Zapečená Aljaška, kterou znáte z pořadu Peče celá země má všechno: rozmanitou strukturu a chuť, část receptu, která se dá připravit předem, a úžasnou prezentaci. Moje verze obsahuje banánovo-ořechový dort s malinovým sorbetem a vanilkovou zmrzlinou – a samozřejmě nadýchanou vnější vrstvu z pusinek, která je zapálená.
A přestože se klasický hořící dezert Aljaška v plamenech může zdát děsivý, není důvod, proč byste z něj neměli udělat svůj sváteční pokrm. Jen si nezapomeňte pořídit kuchyňskou páječku, kterou pusinky opečete do zlatohnědého, lehce křupavého obláčku.
Několik tipů, jak se vyhnout vysušení pusinek
Před šleháním bílků a cukru je potřete octem a otřete mísu a šlehací nástavec. Je to spolehlivý způsob, jak zajistit dokonalé špičky. A tyto dokonalé špičky naberte na naskládaný zmrzlinový dort gumovou stěrkou a pak je rozetřete malou odsazenou stěrkou.
Pečenou Aljašku můžete také připravit předem
Dortovou formu na zmrzlinu a dortový základ můžete upéct až měsíc předem. Pusinky můžete připravit i den předem a pro opětovné vyšlehání je nechte 20 minut stát při pokojové teplotě a poté je dvě až tři minuty šlehejte ve stojanovém mixéru s nástavcem na šlehání do tuhých špiček. Nebude tak nadýchaná jako při prvním šlehání, ale zatraceně se tomu blíží a zajistí klid při nenáročném sestavování na večeři.
Dva důležité tipy pro hladkou prezentaci dortu Aljaška v plamenech
Zaprvé, mějte poblíž dortovou zástěru, kterou zakryjete pečenou Aljašku, kdyby byl plamen příliš silný. Nikdo nechce mít spálený ubrus. Za druhé, ke krájení pečené Aljašky používejte velký nůž a mezi krájením každého plátku otřete nůž vlhkou kuchyňskou utěrkou.
Celková doba přípravy:
1 hodina
Suroviny:
Pro zmrzlinovou vrstvu
- 1 půllitr malinového sorbetu
- 1¼ hrnku vanilkové zmrzliny, mírně změklé
Na banánovo-ořechovou vrstvu
- ½ hrnku hladké mouky
- ½ čajové lžičky soli
- ¼ lžičky mleté skořice
- ⅛ lžička mletého zázvoru
- 3 velké žloutky
- ⅓ šálku rozmačkaného zralého banánu (1 malý banán, několik hodin zmrazený ve slupce a rozmražený)
- 5 lžic cukru, rozdělit
- 2 velké bílky
- 1 lžička vanilkového extraktu
- ¼ šálku nasekaných vlašských ořechů
- ⅓ šálku meruňkového džemu
Na bílkové pusinky
- 4 velké bílky
- ¾ šálku cukru
- ¼ lžičky vinného kamene
- ½ lžičky vanilkového extraktu
- špetka soli
- 2 lžíce alkoholu (například Bacardi)
Postup:
Připravte formu na zmrzlinu:
Vymažte středně velkou mísu tukem a dvakrát ji vyložte plastovou fólií tak, aby fólie visela přes jeden konec. Základ zabalte a rovnoměrně uhlaďte ¾ šálku malinového sorbetu, poté navrstvěte vanilkovou zmrzlinu a zakončete zbývajícím malinovým sorbetem. Přikryjte zmrzlinu přesahem fólie a zmrazte, dokud neztuhne, nejméně 2 hodiny, nejlépe přes noc.
Mezitím připravte dort Aljaška v plamenech:
Vnitřek dortové formy vymažte tukem, dno vyložte pečícím papírem a papír také vymažte.
V malé misce prošlehejte mouku, sůl, mletou skořici a mletý zázvor; dejte stranou.
Ve velké míse šlehejte žloutky, banán a 3 lžíce cukru do zhoustnutí a zesvětlení, 1 minutu, a dejte stranou.
V míse stojanového mixéru vybaveného šlehacím nástavcem šlehejte bílky při střední rychlosti do pěny. Zvyšte rychlost mixéru na středně vysokou a za chodu mixéru postupně přidávejte zbývající 2 lžíce cukru a vanilku. Zvyšte rychlost mixéru na vysokou, dokud se nevytvoří střední špičky, celkem asi 3 minuty.
Opatrně vmíchejte bílky do žloutkové směsi, poté vmíchejte směs mouky a nasekané vlašské ořechy a míchejte, dokud se nespojí. Nalijte těsto do připravené formy, uhlaďte povrch hřbetem lžíce nebo malou odsazenou stěrkou a pečte do světle zlatavé barvy 15 až 18 minut. Podél zlatohnědých okrajů koláče přejeďte stěrkou nebo nožem, aby se koláč odlepil od stěn formy, a vyklopte jej na mřížku; nechte jej zcela vychladnout, 30 minut.
Poznámka: Pokud jste v časové tísni, nechte koláč 15 minut vychladnout v mrazáku na stojanu.
Když je dort vychladlý, připravte bílkový krém:
Na středním plameni přiveďte k varu a naplňte středně velký hrnec vodou do hloubky 1 cm.
V míse elektrického mixéru smíchejte bílky, cukr a vinný kámen a postavte nad hrnec. Neustále šlehejte, dokud se cukr nerozpustí a bílky nebudou na dotek teplé nebo dokud cukrářský teploměr neukáže hodnotu 60°C. V míse elektrického mixéru smíchejte bílky, cukr a vinný kámen a postavte nad hrnec. Přidejte vanilku a sůl a šlehejte při nízkých otáčkách a postupně je zvyšujte, dokud se nevytvoří tuhé a lesklé špičky, 7 až 10 minut.
Sestavte pečený dort Aljaška v plamenech:
Vyjměte formu na zmrzlinu z mrazáku a odklopte horní plastovou část, čímž odhalíte malinový sorbet. Horní stranu dortu potřete meruňkovým džemem a položte dort na malinový sorbet tak, aby se vrstva džemu dotýkala sorbetu, a jemně přitlačte, aby přilnul. Nechte 10 minut zmrazit.
Vychlazený zmrzlinový dort Aljaška vyjměte z mrazáku a vyjměte ho z mísy. Obraťte ho na dortový stojan nebo velký servírovací talíř tak, aby základem byl banánový dort. Odlepte a vyhoďte plastovou fólii. Rychle navršte na dort bílkový krém a pomocí gumové stěrky ho rozetřete. Pomocí kuchařské letovací pistole opečte celý dort kromě samotného vrcholu, dokud pusinky nezískají světle zlatavou barvu. Samotný vršek dortu polijte alkoholem, nechte ho stékat po stranách a opatrně ho zapalte letlampou, čímž se pusinky opečou. Nakrájejte na řezy a ihned podávejte.