Čokoládový dort z jedné mísy

čokoládový dort

Recept na čokoládový dort z jedné mísy, který je rychlý, snadný a chutný! Mám pro vás i varianty bez lepku, bez mléka a bez vajec!

Nejlepší recept na čokoládový dort? Existuje spousta tvrzení o nejlepším receptu na čokoládový dort. Chápu to. Ale po jediném soustu tohoto dekadentního, vlhkého čokoládového dortu s čokoládovou polevou každý člověk u stolu poznamenal, že je to nejlepší čokoládový dort, jaký kdy ochutnal.

Upřímně řečeno, je to asi jeden z nejjednodušších dortů, které jsem za poslední dobu dělal.

Když jsme s přáteli dort hltali, popíjeli kávu nebo ledové studené mléko, komplimenty se jen hrnuly.

Čokoládový dort můžete ozdobit oříšky.

To je většinou situace, kdy víte, že lidem opravdu chutná, když vás požádají o recept a řeknou vám, na jakou událost ho plánují podávat. Pro kuchaře je to opravdu jedna z největších poklon, které se vám může dostat – alespoň podle mě.

A tady je další skvělá věc na tomto receptu. Těsto na dort lze opravdu připravit v míse bez použití mixéru. Samozřejmě, že to jen usnadňuje práci, ale tento recept by snadno připravila moje babička ve své maličké kuchyňce s metličkou a miskou. A jsem si jistý, že by se také dokonale povedl.

Takže přátelé, pokud máte mezi sebou milovníky čokoládových dortů, připravte jim tento dort. Pokud měli špatný den, tohle je určitě něco, co jim ho rozjasní. Pokud měli skvělý den, pak je tento čokoládový dort skvělým způsobem, jak to s nimi oslavit!

Jak připravit a skladovat domácí čokoládový dort:

Dort i čokoládová poleva se dají připravit dopředu. Nechte dorty zcela vychladnout, dobře je zabalte do plastové fólie a každou vrstvu vložte do sáčku se zipem do mrazničky. Vrstvy dortu zmrazte až na jeden měsíc.

Chcete-li dort potřít polevou, jednoduše jej vyjměte z mrazničky a nechte rozmrazit v chladničce s neporušeným obalem. Poté dort po úplném rozmrazení potřete polevou.

Dort skladujte při pokojové teplotě na pultu. Rád skladuji pod dortovou kopulí, aby dort zůstal čerstvý.

Úpravy čokoládového dortu, které by vás mohly zajímat:

Všimněte si, že jsem recept doplnil o další ingredience, které jsem během let vyzkoušel. Zjistil jsem, že tento čokoládový dort je ještě univerzálnější, než jsem si původně představoval! Uvedl jsem některé z úprav, které jsem vyzkoušel a které by vás mohly zajímat.

Recept na bezlepkový čokoládový dort:

Pro přípravu tohoto dortu jako bezlepkového čokoládového dortu jsem úspěšně použil stejné množství bezlepkové mouky namísto celozrnné mouky uvedené v receptu.

Recept na čokoládový dort bez mléka:

Pro přípravu dortu jako receptu na čokoládový dort bez mléka jsem místo mléka použil mandlové i kokosové mléko. Místo mléka lze použít také podmáslí, a to se skvělým výsledkem.

Recept na čokoládový dort bez vajec:

V receptu jsem místo 2 velkých vajec použil 2/3 šálku neslazeného jablečného pyré, aby se z dortu stal čokoládový dort bez vajec. Všimněte si, že možná budete muset dort péct jen o několik minut déle. Nezapomeňte zkontrolovat propečení špejlí.

Použití másla a dalších olejů:

Vyzkoušel jsem recept na čokoládový dort s dalšími oleji a také s máslem. Vyzkoušel jsem použití stejného množství rozpuštěného kokosového oleje jako rostlinného oleje uvedeného v receptu. Testoval jsem také použití stejného objemu rozpuštěného másla místo olejů v čokoládovém dortu. Struktura dortu se sice mírně liší, ale i tak je výborný a stojí za vyzkoušení, pokud byste v čokoládovém dortu místo olejů raději použili máslo.

Celková doba přípravy:

45 minut

Suroviny:

  • 2 šálky hladké mouky
  • 1 a půl šálku cukru
  • 3/4 šálku neslazeného kakaového prášku
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 1/2 lžičky jedlé sody
  • lžička soli
  • 2 lžičky instantní kávy
  • 1 šálek mléka nebo podmáslí, mandlového nebo kokosového mléka
  • 1/2 šálku rostlinného nebo řepkového oleje nebo rozpuštěného kokosového oleje
  • 2 velká vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 šálek vroucí vody

Postup:

Předehřejte troubu na 220 °C. Připravte dvě dortové formy postříkáním sprejem na pečení nebo vymazáním máslem a lehkým vysypáním moukou.

Vložte mouku, cukr, kakao, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl a instantní kávu do velké mísy nebo do mísy stojanového mixéru. Prošlehejte, aby se směs spojila, nebo pomocí nástavce s pádly promíchejte moučnou směs, dokud se dobře nespojí.

Do moučné směsi přidejte mléko, rostlinný olej, vejce a vanilku a při střední rychlosti mixujte, dokud se směs dobře nespojí. Snižte rychlost a opatrně přidávejte vroucí vodu do dortového těsta, dokud se dobře nespojí.

Dortové těsto rovnoměrně rozdělte do dvou připravených dortových forem. Pečte 30-35 minut, dokud špejle nebo dortová zkoušečka zapíchnutá do středu čokoládového dortu nevyjde čistá.

Po vyjmutí z trouby nechte koláč asi 10 minut vychladnout, vyjměte jej z formy a nechte zcela vychladnout.

Dort potřete čokoládovou máslovou polevou (rozpuštěnou čokoládou ve vodní lázni s trochou másla).

Poznámka

Po přidání vroucí vody bude těsto velmi řídké. Je to správné a výsledkem je ten nejchutnější a nejvlhčí čokoládový dort, jaký jsem kdy ochutnal.