Krémová pepřová omáčka nejen ke steaku

pepřová omáčka

Pepřová omáčka už nemůže být jednodušší a chutnější na přípravu!

Tato pepřová omáčka bez brandy se brzy stane vaší omáčkou na steaky, kuřecí maso, houby portobello, brambory a všechno mezi tím! 

Rychlá pepřová omáčka je dokonalým doplňkem každého jídla. Myslím to vážně, polévám jí úplně všechno. Ráda tomu říkám „obléknout si večeři“. Nebo si prostě zalijte večeři kaloriemi, protože to je taky docela zábava. Nicméně lahodnými kaloriemi!

Upřímně, najít dobrou pepřovou omáčku je někdy docela ošemetné. Podle mě je nejlepší pepřová omáčka krémová, ale silná s nádechem koření. Většina těch, které se dnes podávají, je skoro jako omáčka, ve které plave pár celých zrnek pepře. To není nic pro mě.

Takže poté, co jsem si uvědomil, že se ze mě stává potravinový snob (to nebo jen závislák na smetaně), jsem si dal za úkol vytvořit tu nejlepší domácí krémovou pepřovou omáčku! Lidi, ani vám nedokážu vyjádřit, jak snadná je její výroba a o kolik je lahodnější než jakákoli pepřová omáčka, kterou jste dosud ochutnali.

Použít můžete sušený celý pepř rozdrcený v hmoždíři.

Já vím, to je ale tvrzení! Ale je to pravda. Pojďme se blíže podívat na to, jak je to snadné.

Pepřová omáčka bez brandy nebo alkoholu

Existuje spousta receptů na pepřovou omáčku, které používají brandy, a upřímně řečeno, když jsem kdysi dávno tento recept vymýšlel poprvé, brandy jsem do něj skutečně zahrnul.

Brandy dodává omáčce příjemný říz. Je to příjemné. Ale abyste ji mohli účinně použít, musíte ji vypálit zapálením do plamene, čímž se změní na sirupovitou, lesklou strukturu. Pro některé lidi to může být děsivý proces, což naprosto chápu.

Všechny tyto ingredience na krémovou pepřovou omáčku jsou navíc levné a pohodlné. Pokud se vám doma neválí brandy, je lehce otravné kupovat láhev kvůli použití asi 1/4 šálku!

Takže když to tak zvážím, malý přínos jejího použití podle mého názoru nestojí za tu námahu.

Celková doba přípravy:

15 minut

Suroviny:

  • 1 polévková lžíce celého černého pepře, drceného
  • 1 šálek / 250 ml smetany ke šlehání, pokojové teploty
  • 1/2 šálku / 125 ml hovězího vývaru
  • 2 malé šalotky, nakrájené nadrobno
  • 1 stroužek česneku nakrájený nadrobno
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžička worcestrové omáčky
  • Sůl podle chuti

Postup:

Pokud smažíte steak, kuře, houby atd., nechte šťávu na pánvi. Ta dodá pepřové omáčce obrovské množství chuti. Na středním ohni rozpusťte máslo a v případě potřeby pánev omastěte. Šalotku smažte, dokud nebude voňavá a průsvitná (2-3 minuty).

Přidejte česnek a zrnka pepře a smažte asi minutu, dokud česnek nezačne hnědnout. Přilijte worcestrovou omáčku a hovězí vývar a vmíchejte smetanu. Podle chuti osolte.

Snižte teplotu, dokud omáčka nezhoustne natolik, aby se jí dal obalit hřbet lžíce (8-12 minut).

Omáčka zhoustne, jen ji stále vařte a jemně míchejte. Pokud jste vařili steak nebo jiné maso, můžete těsně před dokončením vmíchat zbytky šťávy, abyste získali extra chuť! Odstavte z ohně a nalijte do džbánu. Mějte na paměti, že čím déle ji necháte odstát, tím více zhoustne.