Jasně zelená barva polského lesního dortu skutečně připomíná lesní půdu. Mechový dort se šlehačkou a špenátem, posypaný malinami, granátovými jablky a borůvkami, je dokonalou letní pochoutkou!
Co je vlastně mechový dort?
Kdybyste před několika měsíci řekli, že špenát je skvělým doplňkem při pečení dortu, vysmáli by se vám. Přesto doporučujeme tento oblíbený mechový dort vyzkoušet, je totiž vynikající.
Mechový dort se připravuje ze zeleného piškotu s vrstvou krému z mascarpone, na nějž se navrší další vrstva rozdrobeného zeleného piškotu, a zakončí se lesními plody.
Zelená barva mechového dortu pochází ze špenátu. Špenát je poměrně bez chuti a v dortu ho není cítit. Zároveň se výborně hodí jako přírodní potravinářské barvivo a mechovému dortu dodává krásnou a intenzivní zelenou barvu. Je to skvělý a rafinovaný způsob, jak do svého jídelníčku zařadit i zdravou zeleninu!
Suroviny:
Na piškot
- 340g čerstvého špenátu
- 3 vejce
- 2 hrnky mouky
- 1 hrnek cukru
- 1/3 šálku oleje
- 2 lžíce prášku do pečiva
- Ovoce na zdobení (granátové jablko, borůvky, maliny, jahody)
Na krém:
- 250g mascarpone v pokojové teplotě
- 200g tučné smetany
- 4 lžíce moučkového cukru
Postup:
Předehřejte troubu na 170 stupňů. Kulatou dortovou formu o průměru 20cm vymažte olejem nebo máslem.
Na pánvi na středním ohni osmahněte omytý špenát, aby povadnul. Vložte do mixéru spolu s vejci, moukou, cukrem a práškem do pečiva a mixujte, dokud nezískáte hedvábnou tekutinu.
Směs vložíme do vymazané formy a pečeme 40 minut, poté odstavíme a necháme vychladnout.
Zatímco dort chladne, vyšlehejte smetanu do tuha a poté ji smíchejte s mascarpone a cukrem dohladka. Pokud je mascarpone velmi studené, můžete použít mixér na nižší stupeň.
Vychladlý dort rozkrojte na požadovaný počet vrstev, jednu udělejte tenčí. Tenčí kus rozlámete na kousky, čímž získáte „mechový“ efekt.
Můžete udělat tolik vrstev, kolik chcete. Někteří lidé dávají přednost dvěma tenčím vrstvám krému. Na silnější kusy dortu naneste krém a vrstvěte, navrch pak na poslední (tenkou) vrstvu krému položte „mechové“ části. Vršek špenátového dortu ozdobte granátovým jablkem, malinami a borůvkami.