Krémová cuketová polévka

cuketová polévka

Cuketová polévka připravená pouze z pěti ingrediencí (nepočítaje sůl a pepř). Ty stačí k přípravě této rychlé, snadné a lahodné krémové cuketové polévky, na které si moje rodina pochutnává už léta!

Cuketová polévka vás může zachránit. Znáte to. Léto je v plném proudu a vám se ve spíži začínají množit cukety, které jste v dobré vůli dostali darem od přátel, nebo vám dokonce dozrály na zahradě a teď nevíte, co s nimi. Nezoufejte, připravte si plný hrnec cuketové polévky, kterou jednoduše můžete i zamrazit.

Cuketová polévka je variabilní, co do druhů zeleniny.

Cuketová polévka je jeden z prvních receptů, které jsem si zapsal. U nás doma je oblíbený a jeho příprava je tak snadná. Milují ji děti právě díky její nekomplikované chuti. Od začátku do konce to trvá méně než 30 minut a jedna velká mísa má jen 60 kalorií!

Rád ji doplňuji kapkou olivového oleje a čerstvým strouhaným sýrem, ale to je zcela dobrovolné. Můžete přidat čerstvé bylinky např. bazalku, tymián, rozmarýn nebo šalvěj, kousek dýně nebo cokoli jiného! Podávejte ji s křupavým chlebem a udělejte z ní hlavní jídlo, nebo ji podávejte jako předkrm k jakémukoli jídlu. Tento pokrm může být vegetariánský, pokud použijete zeleninový vývar, ale já osobně používám kuřecí vývar pro zvýraznění chuti.

Celkový čas přípravy:

30 minut

Suroviny:

  • 1/2 malé cibule rozkrojené na čtvrtiny
  • 2 stroužky česneku
  • 3 středně velké cukety, bez slupky, nakrájené na velké kousky
  • 1 litr kuřecího vývaru nebo zeleninového vývaru
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • sůl a černý pepř podle chuti
  • čerstvý strouhaný parmezán na posypání, není nutné

Postup:

Ve velkém hrnci na středním ohni smíchejte kuřecí vývar, cibuli, česnek a cuketu a přiveďte k varu.

Snižte teplotu, přikryjte a vařte do změknutí, asi 20 minut.

Odstavte z ohně a ponorným mixérem proveďte pyré, přidejte zakysanou smetanu a opět proveďte pyré do hladka.

Podle chuti osolte a opepřete a upravte. Podávejte horké.