Tento snadný recept na plněný zapečený lilek začíná křehkými pečenými půlkami lilku, které se naplní jednoduchou veganskou středomořskou nádivkou s kuskusem, cizrnou, rajčaty a čerstvými bylinkami. Skvěle se hodí jako hlavní vegetariánské jídlo nebo jako příloha k masu.
Lilek je základní středomořskou surovinou a jednou z mých nejoblíbenějších! Rád ho připravuji jednoduše pečený, či dokonce plněný! Zapečený lilek s náplní pak spojuje obě tyto varianty v jednu!
Tento recept je určen pro mé vegetariánské a veganské přátele, ale milovníci masa si na tomto lahodném pokrmu pochutnají stejně dobře. A je to jeden z těch, které můžete přidat do své sbírky klasických receptů středomořské stravy!
Protože jsou tyto plněné lilky vydatné a syté, můžete je snadno podávat jako vegetariánský hlavní chod. Můžete je také podávat jako přílohu ke grilovaným jehněčím kotletám, pečenému kuřeti nebo rybě.
Celkový čas přípravy:
55 minut
Suroviny:
- 2 velké lilky
- sůl
- Extra panenský olivový olej
- ¾ lžičky nového koření
- ¾ lžičky koriandru
- ½ lžičky papriky
- ½ lžičky mleté skořice
- 1 šálek suchého kuskusu
- 1 šálek konzervované nebo vařené cizrny scezené
- 2 rajčata nakrájená na malé kostičky
- 1 zelená cibule nakrájená nadrobno
- Hrst čerstvé petrželky nasekané nadrobno
- Tahini omáčka
Postup:
Lilek podélně rozkrojte na polovinu. Dužinu osolte. Odstavte dužinou nahoru na 20 až 30 minut, aby se lilek „vypotil“. Osušte ho papírovou utěrkou. (Tento krok není povinný, ale může mít velký význam.)
Troubu předehřejte na 220°C.
V malé misce smíchejte koření (nové koření, koriandr, papriku a mletou skořici).
Lilek osušte. Dužinu potřete extra panenským olivovým olejem. Asi 1 lžičku směsi koření si dejte stranou a zbytek použijte k ochucení lilku (směs koření rozetřete po celé horní části každé poloviny lilku).
Lilek upečte. Půlky lilku položte dužinou nahoru na bohatě vymaštěný plech. Pečte ve vyhřáté troubě 35 až 45 minut nebo dokud není dužina lilku pěkně měkká.
Zatímco se lilek peče, uvařte instantní kuskus. V hrnci rozehřejte trochu extra panenského olivového oleje. Přidejte kuskus a za pravidelného míchání krátce povařte, dokud se neopeče. Ke kuskusu přidejte 1 šálek vroucí vody a ihned stáhněte z ohně. Přikryjte a nechte 10 minut odstát, dokud se kuskus neuvaří (zdvojnásobí svůj objem).
Připravte náplň. Kuskus načechrejte vidličkou a dochuťte špetkou soli a 1 lžičkou směsi koření, kterou jste si dříve vyhradili. Přidejte cizrnu, nakrájená rajčata, zelenou cibulku a petrželku. Promíchejte, aby se vše spojilo.
Sestavte plněné lilky. Upečený lilek naaranžujte na servírovací talíř dužinou nahoru. Zadní stranou lžíce zatlačte dužinu dolů, aby se vytvořila jakási dutina pro náplň z kuskusu. Lžící vložte náplň z kuskusu. Pokapejte tahini.
Pochutnejte si!
Tip kuchaře:
Pokud máte čas, nevynechávejte solení lilku. Tento krok pomůže lilku vypotit hořkost a také rozbít jeho houbovitou strukturu.
Pro bezlepkovou variantu: Místo kuskusu použijte vařenou quinou. Připravte si předem: Lilek můžete upéct večer předem. Nechte ho zcela vychladnout a uložte ho v zakryté nádobě do druhého dne. Před přidáním náplně ho nechte vychladnout na pokojovou teplotu.