Bohatá a krémová Panna cotta! Je to snadno připravitelný dezert, který je nepopiratelně lahodný. Zvlášť když je obohacen o zářivě červenou, svůdnou a čerstvou malinovou omáčku!
Panna cotta je oblíbený chlazený italský dezert ze smetany (a často i z mléka), který je slazený cukrem, ochucený vanilkou a k zahuštění a udržení tvaru se používá želatina.
Panna cotta v italštině znamená „vařený krém“. Tento dezert se může podávat přímo z pohárů, ve kterých se chladí, nebo se může odlít a obrátit na dezertní talířky.
Mně připomíná něco jako zmrzlinu a želé. I když je to nejlepší vylepšení tradičního želé, jaké si můžete představit, protože smetana dělá všechno lepší.
Panna cotta se dá připravit i s jinými chuťovými variacemi. Mezi další oblíbené příchutě patří čokoládová panna cotta, mango, kokos, káva a citron.
Tuto pochoutku musíte vyzkoušet a v horkém letním podvečeru vás dokonale osvěží. A samozřejmě je to dezert, který si zamilují lidé všech věkových kategorií!
Celková doba přípravy:
45 minut
Suroviny:
- 3 lžíce studené vody
- 4 lžičky (12 g) želatiny
- 3 šálky husté smetany
- 1 šálek plnotučného mléka
- 1/2 šálku (100 g) krystalového cukru
- špetka soli
- 2 lžičky vanilkového extraktu
Postup:
Do mísy nalijte vodu, přidejte želatinu najednou a ihned promíchejte. Nechte alespoň 5 minut odpočívat.
Naplňte velmi velkou mísu několika šálky ledu a takovým množstvím studené vody, aby sahala asi do poloviny mísy.
Mezitím ve velkém hrnci přiveďte k varu hustou smetanu, mléko, cukr a sůl a často míchejte, aby se cukr rozpustil. Jakmile se vaří, stáhněte z ohně.
Ihned poté zahřejte želatinovou směs v mikrovlnné troubě na nejvyšší výkon po dobu 10 – 15 sekund, aby se směs rozpustila do tekuté podoby, a poté ji ihned vlijte do smetanové směsi a 30 sekund šlehejte.
Hrnec postavte nad ledovou lázeň ve velké míse a míchejte lžící, dokud není na dotek chladný. Vmíchejte vanilku.
Směs rozdělte do 8 mističek (nebo použijte skleničky na víno/dezertní poháry) a do každého přidejte něco přes 1/2 šálku.
Přikryjte plastovou fólií a uložte do chladničky, dokud neztuhne, nejméně 4 hodiny.)
Můžete podávat přímo z pohárů nebo pro vyklopení přejeďte tenkým ostrým nožem po vnitřním okraji mističky a ponořte ji do velmi horké vody asi na 5 – 10 sekund (ujistěte se, že voda neteče přes vrch!).
Poté jemně vytáhněte panna cottu z vnitřních okrajů, abyste ji pomohli odlepit od stěn, a poté ji vyklopte na dezertní talířek a poklepejte, aby se lépe odformovala.
V případě potřeby dozdobte omáčkou z lesních plodů (recept v poznámkách, není uveden v odhadu výživových hodnot, protože je nepovinný).
Něco navíc
Malinová omáčka
(není zahrnuta v odhadu výživové hodnoty)
V malém hrnci smíchejte 2 hrnky čerstvých nebo mražených malin, 6 lžic cukru a 1/3 hrnku vody.
Směs zahřejte na mírném ohni a nechte několik minut vařit, dokud se maliny nezačnou rozpadat.
V malé misce smíchejte 1 PL vody s 1,5 ČL kukuřičného škrobu, vlijte do malinové směsi a nechte vařit, dokud nezhoustne.
Směs přecedíme tak, že ji po částech přelijeme do síta, přitlačíme na ni, abychom odstranili semínka a získali pyré do misky pod ním.
Vychladíme v lednici.
Jak vyklopit a podávat
Panna cottu můžete podávat přímo z mističek, nebo ji můžete vyklopit tak, že tenkým ostrým nožem přejedete po vnitřním okraji mističky a pak ji ponoříte asi na 5 až 10 sekund do velmi horké vody (dbejte na to, aby voda nepřetékala!).
Pak panna cottu konečky prstů jemně stáhněte z vnitřních okrajů, abyste ji pomohli odlepit od stěn, a poté ji vyklopte na dezertní talířek a poklepejte, aby se lépe odformovala.
V případě potřeby dozdobte omáčkou z lesních plodů. Dalšími chutnými polevami mohou být borůvková omáčka, mangová omáčka nebo jahodová omáčka.
Užitečné tipy pro nejlepší panna cottu
Zjistila jsem, že poměr želatiny a mléčných výrobků, kterému dávám přednost, je 1 lžička na šálek. Dost na to, aby to drželo pohromadě, ale ne příliš, aby to bylo tuhé a gumové.
Nevynechávejte bobtnající želatinu. Je třeba ji nejprve namočit ve vodě, aby se želatina rovnoměrně rozpustila a aby měla nejlepší konečnou strukturu.
Želatinu nepřehřívejte (zejména po delší dobu), jinak se její pevnost při tuhnutí oslabí. Proto ji zde přidáváme až po povaření směsi.
Nezapomeňte si to naplánovat dopředu a nechat si dostatek času na důkladné ztuhnutí panna cotty v lednici, aby nebyla řídká.
Vyhněte se chlazení v mrazáku, abyste urychlili tuhnutí. Nebude správně tuhnout. Mějte také na paměti, že panna cotta by se nikdy neměla zmrazovat ani po ztuhnutí.
Chuť zvýšíte dozdobením omáčkou nebo i čerstvým ovocem.
Uchovávejte v chladu a podávejte vždy studené, abyste dosáhli co nejlepší konzistence.