Smažené udon nudle – yaki udon – jsou jednou z mých nejoblíbenějších večeří, protože jsou rychlé a snadné na přípravu! Omáčka na nudle udon obsahuje pouze 5 ingrediencí a nudle udon jsou připravené k za méně než 5 minut. Přidejte libovolnou zeleninu a maso, protože tyto smažené nudle udon jsou velmi univerzální a chutnají dobře téměř s čímkoli. Navíc jsou hotové za 20 minut, od začátku do konce!
Pro tento recept jsem použil mleté kuřecí maso, ale můžete použít i mleté hovězí nebo vepřové maso. Stejně tak by se hodily i mořské plody.
Yaki udon – smažené nudle
Yaki udon je míchaný smažený japonský pokrm z nudlí udon, který se připravuje s různými druhy zeleniny a bílkovin. Smaží se s pikantní omáčkou ze sójové omáčky a mirinu. Od yakisoby se liší tím, že se připravuje z jiných nudlí. Yakisoba je také míchaný smažený pokrm z japonských nudlí, ale použité nudle jsou mnohem tenčí. Nesmí se však zaměňovat s nudlemi soba, které se ve skutečnosti vyrábějí z pohankové mouky.
Nudle udon
Udon nudle jsou hutné nudle vyrobené z pšeničné mouky, vody a soli. Nejsou však bezlepkové jako rýžové nudle, které se používají v mnoha smažených pokrmech. Udon nudle jsou veganské a bez mléka, ale vždy si zkontrolujte složení, protože se v nich mohou vyskytovat různé přísady, které se u jednotlivých značek liší.
Pro tento recept jsem použil předvařené nudle, které najdete vakuově balené v plastu. Obvykle je najdete v chlazené nebo mražené části obchodu s asijskými potravinami. Pokud máte čerstvě připravené nebo sušené nudle, uvařte je podle návodu na obalu, ale odečtěte 1 minutu, protože je budete při smažení vařit déle. Nezapomeňte je poté propláchnout ve studené vodě a pokapat trochou oleje, pokud je nepoužijete hned.
Mražené nudle? Proč ne
Pokud můžete, před vařením předem připravený balíček nudlí udon předem zmrazte. Pokud ne, můžete je použít i přímo z lednice. Po několika pokusech jsem však zjistil, že mražené nudle udon mají v tomto pokrmu o něco lepší strukturu. Nejsou pak tak rozvařené a kašovité.
Jak na to
Vhoďte (mražené nebo nemražené) nudle udon do rychle vroucí vody. Nudle jemně míchejte, dokud se jednotlivé nudle neoddělí a nejsou pružné. To by mělo trvat 1 až 2 minuty. Nudle nepřevařujte, protože jsou již předvařené v balení a převařením by byly příliš měkké a kašovité. Snažte se nudle od sebe neoddělovat, protože by se mohly roztrhnout, počkejte, až se samy oddělí, a jemně je promíchejte.
Suroviny
- 2 balíčky nudlí udon
- 2½ šálku smažené zeleniny – nakrájené (použil jsem houby, bok choy, cibuli)
- 2 stonky šalvěje – nakrájené na 2 palce dlouhé kousky
- 250 g mletého masa – hovězí, kuřecí, krůtí, vepřové, krevety
- 1 lžíce avokádového oleje (nebo olivový)
Omáčka na nudle
- 2½ lžíce tmavé sójové omáčky
- 2 lžíce ústřicové omáčky
- 1 lžíce mirinu
- 2 lžičky hnědého cukru
- ½ lžičky rýžového octa
Příprava
Omáčka: 1: V malé misce smíchejte všechny ingredience na omáčku a dejte je stranou.
Uvařte nudle Udon. Vyjměte je z obalu a přidejte do hrnce s vroucí vodou. Mražené nudle udon můžete přidat přímo do hrnce s vroucí vodou. Jemně míchejte, dokud se nudle udon neoddělí a nejsou poddajné. To by mělo trvat 1 až 2 minuty. Dodávají se předvařené, takže se vyhněte jejich převaření, protože by mohly být příliš měkké.
Nudle opláchněte a nechte okapat pod studenou vodou. Pokud je nepoužijete hned, pokapejte je trochou oleje, aby se nelepily.
Rozpalte pánev na vysokém plameni a přidejte olej. Přidejte mleté maso a smažte, dokud se téměř neuvaří. Přidejte zeleninu a smažte, dokud není maso zcela uvařené a zelenina měkká. Poté přidejte nudle, omáčku a šalotku. Pokračujte ve smažení asi 3 minuty nebo dokud se vše dobře nespojí. Ihned podávejte.