Kuřecí vývar pro zdraví těla i duše

kuřecí vývar

Toto je nejlepší recept na kuřecí vývar, který si můžete připravit, když máte chuť na jednoduché komfortní jídlo nebo se cítíte pod psa. Připravuje se z kuřecích stehen s kostí, která se dusí v aromatickém vývaru a je plný jemné cibule, mrkve, celeru a šťavnatého kuřecího masa.

Klasický kuřecí vývar je mým nejoblíbenějším receptem na polévku. Je zdravá, chutná a plná nulového množství zpracovaných sacharidů. Je ideální pro chladné noci, bolest v krku, dobré i špatné dny. U nás doma je velmi oblíbený všemi členy rodiny.

Je plný cibule, mrkve a celeru, ale klidně do něj můžete přidat jinou zeleninu včetně pórku, hrášku, pastináku, brambor a kapusty.

Složení kuřecí polévky

1. Kuřecí maso: Z kuřecích prsou, kuřecích stehen s kůží a bez kůže, vykostěných kuřecích stehen, jejich kombinace a všech dalších kombinací, které si dokážete představit. Ačkoli pro kuřecí vývar neexistuje žádné „špatné“ kuře, pokud si plánujete připravit vlastní „rychlý“ vývar, jak vysvětluji v tomto receptu, zjistil jsem, že nejlepší jsou kuřecí stehna bez kůže a kosti. Vývar je aromatický, ale ne příliš tučný a kuře zůstává šťavnaté – na rozdíl od kuřecích prsou, která jsou náchylná k vysušování z dlouhého vaření.

2. Vývar: Pro tento recept jsem jednoduše povařil kuřecí stehna ve vodě, abych vytvořil základ vývaru.

3. Zelenina: Téměř každá země má svou vlastní verzi kuřecí polévky. Proto bude každá verze vypadat a chutnat trochu jinak než ta předchozí. Mezi nejběžnější zeleninu však patří směs cibule, celeru a mrkve.

4. Bylinky: Záleží jen na vás, jaké bylinky si do polévky vyberete. V této verzi jsem vše ponechal velmi jednoduché a přidal jsem pouze trochu čerstvé nasekané petrželky po dokončení vaření polévky. Mezi další oblíbené bylinky, ať už sušené nebo čerstvé, patří oregano, rozmarýn a tymián.

Kořenová zelenina do kuřecího vývaru patří.

5. Volitelně: Vyzkoušejte přidat některé protizánětlivé přísady včetně česneku, zázvoru a kurkumy. Pokud s některou z těchto ingrediencí začínáte vařit, začněte s malým množstvím a přidávejte podle potřeby.

Jak zmrazit zbytky kuřecí polévky

Chcete-li polévku zmrazit, nechte ji vychladnout při pokojové teplotě a poté ji přeneste do lednice, aby se zcela zchladila. Poté ji přendejte do nádob vhodných pro zmrazení nebo dvakrát zabalte do zipových sáčků vhodných pro zmrazení. Odstraňte většinu vzduchu a ponechte jen malý prostor, aby se tekutina mohla při mražení rozpínat.

Chcete-li polévku znovu ohřát, nechte ji přes noc rozmrazit v chladničce, poté ji přendejte do hrnce a vařte, dokud se neohřeje.

Ve zmrazeném stavu vydrží až 6-8 měsíců.

Ale co když nemáte v plánu zmrazit zbytky? Vychutnejte si ji do 5 dnů a pokaždé ji důkladně ohřejte.

Celková doba vaření:

1 hodina 30 minut

Suroviny:

  • 10-12 kuřecích stehen bez kůže s kostí
  • 3 čtvrtlitry studené vody
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 žluté cibule – oloupané a nakrájené na kostičky
  • 8 velkých mrkví – oloupaných a nakrájených na kousky
  • 6 stonků řapíkatého celeru – nakrájených
  • 5 stroužků česneku – mletého
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička pepře
  • šťáva z jednoho citronu
  • 2 bobkové listy
  • čerstvá nasekaná petržel – na ozdobu

Postup:

Připravte si vývar. Do velkého hrnce přidejte kuřecí stehna. Do hrnce přidejte přibližně 3-4 litry studené vody a přiveďte k varu. Přikryjte a snižte teplotu na minimum. Vařte přibližně 30-45 minut.

Uvařte zeleninu. Zatímco se vývar vaří, nakrájejte a připravte zeleninu. Ve velkém hrnci nebo holandské troubě na středním ohni rozehřejte jednu lžíci olivového oleje. Přidejte cibuli a za častého míchání vařte 4-5 minut nebo dokud cibule nezprůsvitní. K cibuli přidejte mrkev a celer a dobře promíchejte. Pokračujte ve vaření na mírném ohni po dobu 10-15 minut a často míchejte. V posledních dvou minutách vmíchejte prolisovaný česnek a posypte solí a pepřem. Dobře promíchejte a přidejte bobkové listy. Pokud zelenina začne hnědnout nebo se připalovat, snižte teplotu na středně nízkou.

Vývar sceďte. Po dovaření vývaru a uvaření kuřete vývar stáhněte z ohně. Pomocí kleští vyjměte kuře z hrnce a přendejte ho na čisté prkénko, aby vychladlo. Vývar opatrně přeceďte přes jemné sítko do stejného hrnce jako zeleninu.

Kuře rozdrobte. Jakmile je kuře dostatečně vychladlé, naklepejte ho dvěma vidličkami (nebo rukama). Odložte stranou.

Dusíme. Do hrnce přidejte citronovou šťávu a polévku opět přiveďte k varu. Snižte teplotu na minimum, přiklopte a vařte 30 minut nebo dokud není zelenina zcela uvařená. Během posledních 5-10 minut vraťte rozdrobené kuře zpět do hrnce.

Podávejte. Podle chuti dochuťte další solí a pepřem a v případě potřeby ozdobte čerstvou nasekanou petrželkou.

Poznámky

Mezi nejlepší typ kuřete na kuřecí vývar patří vše, co se považuje za tmavé maso (stehna, nožičky, křídla). Můžete použít i kuřecí prsa, jen dbejte zvýšené opatrnosti, abyste je při přípravě vývaru nepřevařili.

Musíte vývar vařit zvlášť? Ne, pokud chcete, můžete vařit kuřecí maso a zeleninu najednou. Já tento krok navíc dělám proto, že dávám přednost pěknému čirému vývaru. Vývar je třeba přecedit přes plátýnko nebo sítko.

Pokud spěcháte, zkraťte dobu vaření a použijte kuřecí vývar koupený v obchodě s rozdrobeným kuřecím masem z rožně. Koření upravte podle potřeby.

Přidejte další zeleninu včetně pastináku, brambor, pórku, zelí nebo třeba kapusty.

Můžete dát do polévky vařit syrové kuře? Ano. Pokud kuřeti ponecháte dostatek času na úplné uvaření. Jak dlouho trvá, než se syrové kuře v polévce uvaří? Syrové kuřecí kousky se v hrnci s vařícím vývarem úplně uvaří (nebo pošírují) za 30-45 minut (celková doba se však liší v závislosti na velikosti jednotlivých kousků).