Vítejte u receptu, kde se snoubí jednoduchost s elegancí, a to v podobě klasického francouzského pokrmu – zapečených francouzských brambor. Tento tradiční recept je dokonalou volbou pro rodinný oběd nebo večeři, kdy chcete na stůl přinést něco výjimečného, a přitom nechcete strávit celý den v kuchyni. Zapečené francouzské brambory jsou známé svou bohatou chutí, zlatavou křupavou kůrkou a lahodně krémovou texturou. Připravují se z jednoduchých, ale výživných ingrediencí, jako jsou brambory, smetana a sýr, které společně vytvářejí neodolatelnou symfonii chutí. Pojďme se tedy ponořit do přípravy tohoto receptu a objevit, jak si můžeme připravit tento úžasný pokrm přímo ve vlastní kuchyni. Zapečené francouzské brambory jsou velmi oblíbené jídlo nejenom v Česku, ale i ve světě. Jsou jednoduché, chutné a nakrmíte celou rodinu!
Suroviny:
- 90 g másla
- 1 stroužek česneku, prolisovaný
- 4 lžíce kukuřičného škrobu
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře
- 2 šálky nízkotučného mléka
- 2 šálky rozdrobeného sýra (ideálně bílý čedar)
- 5 šálků brambor (ideálně yukon gold) nakrájených na tenké plátky
Postup:
Předehřejte troubu na 180 °C.
Ve velkém hrnci rozpusťte na mírném ohni máslo. Vmíchejte česnek a vařte 1 minutu. Vmíchejte kukuřičný škrob, sůl a pepř, dokud nevznikne hladká hmota.
Postupně přidejte mléko a přiveďte k varu. Omáčku vařte za stálého míchání, dokud nezhoustne, přibližně 2-3 minuty.
Odstavte z ohně a vmíchejte 1 1/2 šálku sýra, dokud se nerozpustí. Brambory si dejte do velké mísy a směs na ně vylijte a důkladně promíchejte.
Přeneste do dvoučtvrtlitrové zapékací mísy vytřené olejem. Posypte zbývajícím sýrem. Přikryjte a pečte 30 minut. Odklopte a pečte dalších 30-45 minut nebo dokud brambory nezměknou a omáčka nezíská zlatohnědou barvu a nezačne bublat.
Nechte 5-10 minut odstát.
A nyní, když jsou vaše zapečené francouzské brambory dokonale zlatavé a voňavé, je čas je podávat. Tento pokrm je nejen vizuálně lákavý, ale jeho bohatá a krémová chuť uspokojí každého milovníka dobrého jídla. Zapečené francouzské brambory jsou ideální jako hlavní chod nebo jako luxusní příloha k masu či zelenině. Nezapomeňte podávat tento lahodný pokrm horký, abyste si užili tu nejlepší chuť a texturu. Jedná se o ideální recept, pokud čekáte návštěvu!