Hovězí guláš pro každou příležitost

hovězí guláš

Hovězí guláš je sytý, rustikální a plný kousků křehkého hovězího masa, pikantní zeleniny a voňavého koření, jako je paprika, mletý kmín a bobkový list.

Hovězí guláš je jedním z nejoblíbenějších jídel mé rodiny v chladném počasí a naprosto vynikající je podávaný s vaječnými nudlemi nebo bramborovou kaší namísto klasických kynutých knedlíků.

Když jsem vyrůstal v domácnosti s mými prarodiči, měl jsem to potěšení pochutnat si na spoustě chutných a uklidňujících tradičních českých jídel.

V chladném zimním období patřil k oblíbeným pokrmům mé rodiny hovězí guláš inspirovaný maďarskou kuchyní v českém podání. Hovězí guláš je jídlo plné křehkých kousků hovězího masa a zeleniny, které se delší dobu dusí v bohaté omáčce s příchutí aromatického kmínu, papriky a bobkového listu.

Moje maminka nejčastěji připravovala malé domácí knedlíky podobné špeclím nebo dokonce bramborovou kaši, na které jsme hovězí guláš podávali a nechávali hojnou omáčku sklouznout do každého zákoutí.

V dnešní době často připravuji domácí hovězí guláš pro své blízké ve stylu, v jakém ho připravovali moji rodiče, a když mám trochu času navíc, dělám dokonce i malinké domácí špecle. Nebo pro zjednodušení rád používám jemné, extra široké vaječné nudle, jako v této verzi.

Jak připravit hovězí guláš, který je bohatý a chutný

Pokud jde o recept na hovězí guláš, jde především o rustikální jednoduchost se spoustou bohaté chuti.

V tomto receptu je sice hodně cibule, mrkve a rajčat (hlavně kvůli barvě a přidané struktuře), ale hovězí maso má být hlavní hvězdou.

Na mém receptu na guláš je příjemné, že nevyžaduje drahý kus hovězího masa. Používám o něco tužší hovězí roštěnou, nakrájenou na středně velké kousky.

Důvodem, proč volím roštěnou z roštěnce místo tradičního hovězího masa na guláš, je kolagen a mramorování, které se v něm nachází a které je vynikající pro delší vaření do lahodné dokonalosti.

Tato delší doba vaření, potřebná pro tento gulášový recept, umožní masu, aby bylo aromatické a křehké.

Co se týče aromatických látek, je to cibule, spousta česneku, pořádná dávka mletého kmínu, paprika (ne pálivá, ale sladší a jemnější „maďarská“), pár bobkových listů, na kostičky nakrájená mrkev a několik nahrubo nakrájených celých rajčat z plechovky.

Celková doba přípravy:

2 hodiny 50 minut

Suroviny:

  • 1 kg hovězí roštěné nakrájené na středně velké kousky
  • Sůl
  • Černý pepř
  • 3 polévkové lžíce mouky, rozdělené
  • Olivový olej
  • 2 lžíce másla
  • 2 malé cibule, nakrájené nadrobno
  • 3 střední mrkve, oloupané a nakrájené
  • 3 lžíce sladké papriky
  • ½ lžičky mletého kmínu
  • 2 bobkové listy
  • 4 stroužky česneku prolisované přes lis na česnek
  • 1 ½ lžíce rajčatového protlaku
  • 2 šálky hovězího vývaru/vývaru
  • 4 celá oloupaná rajčata typu San Marzano (z plechovky), nahrubo nakrájená
  • 1 lžíce nasekané čerstvé petrželky
  • Vaječné nudle, bramborová kaše nebo oblíbená příloha, kterou můžete podávat vedle

Postup:

Vložte kousky hovězího masa do velké mísy a ochuťte je několika špetkami soli a černého pepře; posypte 2 lžícemi mouky a promíchejte.

Velkou pánev nebo hrnec postavte na středně silný oheň a zakápněte asi 3 lžícemi olivového oleje; jakmile se rozpálí, přidejte asi polovinu olivového oleje.

Po rozpálení přidejte asi polovinu hovězího masa (pracujte ve 2-3 dávkách) a opékejte ho ze všech stran asi 4-5 minut; maso vyjměte z pánve a dejte stranou.

Na stejnou pánev přidejte další 2 lžíce olivového oleje a máslo, a jakmile se rozpustí, přidejte cibuli a mrkev a restujte je asi 2-3 minuty do změknutí; poté přidejte papriku, mletý kmín a bobkové listy a promíchejte.

Poté přidejte česnek, a jakmile se rozvoní, vmíchejte rajčatový protlak, aby se spojil; přisypte zbývající 1 lžíci mouky a promíchejte, poté vmíchejte hovězí vývar a nakrájená rajčata.

Tento hovězí guláš můžete připravit i s klasickými knedlíky.

Vraťte opečené hovězí maso zpět do pánve, promíchejte a vše přiveďte k prudkému varu; poté snižte teplotu na středně nízkou nebo nízkou, částečně přikryjte pokličkou, aby mohla unikat pára, a vařte, dokud hovězí maso nezměkne, přibližně 2 až 2,5 hodiny, a občas promíchejte. Hovězí guláš dochuťte vmícháním nasekané petrželky a podávejte s vaječnými nudlemi, bramborovou kaší nebo oblíbenou přílohou.