Cizrna

Cizrna. Doufám, že už víte, jak moc cizrnu miluju! Použil jsem ji už ve spoustě receptů a je to vážně jedno z mých nejoblíbenějších jídel.

Až do posledních několika let jsem vždycky kupoval cizrnu z konzervy, protože je prostě strašně jednoduchá. A i když mi konzervovaná cizrna stále moc chutná, líbí se mi také, jak jednoduché a neuvěřitelně úsporné je koupit syrovou cizrnu a uvařit si ji doma.

Co je cizrna

Cizrna je luštěnina. V syrovém stavu působí téměř jako béžové kulaté kameny a v nevařeném stavu je velmi tvrdá. Nemůžete ji jíst syrovou, protože obsahuje toxiny (odstraněné během vaření) a je prostě příliš tvrdá na to, aby se dala správně rozžvýkat nebo strávit. Obvykle jsou kuličky cizrny béžové, ale vyskytují se i v jiných barvách včetně červené a zelené.

Protože má cizrna vysoký obsah bílkovin a vlákniny, používá se velmi často ve vegetariánské kuchyni jako náhražka masa, například v cizrnovém salátu, v cizrnové polévce nebo v cizrnovém koláči. Cizrně se někdy také říká římský hrách.

Jak se cizrna připravuje?

Cizrna se před konzumací musí nejprve namočit. Experimentoval jsem s několika různými způsoby, ale ať už je to jakkoli, tento krok prostě nesmíte vynechat! Máte však dvě možnosti: 1) namočit cizrnu na dlouho přes noc nebo 2) namočit ji rychle tak, že ji povaříte 3 minuty a pak ji namočíte na 1,5 hodiny. Obě varianty fungují dobře, ale musíte si vybrat jednu z nich.

Dále cizrnu musíte uvařit. Po namočení cizrny ji jednoduše vložte do velkého hrnce s vodou nebo vývarem a přidejte požadované koření. Vařte cca 1,5 hodiny, nebo dokud cizrna nedosáhne požadované měkkosti.

Cizrna je hlavní ingrediencí pokrmu s názvem hummus.

Můžete cizrnu zmrazit?

Ano,, můžete. Chcete-li uvařenou cizrnu zmrazit, jednoduše ji rozprostřete na silikonový nebo pergamenem vyložený plech (zabráníte tak jejímu slepení). Vložte ji do mrazničky a nechte ji 1,5 hodiny zmrazit. Bleskově zmrazenou cizrnu vložte do uzavíratelné nádoby a uložte ji na několik měsíců do mrazáku.