Kuskus – uvařte ho dokonale!

kuskus

Kuskus se vyrábí z malých spařených kuliček krupicové mouky. Ačkoli ho považujeme za obilí, ve skutečnosti se jedná o druh těstovin.

Kuskus je severoafrický pokrm z drobných napařených kuliček krupicové mouky. Ačkoli ho považujeme a vaříme jako obilovin je ve skutečnosti druh těstovin. Je to jedna z nejjednodušších, nejrychlejších a nejuniverzálnějších příloh, které můžete připravit. A obzvlášť skvěle se hodí k dušeným nebo omáčkovým hlavním jídlům. V závislosti na značce, kterou kupujete, se liší doporučené poměry tekutiny a kuskusu.

Jak připravit kuskus?

Na začátku přiveďte ve středně velkém hrnci k varu tekutinu na vaření (nejlépe ochucený kuřecí nebo zeleninový vývar). Přidejte kapku olivového oleje, kousek másla a trochu soli.

Poté přidejte kuskus (já používám 1-3/4 šálku tekutiny na 1-1/2 šálku kuskusu).

Skvěle chutná i jenom s čerstvými rajčaty a čerstvými bylinkami.

Pánev stáhněte z ohně, přiklopte a nechte 5 minut dusit.

Když zvednete pokličku, zrna se objeví rovnoměrně rozprostřená a výrazně větší, nasáklá tekutinou. Vidličkou je načechrejte a rozbijte hrudky, aby byl kuskus lehký a nadýchaný. Pro tradiční marockou hostinu zkuste tento pokrm kombinovat třeba s marockým kuřecím taginem.

Celková doba přípravy:

10 minut

Suroviny:

Postup:

Ve středně velkém hrnci přiveďte k varu vodu (nebo vývar), sůl, máslo a olej. Vmíchejte kuskus, pevně přikryjte pokličkou a stáhněte z ohně. Nechte 5 minut vařit v páře. Vidličkou ho načechrejte a rozbijte případné hrudky. Podávejte ještě teplý.

Kuskus lze zmrazit až na 3 měsíce. Když je připraven k podávání, ohřejte ho v mikrovlnné troubě, dokud nebude horký.