Bulgur recept – pilaf po libanonsku

bulgur recept

Tento bulgur recept –  pilaf po libanonsku je vydatný, zdravý a chutný; je plný vlákniny a lze jej libovolně upravovat. Je opravdu snadný a ještě k tomu výtečný. My ho jíme samotný se lžící, s pita chlebem a olivovým olejem jako dip nebo jako přílohu ke kuřecímu či hovězímu masu.

Pilaf z bulguru ve středomořském stylu

V tradiční libanonské kuchyni se vyskytuje hodně rýže, kuskusu a bulguru.  Tohle je jeden z mých nejoblíbenějších způsobů, jak bulgur jíst! Je to snadný, chuťově výrazný recept, který můžete jíst jako hlavní chod nebo přílohu.

Co je bulgur?

Pravděpodobně jste již slyšeli o pšenici bulgur, která se používá k přípravě tabouli a dalších středomořských pokrmů. Jedná se o lámaná pšeničná zrna z Blízkého východu s žvýkací strukturou, které se dodává v několika různých velikostech. V obchodech jsou označeny od č. 1, což je velmi jemná zrnitost, až po č. 4, což je nejhrubší zrnitost. Obecně platí, že super jemnou odrůdu můžete použít do tabouli a hrubší odrůdu do dušených pokrmů.

Ve srovnání se zpracovanými a rafinovanými sacharidy obsahují celá zrna, jako je bulgur, více syté vlákniny. Bulgur je potravina bohatá na vlákninu, která může zlepšit trávení a zdraví střev. Má méně kalorií, méně tuku a více vlákniny než hnědá rýže. A vzhledem k obsahu vitamínů a minerálů může bulgur podle mnoha odborníků na hubnutí skutečně podpořit hubnutí.

Co budete potřebovat?
  • Olej: Na vaření. Rád používám olivový olej, ale dobře poslouží jakýkoli olej.
  • Zelenina: Cibule, rajčata, zelená paprika.
  • Rajčatový protlak: Pro bohatou rajčatovou chuť.
  • Bulgur: Vyberte ten jemnější.
  • Koření: Kmín, sůl, pepř a čerstvá petržel.
  • Cizrna: Dodává skvělou texturu, vlákninu, bílkoviny a spoustu živin.
  • Vývar: V tomto receptu můžete použít kuřecí nebo zeleninový vývar.
Jak na přípravu

Začněte osmahnutím cibule na olivovém oleji, poté přidejte rajčatový protlak, zelenou papriku a nakrájená rajčata.

Vše společně vařte, dokud rajčatový protlak nezačne vonět a papriky nezměknou.

Nyní přidejte jemný bulgur spolu s kmínem a promíchejte, aby se bulgur lehce opekl a zcela obalil směsí rajčatového protlaku.

Navrch přidejte cizrnu. V této části můžete také přidat jakékoli další fazole, zeleninu, která nevyžaduje vaření, nebo předem uvařené maso/kuřecí maso.

Směs bulguru zalijte 3 šálky teplé nebo vařící tekutiny a poté zavřete pokličku a hrnec odstavte z ohně.

Bulgur nasákne tekutinu a sám nabobtná, aniž by bylo nutné ho vařit. Počkejte 10 minut a načechrejte ho vidličkou.

Konečným výsledkem je jemný, lahodný a nadýchaný pilaf z bulguru, který si můžete upravit podle svých představ!

Tipy pro přípravu

Bulgur neproplachujte. Bulgur jsou předvařená pšeničná zrna, která už byla propláchnuta a spařena, takže je není třeba proplachovat.

Ujistěte se, že používáte dostatečně velký hrnec. Bulgur po přidání tekutiny více než zdvojnásobí svůj objem. A může dále bobtnat, pokud později přidáte více vlhkosti, například olivový olej.

Nevynechávejte kmín. Chuť kmínu nejenže velmi dobře doplňuje bulgur a cizrnu, ale také pomáhá trávení.

Přidejte hovězí nebo kuřecí maso. Pokud v receptu používáte hovězí nebo kuřecí maso, můžete je uvařit předem a jejich tekutinu použít místo vody v receptu. Můžete je také nejprve osmahnout, odložit stranou a pak je vrátit zpět v kroku, kdy se přidává cizrna.

Suroviny

  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 cibule nakrájená nadrobno
  • ¼ šálku rajčatového protlaku
  • 1 zralé rajče nakrájené nadrobno
  • ¼ zelené papriky nakrájené nadrobno
  • 1 ½ šálku jemné pšenice bulgur
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžička soli
  • ½ lžičky černého pepře
  • 1 plechovka propláchnuté a okapané cizrny
  • 3 šálky kuřecího vývaru
  • 1 lžíce petrželky nasekané nadrobno

Příprava

Ve velkém hrnci na středním ohni rozehřejte olivový olej. Přidejte cibuli a smažte ji, dokud nezměkne a nezprůsvitní, asi 5-7 minut.

Vmíchejte rajčatový protlak, nakrájená rajčata a zelenou papriku a pokračujte ve vaření s cibulí, dokud se nerozvoní, asi 2-3 minuty.

Přidejte bulgur, kmín, sůl a pepř a míchejte, dokud se bulgur zcela neobalí v rajčatové pastě, asi 2-3 minuty.

Přidejte nahoru cizrnu spolu se 3 šálky kuřecího vývaru nebo vody a promíchejte. Odstavte z ohně, zavřete pokličku a nechte bulgur 10 minut vstřebávat tekutinu. Otevřete víko a načechrejte ho vidličkou.

Podávejte s nasekanou petrželkou a případně čerstvou zeleninou.