Jarní závitky jako z asijského bistra

jarní závitky

Domácí čerstvé vietnamské jarní závitky se snadno připravují a jsou ideální na letní posezení nebo lehkou večeři.

Jarní závitky jsou skvělé! Rád připravuji oblíbená asijská jídla od vaječných závitků po smaženou rýži. Pokud jste fanoušky asijských jídel, tento recept na krevetové závitky musíte vyzkoušet!

Co jsou čerstvé jarní závitky?

Existují dva druhy jarních závitků. Čerstvé vietnamské jarní závitky se připravují z ingrediencí, jako jsou krevety a někdy vepřové maso, spolu s nudlemi a čerstvou zeleninou. Jsou zabalené v suchém obalu z rýžového papíru, který byl hydratován. Čerstvé jarní závitky se po zabalení již dále nevaří. Čínské jarní závitky používají chlazené závitky podobné vaječným závitkům a smaží se v oleji, dokud nejsou na povrchu křupavé.

Celková doba přípravy:

 45 minut

Suroviny:

  • 25 ks velkých krevet oloupaných
  • 100 g rýžových nudlí
  • 1/2 listového salátu
  • 2 mrkve, oloupané a nakrájené na plátky
  • 1/2 salátové okurky nakrájené na plátky
  • 1 šálek snítek koriandru
  • 15 kulatých listů rýžového papíru

Vietnamská omáčka

  • 1/3 šálku vody
  • 1/4 šálku rybí omáčky
  • 1/4 šálku krystalového cukru
  • 2 lžíce limetkové šťávy, čerstvě vymačkané z 1 limetky
  • 3 lžičky rýžového octa
  • 2-3 lžičky chilli a česnekové omáčky nebo podle chuti (více bude pikantnější)
  • 1 velký stroužek česneku, utřený nebo jemně mletý (nebo 2 malé stroužky)
  • 2 lžičky sezamového oleje
  • 1 lžíce strouhané mrkve

Arašídová omáčka

  • 1 šálek sezamové zázvorové zálivky
  • 2 vrchovaté lžíce arašídového másla

Postup:

Jak připravit jarní závitky:

Uvařte krevety a ihned zchlaďte v ledové vodě. Po uvaření a vychladnutí krevety slijte a podélně rozkrojte na polovinu.

Nudle uvařte podle návodu na obalu do změknutí (nerozvařte je), poté je slijte v cedníku a propláchněte studenou vodou. Nudle dejte do cedníku, dokud nebudou připraveny k sestavení. Naplňte hrnec vodou, přiveďte k varu, přidejte nudle, vypněte oheň a nechte 5-7 minut v horké vodě.

Připravte zeleninu – okurky a mrkev oškrabte, listy salátu zbavte tuhých stonků, koriandr nasekejte nahrubo.

Jarní závitky můžete plnit podle vlastní chuti.

Postupně sestavte jarní závitky. Naplňte mělkou kulatou mísu (širší než vaše závitky) velmi teplou/horkou vodou. Ponořte obal jarní rolky asi na 10-15 sekund nebo dokud nezměkne (v závislosti na teplotě vody). Umístěte mokrý obal jarní rolky na čisté a lehce navlhčené prkénko.

Na jednu polovinu přidejte zeleninu v tomto pořadí: hlávkový salát, štědrou špetku nudlí, mrkev, okurku, snítky koriandru.

Na druhou polovinu přidejte krevety a položte řeznou stranou nahoru.

Nejdříve pevně srolujte salátovou stranu, zastrčte boky a poté srolujte krevety tak, abyste je viděli zvenčí.

Podávání – hotové závitky přendejte na servírovací talíř a hotové je uchovávejte přikryté vlhkou kuchyňskou utěrkou, aby neoschly. Pro hezčí prezentaci je podávejte rozříznuté na úhlopříčku napůl.

Jak připravit vietnamskou omáčku:

V malé misce smíchejte všechny ingredience na omáčku a přidejte cukr a sezamový olej (pokud používáte).

Jak vyrobit arašídovou omáčku:

V zavařovací sklenici smíchejte dresink a arašídové máslo, pevně přikryjte víčkem a protřepejte, dokud se dresink dobře nespojí.