková pomazánka? Příprava je naprosto jednoduchá a zabere vám jen pár minut.
Vejce jsou nutričně bohatá a zároveň vydatná. Jednou z jejich výhod tedy je, že vás dokáží zasytit na dlouhou dobu. Proto se vajíčková pomazánka hodí ke konzumaci i pro ty z vás, kteří drží dietu.
Abyste docílili krásně zářivě žluté barvy žloutku, přiveďte vejce k varu a nechte 1 minutu probublávat. Poté je zakryjte pokličkou a nechte 12 minut odpočívat v horké vodě. Poté je slijte, prolijte ledovou vodou a oloupejte.
Celková doba přípravy: 20 min.
Počet porcí: 4
Suroviny:
- 1 menší cibulku
- 6 vajec
- Plnotučnou hořčici (3 lžíce)
- Majonézu (210 ml)
- Salám (jaký máte zrovna doma)
- Petrželku
- Sůl a pepř
- Čerstvou pažitku
- Čerstvý chléb
Vajíčková pomazánka – Jak na to?
- Do menšího kastrůlku nalijte dost vody na ponoření vajec a přiveďte k varu. Jakmile voda vře, vložte do ní vajíčka a stopujte přesně devět minut.
- Uvařená vajíčka slijte a ihned na ně napusťte studenou vodu z kohoutku. Vajíčka potřebují šokově zchladit, aby se přerušil proces varu.
- Připravte si velkou mísu, ve které pomazánku budete připravovat. Uvařené zchlazené vejce oloupejte a nakrájejte na kostičky nožem nebo pomocí kráječe.
- K pokrájeným vajíčkům přidejte 1 sklenici majonézy, 3 lžíce plnotučné hořčice, salám, cibulku a petrželku nakrájené nadrobno. Dochuťte solí a pepřem a opatrně promíchejte.
- Hotovou pomazánku můžete nechat uležet pár hodin v lednici, bude mít výraznější chuť.
- Čerstvý chléb rozpečte a pomažte pomazánkou a na závěr posypte najemno nakrájenou pažitkou.
Dobrou chuť!