Borůvkové muffiny snadno a rychle

borůvkové muffiny

Tento recept na borůvkové muffiny je naším nejoblíbenějším receptem na muffiny! Je rychlý a snadný, s vlhkým a jemným středem plným borůvek a dokonale zlatavým povrchem. K přípravě potřebujete pouze jednu mísu.

Klíčové ingredience pro borůvkové muffiny

Použijte čerstvé nebo mražené borůvky. Sehnat sladké a čerstvé borůvky po celý rok je složité. Naštěstí nám to nebrání v tom, abychom si borůvkové muffiny dopřáli! Pokud používáte mražené borůvky, stejně jako při přípravě borůvkových palačinek je přidávejte zmražené.

My dáváme přednost celozrnné mouce, ale můžete použít i klasickou mouku nebo kombinaci celozrnné a bílé mouky. Mějte jen na paměti, že změna mouky z celozrnné mírně ovlivní strukturu muffinů.

Krystalový cukr zaručuje chuťově výrazné a jemné muffiny. Můžete ho vyměnit za jiný cukr (například hnědý nebo kokosový), ale struktura muffinů se mírně změní. Těsně před pečením také rád posypu vršek muffinů cukrem, který se promění v popraskaný vršek.

Klíčem k vlhkým borůvkovým muffinům je olej. Při pečení obvykle používám máslo, protože mám rád jeho chuť, ale po vyzkoušení těchto muffinů s olejem i máslem jsme zjistili, že s olejem jsou muffiny křehčí.

Mléko nebo nemléčné mléko fungují jako kouzlo. Pokud nemáte mléčné výrobky, zkuste domácí ovesné mléko, neslazené mandlové mléko nebo kokosové mléko.

Vejce dodává muffinům strukturu a stabilitu. My používáme jedno vejce.

Díky prášku do pečiva jsou muffiny lehké a vzdušné.

Jak připravit borůvkové muffiny ve 3 snadných krocích

Ve velké míse prošlehejte mouku, cukr, prášek do pečiva a trochu soli.

Přidejte olej, vejce, mléko a vanilkový extrakt a poté vidličkou míchejte, dokud se nespojí.

Vmíchejte borůvky, těsto rozdělte do košíčků na muffiny a upečte.

Až si uvědomíte, jak snadno se tyto muffiny připravují, budete je chtít dělat znovu a znovu.

Při jaké teplotě mám muffiny péct?

Muffiny pečeme při teplotě 200 °C). Vyšší teplota v troubě maximalizuje kynutí a rychle aktivuje kypřicí prášek v našem těstě na muffiny. Horká trouba podporuje hnědnutí, což zaručuje pěkně zlatohnědé vršky muffinů! Velké a standardní muffiny pečte 15 až 20 minut.

Jak poznáte, že jsou muffiny upečené?

Že jsou muffiny připravené k vytažení z trouby, poznáte podle toho, že jejich vršek už není mokrý a párátkem zapíchnutým do středu muffinu vyjedou drobky, nikoli mokré těsto. Doba pečení standardních muffinů a muffinů s velkým povrchem je podobná, 15 až 20 minut. Muffiny s velkým vrškem mohou trvat o minutu nebo dvě déle. Mini muffiny se pečou kratší dobu, 9 až 12 minut.

Jak připravit mini borůvkové muffiny

Chcete-li připravit mini borůvkové muffiny, naplňte košíčky na muffiny do 3/4 těstem a poté je pečte 9 až 12 minut. Pokud vaše forma na muffiny není nepřilnavá, doporučujeme použít papírové vložky a lehce vymastit nebo postříkat horní část formy olejem pro snadné vyjmutí.

Skladování muffinů a tipy na zmrazení

Muffiny skladujte při pokojové teplotě až 3 dny. Upečené a vychladlé muffiny vložte do vzduchotěsné nádoby vyložené papírovou utěrkou, abyste dosáhli nejlepších výsledků. Papírová utěrka pohltí přebytečnou vlhkost a snad zabrání tomu, aby se muffiny rozmočily. Vzhledem k tomu, že je vysušuje, nedoporučujeme muffiny uchovávat delší dobu v chladničce.

Muffiny skladujte v mrazničce až 3 měsíce. Po vychladnutí na pokojovou teplotu je vložte do sáčků do mrazničky nebo do vzduchotěsné nádoby vhodné pro mrazení, abyste dosáhli nejlepších výsledků. Přes noc je rozmrazte v chladničce nebo je znovu ohřejte ze zmrazeného stavu v troubě předehřáté na teplotu 150 °C po dobu 5 až 8 minut.

Z tohoto receptu na snadné borůvkové muffiny připravíte osm velkých muffinů s velkým vrškem, deset standardních muffinů nebo 20 až 22 mini muffinů.

Suroviny
  • 1 ½ šálku univerzální mouky
  • 3/4 šálku krystalového cukru plus 1 polévková lžíce na vršek muffinů
  • 1/4 lžičky jemné mořské soli
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/3 šálku  oleje s neutrální příchutí, rostlinný olej
  • 1 velké vejce
  • 1/3 až 1/2 šálku (80 ml až 120 ml) mléka, vhodné je mléčné i nemléčné mléko
  • 1 ½ lžičky vanilkového extraktu
  • 200 g čerstvých nebo mražených borůvek, velkorysý 1 šálek

Příprava

Rozhřejte troubu na 200° C. Pro muffiny s velkým vrcholem vyložte formu na muffiny standardní velikosti 8 papírovými košíčky. Pro muffiny standardní velikosti vyložte 10 košíčků na muffiny. Vrchní část formy na muffiny lehce vymažte nebo vystříkejte olejem, aby se nadměrně velké košíčky nepřichytily. (Kvalitní nepřilnavé formy to nemusí vyžadovat.)

Ve velké míse prošlehejte mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl.

Přidejte do mísy vejce, mléko, olej a vanilku a prošlehejte, až se vše spojí.

Nepřemíchávejte. Vmíchejte borůvky.

Těsto rozdělte do košíčků na muffiny. (Pokud děláte muffiny s velkým vrcholem, těsto bude dosahovat až k vrcholu papírových vložek). Každý muffin posypte trochou cukru.

Muffiny pečte 15 až 20 minut nebo dokud není vrchní část muffinů mokrá a dokud se z párátka zapíchnutého do středu muffinu nevytvoří drobky, nikoliv mokré těsto. Přeneste na chladicí mřížku.

Chcete-li je skladovat, vložte je do plastového sáčku, uzavřete a skladujte při pokojové teplotě až 3 dny. Chcete-li je zmrazit, zabalte je pevně do alobalu nebo je vložte do sáčků do mrazničky. V mrazničce vydrží až 3 měsíce.