Představujeme vám recept na lehké a jednoduché české rizoto, které je pravou klasikou a oblíbenou volbou pro každou příležitost. Jedná se o rychlé, lehké a nutričně vyvážené jídlo, které můžete jíst k obědu i k večeři. Jeho příprava je snadná a nevyžaduje složité kuchařské dovednosti, což z něj činí perfektní volbu pro každodenní stravování.
Dle mého názoru se jedná o ideální kombinaci surovin. Mleté maso spolu s jemně nakrájenou zeleninou zaručuje ideální strukturu. Co se týče rýže, doporučuji použít jasmínovou rýži, která je známá svou vláčností a schopností dobře absorbovat chutě. Rýže z rýžovaru je nejlepší volbou pro dosažení ideální konzistence, ale pokud rýžovar nemáte, nevadí. Rýži můžete uvařit tradičním způsobem, na který jste zvyklí. Důležité je, aby rýže byla správně uvařená – ani příliš měkká, ani tvrdá. Basmati rýže v tomto receptu není ideální volbou, protože má tendenci být sušší a méně lepivá, což by mohlo ovlivnit celkovou texturu rizota.
Suroviny:
- 350g jasmínové rýže
- 1 cibule
- 2 střední mrkve
- 1 menší cuketa
- 1/2 červená paprika
- 1 pórek
- 0,5 hrnku mraženého hrášku
- 0,5kg mletého krůtího masa (může být kuřecí)
- 1 lžička sušeného česneku
- Sůl
- Pepř
- Máslo
Postup:
Rýži uvaříme v rýžovaru, případně v hrnci.
Ve vyšší pánvi osmažíme na másle najemno nakrájenou cibuli, dále mrkev, cuketu, papriku a pórek. Osolíme a restujeme, dokud není zelenina lehce změklá. Zeleninovou směs vyndáme z pánve do misky a odložíme.
Znovu rozpálíme pánev, vložíme lžíci másla a přidáme krůtí maso. Osolíme, opepříme, přidáme sušený česnek a orestujeme. Když je maso dostatečně osmažené, vrátíme zpět zeleninu, přidáme mražený hrášek a promícháme. Přilijeme půl hrnku vody a necháme na mírný plamen pár minut lehce podusit a můžeme vypnout.
Přidáme uvařenou rýži a důkladně promícháme. Můžeme přihodit lžíci másla pro bohatší chuť. Rizoto by mělo být kompaktní a vláčné.
Na závěr můžete nastrouhat sýr, já mám nejraději s kyselou okurkou, nebo s nakládanou červenou řepou. Takhle má vypadat české rizoto!