Podle tohoto snadného receptu na americké palačinky připravíte lehké a nadýchané palačinky, které se skvěle hodí na víkendový brunch. Zkuste do těsta na palačinky před pečením přidat velkou hrst čerstvých borůvek!
Doba přípravy:
- 30 minut
Doba pečení:
- 20 minut
Suroviny:
- 135g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- ½ lžičky soli
- 2 lžíce moučkového cukru
- 130 ml mléka
- 1 velké vejce, lehce rozšlehané
- 2 lžíce rozpuštěného másla (necháme mírně vychladnout) nebo olivového oleje, plus další na vaření
K podávání:
- máslo
- javorový sirup
Postup:
Do velké mísy prosejte mouku, prášek do pečiva, sůl a moučkový cukr. V samostatné míse nebo džbánu lehce našlehejte mléko a vejce a poté zašlehejte rozpuštěné máslo.
Mléčnou směs vlijte do moučné směsi a vidličkou šlehejte, dokud nevznikne hladké těsto. Případné hrudky při troše míchání brzy zmizí. Těsto nechte několik minut stát.
Rozehřejte nepřilnavou pánev na středním plameni a přidejte do ní kousek másla. Když se rozpustí, přidejte naběračku těsta (nebo dvě, pokud je vaše pánev dostatečně velká na přípravu dvou palačinek najednou). Bude se vám zdát velmi husté, ale tak to má být. Počkejte, až se na povrchu palačinky začnou dělat bubliny, pak ji otočte a smažte, dokud obě strany nebudou zlatavě hnědé a palačinka nevyroste do tloušťky asi 1 cm/½ cm.
Postup opakujte, dokud nespotřebujete všechno těsto. Palačinky můžete udržovat teplé v troubě, ale nejlépe chutnají čerstvé z pánve. Podávejte s trochou pravého javorového sirupu a másla navíc, pokud to tak máte rádi.
Tipy k podávání amerických palačinek:
Před pečením přidejte do těsta hrst kanadských borůvek a upečte palačinky i s nimi.
Palačinky podávejte s čerstvými jahodami a dobrou vanilkovou zmrzlinou.
Použijte polovinu pohankové a polovinu hladké mouky a podávejte s javorovým sirupem a slaninou. Do pohankového těsta můžete také přidat jednu lžičku mleté skořice a podávat s plátky karamelizovaných jablek a hustou zakysanou smetanou.