Nejlepší vajíčková pomazánka

vajíčková pomazánka

Vajíčková pomazánka je česká klasika, kterou v určité obměně znají asi úplně všichni. Vyzkoušejte můj recept na tuto stálici české kuchyně!

Netušíte, čím pohostit návštěvu? Máte přebytek vajec? Přemýšlíte, co s nimi? A co takhle vajíčková pomazánka? Příprava je naprosto jednoduchá a zabere vám jen pár minut.

Vejce jsou nutričně bohatá a zároveň vydatná. Jednou z jejich výhod tedy je, že vás dokáží zasytit na dlouhou dobu. Proto se vajíčková pomazánka hodí ke konzumaci i pro ty z vás, kteří drží dietu.

Abyste docílili krásně zářivě žluté barvy žloutku, přiveďte vejce k varu a nechte 1 minutu probublávat. Poté je zakryjte pokličkou a nechte 12 minut odpočívat v horké vodě. Poté je slijte, prolijte ledovou vodou a oloupejte.

Vejce volte ideálně od slepic z volného chovu.

Celková doba přípravy: 20 min.

Počet porcí: 4

Suroviny:

  • 1 menší cibulku
  • 6 vajec
  • Plnotučnou hořčici (3 lžíce)
  • Majonézu (210 ml)
  • Salám (jaký máte zrovna doma)
  • Petrželku
  • Sůl a pepř
  • Čerstvou pažitku
  • Čerstvý chléb

Vajíčková pomazánka – Jak na to?

  1. Do menšího kastrůlku nalijte dost vody na ponoření vajec a přiveďte k varu. Jakmile voda vře, vložte do ní vajíčka a stopujte přesně devět minut.
  2. Uvařená vajíčka slijte a ihned na ně napusťte studenou vodu z kohoutku. Vajíčka potřebují šokově zchladit, aby se přerušil proces varu.
  3. Připravte si velkou mísu, ve které pomazánku budete připravovat. Uvařené zchlazené vejce oloupejte a nakrájejte na kostičky nožem nebo pomocí kráječe.
  4. K pokrájeným vajíčkům přidejte 1 sklenici majonézy, 3 lžíce plnotučné hořčice, salám, cibulku a petrželku nakrájené nadrobno. Dochuťte solí a pepřem a opatrně promíchejte.
  5. Hotovou pomazánku můžete nechat uležet pár hodin v lednici, bude mít výraznější chuť.
  6. Čerstvý chléb rozpečte a pomažte pomazánkou a na závěr posypte najemno nakrájenou pažitkou.

Dobrou chuť!