Zelňačka – polévka z kysaného zelí, která zahřeje na těle i na duši

Zelňačka, polévka z kysaného zelí

Zelňačka, polévka z kysaného zelí, je ideální pokrm pro chladné dny – nebo pro jakýkoli den! Chcete si připravit lahodnou polévku z kysaného zelí? Určitě nejste sami! Polévka z kysaného zelí – neboli zelňačka – je úžasně teplý, aromatický a vydatný pokrm.

Tato polévka se připravuje z několika jednoduchých druhů zeleniny, slaniny a hromady kysaného zelí – známého také jako kvašené zelí – a její příprava je poměrně snadná. Skvěle se hodí k čerstvému křupavému chlebu!

Abych byl spravedlivý, existuje mnoho a mnoho různých druhů a receptů na polévku z kysaného zelí – zelňačku. To proto, že kysané zelí není oblíbené jen u nás nebo v Německu – je oblíbené i v mnoha dalších zemích střední a východní Evropy.

Kromě české zelňačky existuje i verze německá, polská nebo třeba ukrajinská (podobná boršči. Některé jsou krémovější než ta naše, zatímco jiné obsahují spíše rajčatový vývar. Maďarská verze, stejně jako ta naše rozhodně využívá papriku a zakysanou smetanu.

Doba přípravy:

  • 10 min

Doba vaření:

  • 40 min

Suroviny:

Postup:

Nejprve oloupejte cibuli a brambory a obojí nakrájejte na malé kousky. Také oloupejte a nakrájejte česnek nebo ho prolisujte přes lis na česnek. Kysané zelí slijte a vymačkejte z něj přebytečnou tekutinu. To je důležité zejména v případě, že používáte kysané zelí uchovávané v octovém roztoku. Pokud část tekutiny nevymačkáte, bude polévka chutnat velmi octově.

Nakrájejte slaninu na malé kousky, pokud již není předem nakrájená. Ve velkém hrnci rozehřejte olej, přidejte slaninu a na středním plameni ji smažte asi 5 minut, dokud se neobjeví čiré tukové kousky. Poté přidejte nakrájené kousky cibule a smažte je na středním ohni asi 5-6 minut, dokud nezprůsvitní. Pravidelně míchejte.

Jakmile cibule změkne a slanina mírně zhnědne, přidejte nakrájené brambory a česnek. Ty také 2-3 minuty smažte. Poté přidejte rajčatový protlak a mletou papriku. Vše společně promíchejte.

Nyní do hrnce přidejte kysané zelí. Poté přilijte tolik zeleninového vývaru, aby zakryl obsah hrnce. V našem případě to jsou 4 šálky vývaru, ale u vás to může být o něco více nebo méně.

Obsah hrnce přiveďte k varu, pak na něj nasaďte pokličku a ztlumte oheň. Polévku nechte vařit asi 25-30 minut nebo dokud kousky brambor nezměknou. Podle chuti osolte a opepřete a hrnec odstavte z ohně. Vmíchejte zakysanou smetanu. Polévku podávejte horkou s čerstvým křupavým chlebem.

Správné zelí na zelňačku

Nezapomeňte zkontrolovat etiketu se složením kysaného zelí, které kupujete. Znalost způsobu jeho přípravy (v octě nebo se solí) vám pomůže pochopit, jaké kroky byste měli před vařením podniknout. Pokud kysané zelí obsahuje ocet, doporučujeme z něj vymačkat přebytečnou tekutinu – nebo ho dokonce propláchnout, pokud nemáte rádi výraznou octovou chuť. Pokud je kysané zelí vyrobeno pouze se solí, není třeba dělat nic.

Zelňačku vylepšete uzeninou

Pokud byste chtěli, aby vaše zelná polévka obsahovala více masa, neváhejte a přidejte do ní klobásku, párky, nebo jinou uzeninu.

Tipy pro skladování zelňačky

Zbytky polévky z kysaného zelí můžete po vychladnutí uchovávat v uzavřené nádobě v lednici. Spotřebujte ji do 2-3 dnů. Chcete-li polévku znovu ohřát, můžete ji po malých porcích ohřát v mikrovlnné troubě nebo ji dát zpět do hrnce a ohřát na sporáku na nízké teplotě.

Co podávat s polévkou z kysaného zelí k večeři?

Polévku z kysaného zelí můžete podávat s tlustým křupavým chlebem. Můžete ji také kombinovat s masem (například s vepřovou panenkou), protože tyto dvě chutě (kvašené zelí a vepřová pečeně) se k sobě dobře hodí.