Polévka z červené čočky není žádná věda. V průběhu let jsem však uvařil několik nevýrazných čočkových polévek, než jsem ji dovedl k dokonalosti.
Výčet receptů zde zveřejněných by nebyl úplný bez pořádné čočkové polévky. Moje polévka z červené čočky se připravuje převážně ze surovin ze spíže, ale obsahuje vydatnou zeleninu a citron pro lahodnou a svěží chuť. Je ochucená několika mým oblíbeným kořením a spoustou čerstvě namletého černého pepře.
Upřímně, je to ta nejlepší polévka z červené čočky, jakou jsem kdy jedl. Ať už si chcete odlehčit jídlo nebo se zahřát miskou horké polévky, tento recept na zdravou čočkovou polévku je pro vás! Je to jedna z mých nejoblíbenějších a doufám, že se stane základem i ve vaší kuchyni.
Pět důvodů, proč si tento recept zamilovat:
Recept vyžaduje sezónní zeleninu a dostupné suroviny ze spíže, ale chutná gurmánsky.
Tato čočková polévka má úžasnou vydatnou konzistenci, která je lehce krémová (přesto v ní není žádná smetana). Trik spočívá v tom, že část polévky rozmixujete, jakmile čočka změkne, a pak ji vlijete zpět do hrnce. Je to jako kouzlo.
Tato výživná a vyvážená polévka se počítá jako jídlo, pokud si dopřejete velkorysou porci. Čočka je bohatá na bílkoviny, vlákninu a železo.
Čočková polévka se dobře balí na oběd do nepropustné nádoby a druhý den chutná ještě lépe.
Tato polévka se dobře mrazí i rozmrazuje. Udělejte si polévku hned a vychutnejte si ji později!
Pokud se vám tato polévka z červené čočky zalíbí, nebojte se dalších variací. Přidejte svou oblíbenou zeleninu nebo koření a popusťte uzdu fantazie!
Celkový čas přípravy:
55 minut
Suroviny:
- ¼ šálku extra panenského olivového oleje
- 1 středně velká cibule, nakrájená nadrobno
- 2 oloupané a nakrájené mrkve
- 4 stroužky česneku, prolisované nebo mleté
- 2 lžičky mletého kmínu
- 1 lžička kari
- ½ čajové lžičky sušeného tymiánu
- 1 velká plechovka nakrájených rajčat, lehce okapaná
- 1 šálek červené čočky, přebrané a propláchnuté
- 4 šálky zeleninového vývaru
- 2 šálky vody
- 1 lžička soli, více podle chuti
- špetka kajenského pepře
- čerstvě mletý černý pepř, podle chuti
- 1 šálek nakrájené čerstvé zelené kapusty nebo zelí, odstraněná tvrdá žebra
- 1 až 2 lžíce citronové šťávy (½ až 1 střední citron), podle chuti
Postup:
Zahřejte olivový olej v hrnci na středním ohni. Čtvrtina šálku olivového oleje se může zdát jako hodně, ale dodává této výživné polévce krásnou bohatost.
Jakmile se olej rozvoní, přidejte nakrájenou cibuli a mrkev a za častého míchání vařte, dokud cibule nezměkne a nezprůsvitní, asi 5 minut.
Přidejte česnek, kmín, kari a tymián. Za stálého míchání vařte, dokud se nerozvoní, asi 30 sekund.
Přilijte okapaná nakrájená rajčata a za častého míchání vařte ještě několik minut, aby se zvýraznila jejich chuť.
Přilijte čočku, vývar a vodu. Přidejte 1 lžičku soli a špetku kajenského pepře. Hojně dochuťte čerstvě mletým černým pepřem. Zvyšte teplotu a přiveďte směs k varu, poté hrnec částečně přikryjte a snižte teplotu, aby se udržoval mírný var. Vařte dokud čočka nezměkne.
Dva šálky polévky přendejte do mixéru. Pevně připevněte víko, ruce si chraňte před párou utěrkou položenou přes víko a polévku rozmixujte dohladka. (Nebo část polévky rozmixujte ponorným mixérem).
Přidejte nakrájenou zeleninu a vařte dalších 5 minut, nebo dokud zelenina nezměkne podle vašich představ. Odstavte hrnec z ohně a vmíchejte 1 lžíci citronové šťávy. Ochutnejte a dochuťte další solí, pepřem a/nebo citronovou šťávou, dokud se chutě opravdu neprojeví. Pro pikantnější polévku přidejte ještě špetku nebo dvě kajenského pepře. Podávejte ještě horkou. Zbytky vydrží v chladničce asi 4 dny.