Mrkvánky jsou tradiční český pokrm, který je jednoduchý na přípravu a vyniká svou sladkou chutí a vláčnou texturou. Jsou ideální jako zdravá svačina, příloha nebo dokonce jako lehký hlavní chod. Mrkvánky získaly oblibu pro svou jednoduchost, výživovou hodnotu a všestrannost. Tento pokrm, připravovaný z nastrouhané mrkve, je skvělým způsobem, jak zařadit do jídelníčku více zeleniny, a to zejména pro děti, které nemusí být velkými fanoušky zeleniny.
Suroviny:
- 150 g mrkve (asi 3 menší mrkve)
- 110 g změklého másla při pokojové teplotě
- 200 g hladké mouky
- ½ lžičky prášku do pečiva
- Špetka soli
- 100 g švestkových povidel (na náplň)
- 100 g moučkového cukru (na obalení)
Postup:
Příprava mrkve: Mrkev oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Odložte stranou.
Příprava těsta: Ve velké míse smíchejte změklé máslo s moukou, práškem do pečiva a špetkou soli. Přidejte nastrouhanou mrkev a zpracujte těsto, dokud nejsou všechny ingredience dobře spojené. Pokud je těsto příliš suché, můžete přidat trochu vody nebo mléka, ale mělo by zůstat dostatečně tuhé na to, aby se dalo tvarovat.
Tvarování: Z těsta vytvořte malé kuličky. Každou kuličku rozplácněte, do středu dejte trochu švestkových povidel a poté těsto přeložte tak, aby povidla byla uvnitř. Jemně utvarujte, aby se náplň nevytékala.
Pečení: Předehřejte troubu na 180 °C. Pečící plech vyložte pečicím papírem a na něj položte připravené sušenky. Pečte v předehřáté troubě asi 10-15 minut, nebo dokud sušenky nebudou zlatavé.
Obalení: Jakmile jsou sušenky upečené a ještě teplé, obalte je v moučkovém cukru.
Podávání: Nechte sušenky vychladnout a podávejte. Jsou výborné k čaji nebo kávě.
Mrkvánky jsou skvělým příkladem toho, jak lze s jednoduchými a dostupnými surovinami vytvořit chutné a zdravé pokrmy, které jsou součástí kulturního dědictví a zároveň se přizpůsobují moderním gastronomickým trendům.