Lehký a zdravý chřestový quiche

Chřestový quiche

Tento recept na chřestový quiche zvýrazňuje oblíbenou jarní zeleninu dijonskou hořčicí a čerstvými bylinkami. Aby byl zdravější, vyměnil jsem smetanu za mléko a do krusty jsem použil celozrnnou mouku.

Chřestový quiche je výjimečný pokrm tím, že se hodí jak k brunchi, k lehkému obědu nebo večeři. Kromě toho, že quiche výborně chutná, se dá snadno kombinovat s letními saláty.

Chřestový quiche na oslavu jara

Tento chřestový quiche není typický, příliš těžký quiche s máslovou krustou, hustou smetanou a dalšími těžkými ingrediencemi, jako je slanina. Zároveň ale platí, že lehčí úprava klasického jídla by nikdy neměla být na úkor chuti.

Co je to quiche?

Quiche je francouzský koláč ze slaného vaječného krému zapečený v těstové krustě. Může být obyčejný nebo plněný zeleninou, sýrem, masem či mořskými plody.

Několika výměnami – například extra panenského olivového oleje za máslo, mléka za smetanu a celozrnné mouky za část mouky univerzální – snadno připravíte zdravý quiche, který je stejně chutný jako zdravý.

Ingredience na chřestový quiche: vejce, chřest, strouhaný sýr, mléko, celozrnná mouka, cibule, česnek a dijonská hořčice.

Jak vybrat ten nejčerstvější chřest

Vrchol sezóny chřestu na severní polokouli je obvykle na jaře, od dubna do začátku června. Chřest se stává sladkým, křehkým a plným chuti. Zde je několik ukazatelů nejčerstvějšího chřestu, na které si musíte dát pozor v obchodě s potravinami nebo na farmářském trhu.

Velikost stonků: V obchodě s potravinami snadno najdete malé až středně velké stonky. Uvaří se rychleji než silnější stonky, které můžete najít na místním farmářském trhu. Velikost stonku chřestu závisí především na stáří, výživě a době sklizně stonků. Do tohoto receptu se hodí jak silné, tak tenké stonky. Pokud jsou vaše stonky na silnější straně, před smažením je vodorovně rozkrojte na polovinu. Silné i tenké oštěpy mohou být dřevnaté, proto je nejlepší je zkontrolovat a konce odlomit nebo zastřihnout. 

Ohnete a zacvaknete: Zkontrolujte, zda jsou stonky pevné a hrozí, že se při ohýbání zlomí. Ujistěte se, že žádný z vrcholků není slizký, což je známkou toho, že chřest už není v nejlepší kondici.

Chřest správně skladujte: Pokud chřest kupujete několik dní před vařením, zastřihněte jeho konce. Skladujte v lednici, postavený ve sklenici s centimetrem nebo dvěma vody, jako byste skladovali květiny.

Vytisknout recept
Porkm hlavní jídlo
Typ kuchyně Mediterranean
Klíčové slovo chřestový quiche
Doba přípravy 1 hour
Doba vaření 35 minuty
Celkový čas 1 hour 35 minuty
Počet porcí 6

Suroviny

Postup

  • Vypracujte těsto: Do mísy kuchyňského robotu přidejte celozrnnou mouku, hladkou mouku a sůl a několikrát pulzně promíchejte. Přilijte olivový olej a pulzujte, dokud se rovnoměrně nerozdělí mezi mouku. Přidejte vodu a pulzujte, dokud se směs nezačne srážet a nebude rovnoměrně navlhčená.
  • Uhněťte těsto: Těsto přendejte na lehce pomoučenou pracovní plochu a lehce hněťte rukama, dokud se nespojí do kuličky. Zabalte do fólie a nechte ho 1 hodinu odpočívat při pokojové teplotě.
  • Připravte se na pečení: Do středu trouby umístěte mřížku a předehřejte ji na 180 °C. Pult lehce poprašte moukou. Těsto rozválejte na pomoučeném vále na kruh o průměru 30 cm a tloušťce asi 1 cm.
  • Přeneste těsto: Těsto opatrně přeneste do 26 cm koláčové formy tak, že ho obtočíte kolem válečku a rozválíte do koláčové formy. Jemně těsto přitlačte ke dnu a k okrajům. Přebytečné těsto po obvodu koláčové misky ořízněte. Prsty nebo vidličkou zmačkejte okraje, nebo je nechte být, abyste dosáhli rustikálnějšího vzhledu.
  • Koláč upečte: Korpus zakryjte pergamenovým papírem nebo alobalem. Naplňte koláčovým závažím nebo sušenými fazolemi a pečte 20 minut. Odstraňte pergamen a závaží a pečte ještě 10 minut.
  • Uvařte zeleninu: Zatímco se peče korpus, rozehřejte na velké nepřilnavé pánvi na středním plameni 1 lžičku olivového oleje. Přidejte cibuli a za občasného míchání dřevěnou lžící vařte, dokud nezměkne a nezprůsvitní, asi 5 minut. Přidejte chřest a vařte, dokud nezměkne a nezíská jasně zelenou barvu, dalších 5 minut. Vmíchejte česnek a vařte 1 minutu, dokud se nerozvoní. Odstavte z ohně a zeleninu vložte do upečené krusty. Navrch nasypte strouhaný sýr.
  • Připravte vaječnou náplň: V míse vyšlehejte vejce, mléko, dijonskou hořčici, bylinky (pokud používáte), ½ lžičky soli a ⅛ lžičky pepře. Nalijte vaječnou směs do krusty s chřestem tak, aby končila asi půl cm od vrcholu.
  • Pečte asi 30 minut, nechte vychladnout, nakrájejte na plátky a podávejte: Před krájením a podáváním vyjměte quiche z trouby a nechte ho alespoň 15 minut vychladnout. Podávejte teplý, při pokojové teplotě nebo studený.