Cuketová polévka připravená pouze z pěti ingrediencí (nepočítaje sůl a pepř). Ty stačí k přípravě této rychlé, snadné a lahodné krémové cuketové polévky, na které si moje rodina pochutnává už léta!
Cuketová polévka vás může zachránit. Znáte to. Léto je v plném proudu a vám se ve spíži začínají množit cukety, které jste v dobré vůli dostali darem od přátel, nebo vám dokonce dozrály na zahradě a teď nevíte, co s nimi. Nezoufejte, připravte si plný hrnec cuketové polévky, kterou jednoduše můžete i zamrazit.
Cuketová polévka je jeden z prvních receptů, které jsem si zapsal. U nás doma je oblíbený a jeho příprava je tak snadná. Milují ji děti právě díky její nekomplikované chuti. Od začátku do konce to trvá méně než 30 minut a jedna velká mísa má jen 60 kalorií!
Rád ji doplňuji kapkou olivového oleje a čerstvým strouhaným sýrem, ale to je zcela dobrovolné. Můžete přidat čerstvé bylinky např. bazalku, tymián, rozmarýn nebo šalvěj, kousek dýně nebo cokoli jiného! Podávejte ji s křupavým chlebem a udělejte z ní hlavní jídlo, nebo ji podávejte jako předkrm k jakémukoli jídlu. Tento pokrm může být vegetariánský, pokud použijete zeleninový vývar, ale já osobně používám kuřecí vývar pro zvýraznění chuti.
Celkový čas přípravy:
30 minut
Suroviny:
- 1/2 malé cibule rozkrojené na čtvrtiny
- 2 stroužky česneku
- 3 středně velké cukety, bez slupky, nakrájené na velké kousky
- 1 litr kuřecího vývaru nebo zeleninového vývaru
- 2 lžíce zakysané smetany
- sůl a černý pepř podle chuti
- čerstvý strouhaný parmezán na posypání, není nutné
Postup:
Ve velkém hrnci na středním ohni smíchejte kuřecí vývar, cibuli, česnek a cuketu a přiveďte k varu.
Snižte teplotu, přikryjte a vařte do změknutí, asi 20 minut.
Odstavte z ohně a ponorným mixérem proveďte pyré, přidejte zakysanou smetanu a opět proveďte pyré do hladka.
Podle chuti osolte a opepřete a upravte. Podávejte horké.