Bublanina jako z Peče celá země

bublanina

Pamatujete si, jak v prvním dílu letošní série Peče celá země jedna ze soutěžících pekla francouzský clafoutis aux cerises neboli variaci na naší českou bublaninu?

Naučte se připravit dokonalý clafoutis, klasickou domácí pochoutku jako naše bublanina, kterou Francouzi rádi pečou, když přijde sezóna třešní. Je tak chutný a snadno se připravuje.

Jediná odpověď, kterou od Francouzů dostanete, pokud se zeptáte na jejich oblíbený třešňový dezert, bude třešňový clafoutis, s krásnými, štědrými a chuťově výraznými černými třešněmi.

Třešně můžete i vypeckovat, ale tradičně se nechávají. Údajně zlepšují chuť.

Neuvěřitelně snadná a rychlá příprava tohoto tradičního dezertu vám vyrazí dech. Je to ještě jednodušší než naše česká bublanina.

Třešňový clafoutis je jedním z těch domácích dezertů, které se pečou bez zvláštního důvodu, jakmile se na pultech obchodů nebo na zahradě objeví třešně. Vždycky má velký úspěch. Jí se teplý i studený, podává se samotný nebo s vanilkovou zmrzlinou.

Celková doba přípravy:

40 minut

Suroviny:

  • 600 g třešní nevypeckovaných
  • 4 vejce
  • 80 g cukru + volitelně 1 lžíce hnědého cukru
  • 80 g mouky
  • 1 šálek mléka
  • 40 g rozpuštěného másla + máslo pokojové teploty do formy
  • 1 špetka soli

Postup:

Předehřej troubu na 180 °C.

Třešně osušte čistou utěrkou.

Vymažte pánev máslem.

Připravte si těsto. V míse (nebo pomocí mixéru) smíchejte vejce a cukr. Za stálého míchání přidejte mouku a sůl. Přilijeme mléko a rozpuštěné máslo a znovu promícháme. To je vše. Pokud dodržíte toto pořadí přidávání ingrediencí a pokud budete míchat metličkou, nebudou se vám dělat žádné hrudky.

Višně vložte do formy. Nalijte těsto a pečte asi 40 minut. Pokud chcete, 10 minut před koncem posypte velkou lžící hnědého cukru a zvyšte teplotu, aby trochu zkaramelizoval. Doba pečení závisí na velikosti formy a tloušťce náplně.

Upozorňujeme, že pokud jsou třešně, které máte, trochu kyselé, musíte množství cukru zvýšit.

Podávejte studené nebo teplé, samotné nebo s vanilkovou zmrzlinou či višňovým coulis.