Palačinkový dort, který znáte z pořadu Peče celá země

palačinkový dort

Tento efektně vypadající jahodový palačinkový dort plněný šlehačkou a jahodami se snadno připravuje jako působivý a chutný dezert.

Palačinkový dort, Mille crepe, ať už ho znáte pod jakýmkoli názvem, nad tímto dezertem budou vaši hosté jásat. Co je to za vrstvený dort, že vám z něj zaplesá srdce?

Myslím, že část příčiny spočívá v tom, že si myslíme, že s vrstvenými dorty je spousta práce nebo že se špatně připravují. Kéž bych vám mohl říct, že tenhle dort je hotový během chvilky, ale musíte přece udělat všechny ty vrstvy palačinek. Přesto je tento jahodový palačinkový dort snadný na přípravu a naprosto jednoduše proveditelný!

Palačinkový dort na řezu.

Většina palačinkových dortů má uprostřed jen krém, ale já jsem chtěl tento dort udělat extra speciální. Miluji jahody, takže jsem jahody nakrájel na tenké plátky a přidal je do každé vrstvy!

Kdykoli dělám palačinky, palačinkové dorty nebo cokoli jiného, vždycky jde první palačinka rovnou do koše. Nikdy to prostě nedopadne dobře! U tohoto receptu na jahodový palačinkový dort je prostor pro nějaké chyby. První vrstvu jsem vyhodil a pak jsem vyhodil několik dalších, které nebyly dost kulaté. Podívejte se, jak je stále vysoký! I když mu pár vrstev chybí, pořád bude vypadat skvěle, tak se tím moc nestresujte!

Celkový čas přípravy:

75 minut

Suroviny:

Těsto na palačinky

  • 2 vejce
  • 400 ml mléka
  • 2 lžíce krystalového cukru
  • 1 šálek hladké mouky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 2 T rozpuštěného másla
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Náplň

  • 1 šálek smetany ke šlehání
  • 2 lžíce cukru krystal
  • 500g jahod

Postup:

Příprava těsta

Mléko zahřejte na pokojovou teplotu. Mouku, prášek do pečiva a cukr prošlehejte. Ve velké míse rozšlehejte vejce a přidejte asi 1/3 mléka. Šlehejte, aby se spojila. Přidejte po 1/3 až 1/2 mouky a šlehejte, aby se zcela spojila.

Když je těsto z větší části hladké, přidejte zbytek mléka a promíchejte. Přidejte rozpuštěné máslo a vanilku a metličkou je spojte.

Těsto přecedíme přes sítko do jiné mísy, abychom odstranili hrudky. Nechte asi půl hodiny ztuhnout v lednici.

Příprava náplně

Jahody nakrájejte na co nejtenčí a nejrovnoměrnější plátky nebo je nakrájejte pomocí mandolíny. Několik jahod si můžete nechat na ozdobu, protože na vrstvy možná nebudete potřebovat všechny.

Smetanu vyšlehejte s cukrem do středně tuhých špiček.

Příprava palačinek

Rozehřejte nepřilnavou pánev na střední teplotu. Nalijte trochu těsta a otáčejte jím, dokud nevznikne tenký kruh.

Počkejte minutu nebo dvě, dokud nebudete moci obracet. Po upečení je vyjměte z pánve a položte na talíř.

Připravte si několik talířů, abyste horké palačinky neukládali přímo na sebe. Jakmile trochu vychladnou, můžete je vrstvit. Postup opakujte se zbývajícím těstem.

Sestavení dortu

Na první palačinku naneste tenkou vrstvu šlehačky a vrstvu jahod. Na ni položte další palačinku a opakujte, dokud se nedostanete k poslední vrstvě. Podle potřeby ozdobte dort šlehačkou a jahodami.