Pórková polévka s bramborami

pórková polévka

Pórková polévka neboli „potage parmentier“ je francouzská klasika. Je to jedno z prvních jídel, které jsem se naučil dělat na kuchařské škole, hned po pořádné omeletě, protože je to základní polévka ve francouzské kuchyni.

Pórková polévka obohacená o řeřichu se nazývá „potage au cresson“, podávejte ji vychlazenou jako Vichyssoise nebo ji doplňte slaninou, smaženým pórkem, čerstvými bylinkami nebo zeleninou nakrájenou na kostičky.

Existuje nekonečně mnoho variant, takže se pusťte do toho a využijte svou fantazii (nebo to, co máte v kuchyni) a udělejte si ji podle svého.

Jak očistit pórek

Bramborová pórková polévka je jednoduchá na přípravu, ale nejprve se musíte vypořádat s pórkem. Ten je notoricky známý tím, že je písčitý a špinavý a umí to velmi dobře skrývat, takže ho nezapomeňte dobře umýt. Začněte tím, že odříznete a vyhodíte konce kořenů a silné tmavě zelené části. Pórek podélně rozkrojte na polovinu a každou polovinu opláchněte pod studenou vodou, přičemž jednotlivé vrstvy od sebe oddělte, abyste odstranili veškerý písek, který se v nich ukrývá.

Jakmile je pórek čistý, nakrájejte ho nahrubo – ze čtyř velkých pórků byste měli získat asi pět šálků nakrájeného pórku.

Celkový čas přípravy:

1 hodina a 5 minut

Suroviny:

  • 3 lžíce másla
  • 4 velké pórky, pouze bílé a světle zelené části, nahrubo nakrájené (asi 5 šálků)
  • 3 stroužky česneku, oloupané a rozmačkané
  • 1 a půl kila brambor, oloupané a nahrubo nakrájené na půlcentimetrové kousky
  • 7 šálků kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 2 bobkové listy
  • 3 větvičky čerstvého tymiánu
  • 1 lžička soli
  • ¼ lžičky mletého černého pepře
  • 1 šálek husté smetany
  • drobně nasekaná pažitka k podávání

Postup:

Ve velkém hrnci na polévku rozpusťte máslo na mírném ohni. Přidejte pórek a česnek a za pravidelného míchání vařte, dokud nezměkne a nezvadne, asi 10 minut. Podle potřeby upravte teplotu, aby nezhnědl.

Do hrnce přidejte brambory, vývar, bobkové listy, tymián, sůl a pepř a přiveďte k varu. Přikryjte a snižte teplotu na minimum. Vařte 15 minut nebo dokud nejsou brambory velmi měkké.

Vylovte větvičku tymiánu a bobkové listy a poté polévku rozmixujte ponorným mixérem dohladka. (Polévku můžete také rozmixovat po částech běžným mixérem.) Přidejte hustou smetanu a přiveďte k varu. Ochutnejte a dochuťte solí a pepřem.

Pokud je polévka příliš řídká, povařte ji do zhoustnutí. Pokud je příliš hustá, přidejte vodu nebo vývar, aby se zředila. V případě potřeby ozdobte čerstvými bylinkami.

Poznámka

 Pokud k pasírování polévky používáte běžný mixér: dbejte na to, abyste nádobu nenaplnili více než do poloviny; nechte otvor ve víku otevřený a volně jej přikryjte utěrkou, aby mohlo unikat teplo; rozmixovanou polévku přelijte do čistého hrnce.

Pokyny pro zmrazení

Polévku lze zmrazit bez smetany až na 3 měsíce. Polévku rozmrazte v chladničce po dobu 12 hodin a poté ji znovu ohřejte na sporáku na mírném ohni, dokud nebude horká. Po prohřátí přidejte smetanu a přiveďte k varu, než se polévka začne vařit.