Nakládaný hermelín je původem český sýr, který má podobně jako camembert povlak bílé plísně.
Oblíbený způsob podávání tohoto sýra je marinovaný v oleji. Nakládaný hermelín je hospodské jídlo, hodí se k pivu a můžete si ho jednoduše připravit i doma.
V tomto receptu, místo toho, abych použil syrový česnek a cibuli, je nejprve osmahnu a místo toho, abych nakládaný hermelín nechal několik dní při pokojové teplotě, půjde do lednice až na dva týdny.
Bude zde chybět komplexnost chuti, která vzniká při několikadenním kvašení při pokojové teplotě. Je to, jako kdybyste ve veganském receptu vynechali sušené droždí.
Celková doba přípravy:
15 minut (zrání 2 týdny)
Suroviny:
- 2 hermelíny
- 1-2 šálky oleje na smažení a tolik, aby byl sýr zcela zakrytý.
- 1 střední cibule nakrájená na tenká kolečka
- 2-4 stroužky česneku, drcené
- černý pepř
- 2 lžíce papriky
- 1 jalapeňo paprička, nakrájená na plátky, zbavená semínek a žilek (na tento úkon si vezměte gumové rukavice, abyste si nespálili ruce)
- 1 pečená červená paprika
- 2 lžičky jalovcových bobulí
- 2 lžičky celého nového koření
- 3-4 sušené bobkové listy
- bageta nebo jiný vydatný chléb k podávání se sýrem
Postup:
Sterilizujte čtvrtlitrovou sklenici a víčko tak, že je projedete myčkou nádobí s vyhřívaným suchým cyklem nebo je ponoříte na 10 minut do vroucí vody.
Osmahněte plátky cibule na 2 lžících oleje, dokud nezprůsvitní, přidejte prolisovaný česnek a vařte, dokud česnek nezačne hnědnout.
Sýry rozkrojte napůl, abyste získali dvě kolečka z každého sýra, posypte je černým pepřem a paprikou, na každý hermelín přidejte polovinu cibulové směsi a poté přiklopte zbylou polovinou.
Přendejte sýry do čtvrtlitrové sklenice a v případě potřeby je nakrájejte na klínky, aby se do ní vešly.
Přidejte jalapeňo, pečenou červenou papriku, jalovec, nové koření a bobkové listy a zapracujte je do sklenice kolem sýrů.
Naplňte olejem tak, aby byl sýr zcela ponořený, uložte do chladničky až na dva týdny, po vychladnutí olej zhoustne a zakalí se.
Před podáváním s chlebem můžete ohřát hermelíny v mikrovlnné troubě natolik, aby změkly a daly se téměř roztírat.