Karlovarský knedlík nejen ke svíčkové

karlovarský knedlík

Karlovarský knedlík je klasickou a velmi tradiční přílohou, která pochází jak jinak než z Karlových Varů.

Protože základem české kuchyně jsou knedlíky, existuje jich u nás mnoho druhů. Karlovarský knedlík patří bezesporu k těm tradičním. Název pochází od města Karlovy Vary v západních Čechách. Jsou to nekynuté knedlíky ze starých housek, žloutků a ušlehaných bílků, které se na řezu vyznačují mozaikovitou strukturou.

Jejich přípravy se nemusíte obávat. Karlovarský knedlík vypadá jako složitá záležitost, opak je však pravdou. Svačí vám k jejich přípravě starší bílé pečivo např. housky, rohlíky nebo toastový chléb a šlehač, kterým našleháte vaječné bílky. Všechno ostatní určitě najdete doma ve spíži či v lednici.

Odhoďte obavy a pusťte se spolu se mnou do přípravy těchto lahodných knedlíků, které se hodí ke všem našim českým smetanovým omáčkám. Díky zelené petrželce a kostiček pečiva ve spojení s vejci tvoří nádhernou mozaikovitou kresbu a budou působit na talíři vždy velmi slavnostním dojmem. Hodí se k podávání při rodinném svátečním obědě či večeři, nebo když pozvete na jídlo vzácné hosty.

Celková doba přípravy:

45 minut

Suroviny:

  • 30 g másla
  • 200 g staršího bílého chleba
  • 2 vejce
  • 50 g hrubé mouky
  • 250 ml mléka
  • trochu nasekané petrželky
  • muškátový oříšek
  • sůl a pepř

Postup:

Bílý chléb nakrájejte na velké kostky.

V hrnci ohřejte mléko a namočte do něj kostky bílého chleba.

Oddělte bílky a žloutky. Žloutky, mouku a petrželku přidejte k chlebu, osolte, opepřete a okořeňte muškátovým oříškem a dobře promíchejte. V míse ušlehejte bílky ručním mixérem do tuha a opatrně je vmíchejte do směsi na knedlíky.

Karlovarský knedlík můžete vytvarovat do šišek nebo jednotlivých kulatých knedlíků.

Vytvořte roládu, zabalte ji do tepelně odolné fólie a dobře utěsněte konce. Knedlíky vařte v hrnci s dostatečným množstvím vody asi 25 minut.

Poté je opatrně vyjměte z fólie a nakrájejte na plátky.

Podávejte s omáčkou např. svíčkovou či koprovkou nebo a masem.