Chilli con carne – pikantní fazolovo-masová směs

chilli con carne

Chilli con carne – připravte si ho jako rychlé jídlo, ale pokud máte čas na pomalé vaření, odměnou vám bude mimořádně křehké hovězí maso a extra šťavnatá omáčka.

Chilli con carne podávejte s rýží nebo kukuřičnými lupínky na namáčení. Nebo si připravte toto jižanské jídlo s kukuřičným chlebem či netradičními kukuřičnými muffiny!

Popularita chilli con carne

Jedná se o recept na pokrm oblíbený a známý hlavně v USA. Američané ze státu Texas milují chilli. Dokonce ho legálně prohlásili za oficiální pokrm Texasu. Ačkoli podle všeho existují důkazy, že původ chilli sahá až do Španělska.  Pokrm, který se v USA a Kanadě nazývá jednoduše Chilli, je tedy v Austrálii a ve Velké Británii známý jako Chilli con carne.

Vypadá jako boloňská omáčka a vaří se jako boloňská omáčka – až na to, že se do něj přidává spousta tex-mex koření a fazole. Zároveň by Chilli con carne mělo být pikantní.

Chilli con carne podávejte s rýží a zakysanou smetanou.

Chilli con carne pro pomalé i rychlé vaření

Stejně jako Bolognese se i Chilli Con Carne může vařit pouhých 20 minut jako rychlé jídlo uprostřed týdne, které je výborné, ale pokud máte čas na pomalé vaření po dobu několika hodin, opravdu ho posunete na jinou úroveň. Hovězí maso bude mimořádně křehké a omáčka bude bohatší tak, jak to dokáže jen pomalé vaření.

Celková doba přípravy:

40 minut

Suroviny:

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 3 stroužky česneku, mleté
  • cibule, nakrájená na kostičky (hnědá, bílá, žlutá)
  • červená paprika, nakrájená na kostičky
  • 500 g hovězího mletého masa / mletého hovězího masa
  • 3 lžíce rajčatového protlaku
  • 800g plechovka drcených rajčat
  • 420g plechovka červených fazolí, okapaná (nebo jiné fazole)
  • 2 kostky hovězího bujónu
  • 1 1/2 lžičky cukru (libovolného druhu)
  • 1/2 – 1 1/2 šálku / 125 – 375 ml vody
  • Sůl a pepř

Směs chilli koření:

  • 1 – 2 lžičky kajenského pepře (upravte podle chuti)
  • 4 lžičky mleté papriky
  • 5 lžiček mletého římského kmínu
  • 2 lžičky česnekového prášku (nebo cibulového prášku)
  • 3 lžičky cibulového prášku
  • 2 lžičky oregana

K podávání

Postup:

Na velké pánvi rozehřejte olej na středně vysoké teplotě. Přidejte česnek a cibuli, smažte 1 minutu, poté přidejte papriku a smažte 2 minuty, dokud cibule nezprůsvitní.

Zvyšte teplotu na maximum a přidejte hovězí maso. Vařte ho, přičemž ho průběžně rozdělujte, dokud nebude z větší části propečené.

Přidejte směs chilli koření. Vařte, dokud hovězí maso nezhnědne po celém povrchu. (Tento krok pomáhá uvolnit další chuť koření).

Přidejte zbývající přísady a 1/2 šálku vody pro rychlé vaření nebo 1 1/2 šálku pro pomalé vaření. Přiveďte k varu a poté upravte teplotu podle níže uvedeného postupu:

Rychlé vaření – 20 až 40 minut, nezakryté, na středně nízkém ohni, aby vše jemně bublalo.

Pomalé vaření – 1,5 hodiny až 2 hodiny, přikryté, na mírném ohni, aby to velmi jemně bublalo.

Těsně před podáváním podle chuti osolte a opepřete. Podávejte na rýži nebo naberte do misek a podávejte s kukuřičnými lupínky nebo teplými tortillami po straně s dipem podle vlastního výběru.