Duhový dort ala dortová střecha z Peče celá země

dortová střecha

Láká vás si upéct něco, jako byla dortová střecha z posledního dílu pořadu Peče celá země? Lahodný a zářivý duhový dort s vanilkovým máslovým krémem by mohl být to pravé.

Miluju všechny dorty, to všichni víme, ale duhový dort je něco jiného. Když jsem sledoval poslední díl pořadu Peče celá země a viděl tam moučník s názvem dortová střecha, vzpomněl jsem si na to, že vám sem musím dát recept na něco podobného: Duhový dort. Ty naprosto šíleně zářivé barvy, sladká chuť a všechno roztomilé ho posouvají na úplně jinou úroveň! Je to prostě nádhera, které dortová střecha může jen těžko konkurovat.

Celková doba přípravy:

6 hodin

Suroviny:

Dort

  • 10-12 vajec
  • 600 g másla
  • 500 g moučkového cukru
  • 600 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky červené, oranžové, žluté, zelené, modré a fialové potravinářské barvy

Máslový krém

  • 750 g másla pokojové teploty
  • 1500 g moučkového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1-2 lžičky bílého potravinářského barviva

Zdobení

  • 180 g bílé čokolády
  • 75 ml smetany ke šlehání
  • 1/2 lžičky růžového potravinářského barviva
  • duhový posyp

Postup:

Na dort

Předehřejte troubu na 160 °C a vyložte tři 20cm dortové formy pečícím papírem a nechte je zatím stranou.

Odvažte 5-6 středně velkých vajec ve skořápce a co nejvíce se přibližte 300 g.

Poté přidejte 300 g másla a moučkového cukru do mísy a šlehejte, dokud nebude světlé a nadýchané.

Přidejte vejce a 300 g hladké mouky a znovu šlehejte do hladka.

Směs rovnoměrně rozdělte do tří misek a do každé přidejte jednu barvu (např. červenou, žlutou a oranžovou).

Korpusy pečte v troubě 30 minut (nebo dokud nejsou upečené – vyzkoušejte špejlí).

Po upečení nechte korpusy 10 minut vychladnout ve formě a poté je vyjměte na mřížku, aby zcela vychladly.

Tento postup zopakujte a použijte další tři barvy (například zelenou, modrou a fialovou). Po upečení všech korpusů je nechte zcela vychladnout.

Máslový krém

Jakmile jsou všechny dorty vychladlé, můžete připravit máslový krém.

Máslo o pokojové teplotě šlehejte několik minut, aby změklo a bylo vláčné.

Postupně přidávejte moučkový cukr a pokaždé dobře prošlehejte, dokud se vše nepromíchá.

Pokračujte ve šlehání a přidejte bílé potravinářské barvivo a vanilkový extrakt a několik minut šlehejte.

Zdobení máslovým krémem

Na dortovou desku dejte první piškot. Já začínám fialovou, protože je to spodní barva.

Na piškot přidejte několik lžic máslového krému a uhlaďte ho. Postup opakujte s modrým piškotem, pak se zeleným, žlutým, oranžovým a nakonec s červeným nahoře.

Pomocí malého množství máslového krému uhlaďte boky dortů, vyplňte případné mezery a vytvořte polevu.

Dort dejte asi na hodinu do chladničky nebo zmrazte na desce, aby se zchladil a zpevnil a usnadnil další fázi zdobení.

Po zchlazení přidejte po stranách dortu spoustu dalšího máslového krému malou šikmou stěrkou a uhlaďte jej pomocí velké kovové škrabky, dokud nebudou strany dortu hladké.

Dlaní opatrně vtlačte část posypků do spodní části dortu. Jakmile je to hotové, dejte opět do chladničky, zatímco budete dělat zdobení.

Dort můžete samozřejmě dozdobit podle situace a vlastního vkusu.

Zdobení

Bílou čokoládu a smetanu dejte do misky a zahřejte v mikrovlnné troubě v několika dávkách, pokaždé dobře promíchejte.

Po rozpuštění a spojení přidejte růžové potravinářské barvivo a míchejte, dokud nevznikne hladká hmota.

Přidejte růžovou ganache do zdobicího sáčku, opatrně odstřihněte konec a pokapejte jím boky dortu. Čím víc budete sáčkem tlačit přes bok dortu, tím dál bude odkapávat.

Zbytek máslového krému přidejte do zdobicího sáčku s oblíbenou špičkou a na vršek dortu naneste víry z máslového krému.

Nakonec dort posypte extra posypky a nechte ho v lednici úplně ztuhnout.