Tvarohové knedlíky s meruňkami

tvarohové knedlíky

Tvarohové knedlíky jsou jedním z nejoblíbenějších rakouských potažmo českých jídel. Jsou to meruňky obalené měkkým a nadýchaným tvarohovým těstem a posypané strouhankou se skořicovým cukrem. Jsou velmi rychlé na přípravu a představují lehkou a chutnou letní večeři nebo dezert.

K výrobě meruňkových knedlíků lze použít dva druhy těsta – bramborové (z vařených a rozmačkaných brambor) a tvarohové. Já jsem si vybral to tvarohové knedlíky, protože jsou podle mého názoru rychlejší a chutnější. Tvarohovou a pikantní chuť tohoto těsta prostě miluji.

Nejčastěji se coby náplň samozřejmě používají meruňky, ale můžete použít i jiné ovoce, například švestky nebo jahody. Někdy se doprostřed meruněk místo kostky cukru vkládá kostka čokolády nebo nugátu.

Poměr těsta a náplně:

Než se pustíme do přípravy knedlíků, rád bych se o něčem zmínil. Poměr těsta a náplně závisí na vašich preferencích. Pro mě je ideální, když na množství těsta napsané v receptu použijete 8 malých až středních meruněk. Tyto tvarohové knedlíky jsou výborné jakkoli, ale já dávám přednost trochu většímu množství těsta. Pokud máte velké meruňky, můžete těsto rozdělit na 6 dílů, nikoliv na 8 dílů.

Celková doba přípravy:

45 minut

Suroviny:

  • 4 polévkové lžíce másla
  • 1 lžíce krystalového cukru
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • špetka soli
  • 1 šálek tvarohu
  • 2 vejce
  • 1 hrnek mouky + další na tvarování knedlíků
  • 8 malých nebo středních meruněk nebo 6 velkých meruněk.
  • 8 kostek cukru
  • 2 lžíce másla navíc
  • 1/2 šálku strouhanky
  • 2 polévkové lžíce světlého hnědého cukru nebo krystalového cukru
  • velká špetka skořice

Postup:

Vypracujte těsto:

Přidejte měkké máslo, cukr, vanilkový extrakt a sůl do středně velké mísy a šlehejte, dokud se nespojí (nebo jen promíchejte stěrkou či lžící).

Vejce a tvaroh vložte do směsi a šlehejte, dokud se nespojí (hrudky jsou v pořádku).

Přidejte mouku a míchejte stěrkou/ lžící, dokud se nespojí. Nemíchejte příliš dlouho. Těsto by mělo být mírně lepivé. Pokud je těsto velmi lepivé (to bude záviset na druhu tvarohu, který jste použili), můžete přidat 1-2 lžičky mouky, ale nezapomeňte, že po odpočinku v lednici se s ním bude mnohem lépe manipulovat. Těsto by nemělo být příliš suché a nemělo by se lepit.

Vyklopte z mísy na kousek plastové fólie. Těsto zabalte do fólie a vytvarujte kulatý disk. Vložte do chladničky na 30 minut (nebo déle, i přes noc).

Zatímco se těsto chladí, připravte si meruňky a strouhanku.

Meruňky:

Meruňky rozkrojte na poloviny a vyjměte pecku.

Místo pecky vložte kostku cukru a obě půlky meruněk k sobě přitiskněte, až se meruňky uzavřou. Odložte stranou.

Meruňky volte raději menší, lépe se s nimi pracuje.

Připravte strouhanku:

V pánvi rozpustíme máslo, a když začne bublat, přidáme strouhanku.

Vařte na středně mírném ohni za častého míchání, dokud strouhanka nezíská zlatohnědou barvu (pozor, může se rychle připálit).

Sundejte pánev z ohně a vmíchejte cukr a skořici.

Vytvarujte knedlíky:

Vyjměte těsto z lednice, poprašte ho moukou a rozdělte nožem na 8 dílů (pokud máte velmi velké meruňky, rozdělte těsto na 6 dílů).

Jeden díl položíme na moukou posypanou plochu a navrch ho posypeme moukou. Trochu mouky si naneseme na ruce. Do středu těsta položte jednu meruňku a těsto kolem meruňky přitiskněte, dobře utěsněte. Šev by neměl být vidět.

Knedlíky uvařte:

Uvaříme ve velkém množství osolené vody vždy asi 4 knedlíky. Vhoďte je do vroucí vody a vařte asi 12 minut (od okamžiku, kdy jste je vložili do vody). Snižte teplotu na středně nízkou, voda by se měla pouze vařit. Po několika minutách zkuste knedlíky opatrně promíchat lžící, protože mají občas tendenci se přilepit ke dnu hrnce.

Uvařené knedlíky vyjměte z vody děrovanou lžící a nechte je dobře okapat.

Knedlíky obalte ve strouhance:

Vložte horké knedlíky do hrnce se strouhankou. Knedlíky obalujte ve strouhance, dokud se neobalí ze všech stran.

Podávejte: Knedlíky položíme na talíře a posypeme moučkovým cukrem.