Znáte z Peče celá země: Čokoládové bonbóny s oříšky

čokoládové bonbóny

Tyhle čokoládové bonbóny, konkrétně lanýže s lískovými oříšky, jsou snadné a představují nádherný potravinový dárek. Inspiroval mě k nim poslední díl Peče celá země.

Rád vyrábím jídlo, které mohu darovat. Na Valentýna, Den matek nebo k výročí jsou tyto čokoládové bonbóny, lanýže s lískovými oříšky a pralinkami dokonalou pochoutkou, kterou můžete obdarovat svého milé – nebo své děti či nejlepší kamarádky. Vlastně komukoli, kdo si je zaslouží. Skvěle by se hodily i na Velikonoce nebo Vánoce.

Proč si zamilujete tyto čokoládové bonbóny, lanýže s lískovými oříšky a praliné?

Jsou snadné na přípravu, chutnají božsky a mají i slaný nádech. Navíc darovat čokoládu je taky zábava.

Výroba pralinek je tak zábavná. Když si pomyslíte, že můžete smíchat jen pár ingrediencí dohromady a nakonec získáte krásnou a naprosto luxusní pochoutku. Na čokoládových bonbónech a lanýžích jsou postaveny celé firmy (Fererro, Lindt). Jsou dekadentní, sladké a naprostá lahůdka, kterou můžete dát někomu, koho máte rádi. Nebo si je můžete dát sami, když sedíte na gauči a sledujete Netflix.

Co je praliné?

Praliné je tvrdý karamel, který často, ale ne vždy, obsahuje ořechy. Je báječný, když se zpracuje na drobky a posype se jím zmrzlina, palačinky, cupcakes, cokoli sladkého, a je také opravdu, opravdu dobrá v čokoládových lanýžích.

Jak pražit lískové oříšky

Recept na čokoládové bonbóny, lanýže s lískovými oříšky a praliné vyžaduje pražené lískové ořechy a je velmi snadné si je upražit doma, pokud je neseženete již pražené. Plech vyložte pečicím papírem a lískové oříšky na něj rozprostřete v jedné vrstvě. Pečte při teplotě 180°C 10-15 minut a každou chvíli plechem zatřeste. Začneš cítit tu nádhernou vůni pražených lískových oříšků.

Jak loupat lískové ořechy

Pokud máte neloupané lískové oříšky, nevadí. Pro tento recept můžete použít loupané i neloupané lískové ořechy, ale slupka může být trochu hořká. Chcete-li se jí zbavit, stačí lískové oříšky opražit, aby se zahřály, a pak je vyklopit do utěrky. Strany utěrky přehněte přes jejich horní část a energicky je třete sem a tam. Většina slupky se tak odstraní. Nyní je překlopte do cedníku a pořádně je protřepejte nad kuchyňským dřezem, abyste se zbavili dalších. Nevadí, když na lískových oříšcích zůstane ještě nějaká slupka.

Pokud se vám nechce polévat čokoládové bonbóny čokoládou, postačí obalit je v kakau.

Jak připravit čokoládové bonbóny

Výroba čokoládových lanýžů je neuvěřitelně jednoduchá. Jsou to v podstatě jemné ganache z čokolády a smetany, ale někdy obsahují máslo pro bohatost, jako tyto. Často také obsahují nějakou příchuť nebo náplň. U těchto čokoládových lanýžů s lískovými oříšky a praliné je náplň ve formě praliné, které se jemně zpracuje a vmíchá do ganache.

K přípravě praliné stačí v hrnci svařit máslo, cukr, med a smetanu. Protože je jí jen malé množství, je to doslova jen pár minut, než se změní v karamel, který ztuhne.

Přidáme lískové oříšky spolu s trochou vanilky a soli a vše promícháme. Sůl není povinná a ochutnáte ji až na konci, ale pokud chcete úplně sladké praliné, můžete ji v tomto kroku vynechat.

Praliné nalijte do vyložené formy a nechte ho ztuhnout, což zabere jen asi 15 minut. Nyní vložte praliné do kuchyňského robotu a voilá, máte praliné drobky.

K přípravě lanýžů stačí zahřát smetanu a máslo a pak je zalít kvalitní hořkou čokoládou. Já jsem použil čokoládu se 70 % kakaové sušiny, ale pokud se vám zdá příliš hořká, můžete použít 50%. Přidejte drobky praliné a jen špetku soli (stačí jen na zvýraznění čokoládové chuti, ne na to, aby byly slané) a nechte asi půl hodiny ztuhnout v lednici.

Nabírání ganache na přípravu lanýžů

Když chci ganache rozválet na kuličky, použiji malou naběračku na sušenky, abych ho naporcoval, a pak ho rukama rozválím. Jakmile jsou všechny hotové, dám je asi na 15-20 minut do mrazáku, aby pěkně ztuhly.

Celková doba přípravy:

1 hodina 45 minut

Suroviny:

  • 2 polévkové lžíce (28 g) másla
  • 1 polévková lžíce krupicového cukru
  • 1/2 lžíce medu
  • 1 lžíce smetany ke šlehání
  • 1/2 šálku pražených lískových oříšků
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 ¼ lžičky vanilky
  • 1 ¾ šálku (350 g) nasekané hořké (70%) čokolády
  • 1/3 šálku smetany ke šlehání, navíc
  • 1 polévková lžíce (14 g) másla, navíc
  • špetka soli, navíc

Postup:

Malou formu na pečení vyložíme pečicím papírem. Máslo, cukr, med a smetanu smíchejte v hrnci na mírném ohni, dokud se cukr nerozpustí. Přivedeme k varu a necháme asi 4-5 minut probublávat, dokud nezíská světle zlatavou karamelovou barvu. Přidejte lískové oříšky, 1/4 lžičky vanilky a sůl a dobře promíchejte. Nalijte do formy a nechte ztuhnout

Rozlámejte karamel a vložte jej do kuchyňského robotu. Zpracujte na drobky (praliné).

Čokoládu nakrájejte na malé kousky a 1 šálek si dejte stranou. Zbývající 3/4 šálku dejte do mísy. V hrnci zahřívejte smetanu a máslo, dokud se máslo nerozpustí, pak pokračujte v zahřívání a míchejte, dokud se nezačnou objevovat bublinky. Přidejte zbývající 1 lžičku vanilky a špetku soli a promíchejte.

 Směs nalijte na kousky čokolády. Jemně míchejte, dokud směs nebude hladká a lesklá. Přidejte praliné a dobře promíchejte. Nalijte do mísy a dejte na 1/2 hodiny ztuhnout do lednice.

Lžíce ganache rozválejte na kuličky (já používám malou naběračku na sušenky, abych je naporcoval, a pak je rukama srolujte do kuliček) a pak je dejte na talíř vyložený pečicím papírem do mrazáku, aby znovu ztuhly. Zbylou hořkou čokoládu rozpustíme v žáruvzdorné misce nad hrncem s vroucí vodou. Čokoládové bonbóny obalíme v čokoládové polevě.