Grilovaný lilek s nivou

grilovaný lilek s nivou

Grilování lilku mu dodá krásnou kouřovou chuť, která se skvěle doplňuje s lehce nasládlým krémovým sýrem niva. Grilovaný lilek s nivou se stane určitě i vaším favoritem!

Už se také těsíte na letošní první grilování na terase? Tento jednoduchý, barevný předkrm nebo lehké vegetariánské jídlo lze připravit během několika minut a chutná výborně. Grilovaný lilek s nivou je zkrátka dokonalý. Pokud vám přeci jenom bude chybět masová složka, klidně ji k lilku přidejte a vedle na grilu si připravte steak podle libosti.

Ze všech různých druhů receptů na lilek budou vždycky nejoblíbenější recepty na grilovaný lilek. Miluji, jak se lilek zvenku krásně opálí, zatímco uvnitř je hedvábně jemný. Stejným způsobem jako lilek můžete grilovat i červenou papriku nebo cuketu. Zeleninu můžete připravit a ugrilovat předem – uchovávejte ji přikrytou při pokojové teplotě. Sestavte ji těsně před podáváním a na pár minut ji dejte pod gril.

Když jsem se poprvé učil vařit zeleninu, grilovaný lilek patřil k mým nejoblíbenějším pokrmům. Není těžké pochopit proč: je to velmi snadné a je to naprosto vynikající! Vychutnejte si ho jako samostatnou přílohu, nebo ho povyšte na vyšší úroveň, když k němu upečete kus masa.

Grilovaný lilek si mimo sezónu můžete připravit i na pánvi.

Celková doba přípravy:

20 minut

Suroviny:

  • 2 malé lilky (baklažány), nakrájené na 16 koleček
  • 2 stroužky česneku, rozpůlené
  • 6 lžic extra olivového oleje
  •  200 g nivy nakrájené na 8 plátků
  • 50g rukoly (polníček nebo rukola)
  • 2 lžičky balzamikového octa
  • mořská sůl, čerstvě mletý černý pepř

Postup:

Rozehřejte gril. Lilek potřete nakrájeným česnekem a poté je potřete 3 lžícemi olivového oleje. Grilujte 6-7 minut z každé strany nebo dokud nejsou měkké a mírně zuhelnatělé, jednou je otočte.

Na plech položte 8 plátků lilku, plátky sýra a poté zbývající plátky lilku. Grilujte 1-2 minuty, dokud se sýr neroztaví.

Každý z nich naaranžujte na talíř s několika listy salátu – našlehejte zbývající olej, balzamikový ocet a mletou mořskou sůl a černý pepř – pokapejte a ihned podávejte.