Kuskus se vyrábí z malých spařených kuliček krupicové mouky. Ačkoli ho považujeme za obilí, ve skutečnosti se jedná o druh těstovin.
Kuskus je severoafrický pokrm z drobných napařených kuliček krupicové mouky. Ačkoli ho považujeme a vaříme jako obilovin je ve skutečnosti druh těstovin. Je to jedna z nejjednodušších, nejrychlejších a nejuniverzálnějších příloh, které můžete připravit. A obzvlášť skvěle se hodí k dušeným nebo omáčkovým hlavním jídlům. V závislosti na značce, kterou kupujete, se liší doporučené poměry tekutiny a kuskusu.
Jak připravit kuskus?
Na začátku přiveďte ve středně velkém hrnci k varu tekutinu na vaření (nejlépe ochucený kuřecí nebo zeleninový vývar). Přidejte kapku olivového oleje, kousek másla a trochu soli.
Poté přidejte kuskus (já používám 1-3/4 šálku tekutiny na 1-1/2 šálku kuskusu).
Pánev stáhněte z ohně, přiklopte a nechte 5 minut dusit.
Když zvednete pokličku, zrna se objeví rovnoměrně rozprostřená a výrazně větší, nasáklá tekutinou. Vidličkou je načechrejte a rozbijte hrudky, aby byl kuskus lehký a nadýchaný. Pro tradiční marockou hostinu zkuste tento pokrm kombinovat třeba s marockým kuřecím taginem.
Celková doba přípravy:
10 minut
Suroviny:
- 1¾ šálku kuřecího nebo zeleninového vývaru
- ½ čajové lžičky soli
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1½ šálku kuskusu
Postup:
Ve středně velkém hrnci přiveďte k varu vodu (nebo vývar), sůl, máslo a olej. Vmíchejte kuskus, pevně přikryjte pokličkou a stáhněte z ohně. Nechte 5 minut vařit v páře. Vidličkou ho načechrejte a rozbijte případné hrudky. Podávejte ještě teplý.
Návod na skladování v mrazničce:
Kuskus lze zmrazit až na 3 měsíce. Když je připraven k podávání, ohřejte ho v mikrovlnné troubě, dokud nebude horký.