Polévka z červené čočky ve vegetariánském podání

polévka z červené čočky

Polévka z červené čočky není žádná věda. V průběhu let jsem však uvařil několik nevýrazných čočkových polévek, než jsem ji dovedl k dokonalosti.

Výčet receptů zde zveřejněných by nebyl úplný bez pořádné čočkové polévky. Moje polévka z červené čočky se připravuje převážně ze surovin ze spíže, ale obsahuje vydatnou zeleninu a citron pro lahodnou a svěží chuť. Je ochucená několika mým oblíbeným kořením a spoustou čerstvě namletého černého pepře.

Upřímně, je to ta nejlepší polévka z červené čočky, jakou jsem kdy jedl. Ať už si chcete odlehčit jídlo nebo se zahřát miskou horké polévky, tento recept na zdravou čočkovou polévku je pro vás! Je to jedna z mých nejoblíbenějších a doufám, že se stane základem i ve vaší kuchyni.

Pět důvodů, proč si tento recept zamilovat:

Recept vyžaduje sezónní zeleninu a dostupné suroviny ze spíže, ale chutná gurmánsky.

Tato čočková polévka má úžasnou vydatnou konzistenci, která je lehce krémová (přesto v ní není žádná smetana). Trik spočívá v tom, že část polévky rozmixujete, jakmile čočka změkne, a pak ji vlijete zpět do hrnce. Je to jako kouzlo.

Tato výživná a vyvážená polévka se počítá jako jídlo, pokud si dopřejete velkorysou porci. Čočka je bohatá na bílkoviny, vlákninu a železo.

Čočková polévka se dobře balí na oběd do nepropustné nádoby a druhý den chutná ještě lépe.

Tato polévka se dobře mrazí i rozmrazuje. Udělejte si polévku hned a vychutnejte si ji později!

Pokud se vám tato polévka z červené čočky zalíbí, nebojte se dalších variací. Přidejte svou oblíbenou zeleninu nebo koření a popusťte uzdu fantazie!

Celkový čas přípravy:

55 minut

Suroviny:

  • ¼ šálku extra panenského olivového oleje
  • 1 středně velká cibule, nakrájená nadrobno
  • 2 oloupané a nakrájené mrkve
  • 4 stroužky česneku, prolisované nebo mleté
  • 2 lžičky mletého kmínu
  • 1 lžička kari
  • ½ čajové lžičky sušeného tymiánu
  • 1 velká plechovka nakrájených rajčat, lehce okapaná
  • 1 šálek červené čočky, přebrané a propláchnuté
  • 4 šálky zeleninového vývaru
  • 2 šálky vody
  • 1 lžička soli, více podle chuti
  • špetka kajenského pepře
  • čerstvě mletý černý pepř, podle chuti
  • 1 šálek nakrájené čerstvé zelené kapusty nebo zelí, odstraněná tvrdá žebra
  • 1 až 2 lžíce citronové šťávy (½ až 1 střední citron), podle chuti

Postup:

Zahřejte olivový olej v hrnci na středním ohni. Čtvrtina šálku olivového oleje se může zdát jako hodně, ale dodává této výživné polévce krásnou bohatost.

Jakmile se olej rozvoní, přidejte nakrájenou cibuli a mrkev a za častého míchání vařte, dokud cibule nezměkne a nezprůsvitní, asi 5 minut.

Přidejte česnek, kmín, kari a tymián. Za stálého míchání vařte, dokud se nerozvoní, asi 30 sekund.

Přilijte okapaná nakrájená rajčata a za častého míchání vařte ještě několik minut, aby se zvýraznila jejich chuť.

Červená čočka je rychle měkká, můžete ji však klidně nahradit čočkou zelenou, jen ji budete muset dopředu namočit a vařit o trochu déle.

Přilijte čočku, vývar a vodu. Přidejte 1 lžičku soli a špetku kajenského pepře. Hojně dochuťte čerstvě mletým černým pepřem. Zvyšte teplotu a přiveďte směs k varu, poté hrnec částečně přikryjte a snižte teplotu, aby se udržoval mírný var. Vařte dokud čočka nezměkne.

Dva šálky polévky přendejte do mixéru. Pevně připevněte víko, ruce si chraňte před párou utěrkou položenou přes víko a polévku rozmixujte dohladka. (Nebo část polévky rozmixujte ponorným mixérem).

Přidejte nakrájenou zeleninu a vařte dalších 5 minut, nebo dokud zelenina nezměkne podle vašich představ. Odstavte hrnec z ohně a vmíchejte 1 lžíci citronové šťávy. Ochutnejte a dochuťte další solí, pepřem a/nebo citronovou šťávou, dokud se chutě opravdu neprojeví. Pro pikantnější polévku přidejte ještě špetku nebo dvě kajenského pepře. Podávejte ještě horkou. Zbytky vydrží v chladničce asi 4 dny.