Tento klasický těstovinový salát je připraven z těstovin se zeleninou a sýry a zalitých zálivkou. Ideální recept, kterým nasytíte dav lidí.
Těstovinový salát je klasický piknikový recept. Která grilovačka se obejde bez dávky těstovinového salátu, který je dostatečně velký pro celý dav?
Tento klasický recept na těstovinový salát si zamilujete, protože je rychlý, snadný a připravený od nuly. Navíc z něj připravíte dostatečné množství jídla pro 24 a více osob. Snadno ho také zmenšíte pro menší skupinu.
Tento těstovinový salát je plný těstovin papriky, dvou druhů sýrů, spousty další zeleniny a domácí zálivky. Tento salát můžete podávat na příštím rodinném setkání, grilování, pikniku nebo narozeninové oslavě. Hodí se ke všemu!
Pokud nějakou ingredienci nemáte po ruce nebo vám nevyhovuje, můžete ji vynechat nebo nahradit podobnou ingrediencí. Těstovinový salát snese téměř všechno, takže ho klidně doplňte o něco, co máte rádi zrovna vy.
Jak připravit dokonalý těstovinový salát?
Těstovinový salát podávám nejraději do několika hodin po přípravě, protože těstoviny během doby, kdy se připravují, nasáknou dresinkem.
Pokud těstovinový salát nějakou dobu ležel a začíná vysychat, přidejte do něj trochu olivového oleje a octa, abyste mu dodali vláhu.
Tento recept na salát se vejde do velké servírovací mísy. Pokud chcete nasytit menší skupinu lidí, tento recept snadno rozdělíte na polovinu nebo čtvrtinu.
Jak dlouho vydrží těstovinový salát?
Salát vydrží v uzavřené nádobě v chladničce 3-4 dny.
Těstovinový salát lze připravit až den před akcí a uložit do chladničky, nejlépe se podává do 24 hodin, aby měl co nejčerstvější chuť.
Celková doba přípravy:
25 minut
Suroviny:
- 650 g vašich oblíbených těstovin
- 1 půllitr cherry rajčátek rozkrojených na poloviny
- 300 g červené kapie pokrájené
- 1 červená cibule nakrájená na kostičky
- 1 zelená paprika nakrájená na kostičky
- 400 g sýra mozzarella nakrájeného na kostičky
- 1 šálek strouhaného parmezánu
- 200 g oliv nakrájených na plátky
Dresink Vinaigrette
- 1 ½ šálku olivového oleje
- ½ šálku červeného vinného octa
- 2 lžíce italského koření
- 2 lžičky česnekového prášku
- 1 ½ lžičky soli
- 1 lžička pepře
- ½ lžičky červených chilli vloček
Postup:
Těstoviny uvařte podle návodu na obalu na al dente. Slijte je a propláchněte studenou vodou, dokud těstoviny nemají pokojovou teplotu. Těstoviny vložte do velké mísy.
Do mísy přidejte cherry rajčata, feferonky, cibuli, papriku, mozzarellu, parmazán a olivy. Odstavte stranou.
Do samostatné mísy přidejte olivový olej, ocet, italské koření, česnekový prášek, sůl, pepř a vločky červené papriky. Promíchejte a promíchejte.
Salát přelijte zálivkou a promíchejte. Před podáváním dejte na 1 hodinu do chladničky.
Salát vydrží v chladu v uzavřené nádobě 3-4 dny. Těstoviny nasáknou zálivku tím déle, čím déle leží, takže pokud leží několik hodin, může být potřeba přidat olivový olej a ocet.
Poznámky
Salát doporučuji podávat do několika hodin, protože těstoviny budou během doby, kdy budou ležet, vstřebávat zálivku.
Pokud salát nějakou dobu ležel a začal vysychat, přidejte do něj trochu olivového oleje a octa, abyste mu dodali vlhkost. Zálivku můžete v případě potřeby nahradit oblíbeným italským dresinkem.