Připravte si tatarský biftek neboli tatarák podle známé anglické kuchařské celebrity Nigelly Lawson. Kupte si ty nejkvalitnější suroviny, které si můžete dovolit, abyste co nejlépe připravili tento klasický francouzský pokrm ze syrového steaku. Nebudete litovat!
Tatarák neboli tatarský biftek je opravdová klasika českých restauračních zařízení. Zároveň se jedná o poměrně kontroverzní záležitost, kterou buďto milujete nebo nesnášíte a nedokážete dát do úst. Připravujete si tatarský biftek i doma nebo si na práci se syrovým masem netroufnete?
Vyzkoušejte můj recept podle Nigelly, v němž jsou požity jenom ty nejkvalitnější suroviny a už nebudete chtít jiný.
Doba přípravy:
- méně než 20 min
Suroviny:
- 100 g bio hovězí svíčkové, jemně nasekané
- 2 okurky, jemně nasekané
- 1 lžička kaparů, opláchnutých a okapaných, jemně nasekaných
- 1 šalotka, jemně nasekaná
- ½ lžičky dijonské hořčice
- několik kapek omáčky Tabasco
- ½ lžičky worcestrové omáčky
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
- 1 plátek tmavého žitného chleba
- 1 žloutek z vejce z volného chovu
Postup:
Namelte hovězí maso. Okurky, kapary a šalotku vložte do mísy a dobře promíchejte.
Přidejte hořčici, omáčku Tabasco, worcestrovou omáčku, sůl a čerstvě mletý černý pepř a dobře promíchejte.
Do vrchní části tataráku udělejte malý důlek a navrch dejte čerstvý žloutek. Ihned snězte.
Tatarskou biftekovou směs podávejte lžící na plátku obyčejného nebo opečeného tmavého žitného chleba. Připravit si však samozřejmě můžete i klasické smažené chlebové topinky.
Doplňte své oblíbené koření
Pokud máte své oblíbené tatarákové koření nebo jinou ingredienci, nebojte se ji do tatarského bifteku přidat a ochutit tatarský biftek podle svého. Oblíbenou kombinací je třeba mletá maďarská paprika a mletý český kmín. Pokud kmín použijete, nejvíce se k němu budou hodit opravdu topinky z chleba opečeného na sádle či oleji.
Dodejte tataráku kouřové aroma
Zkuste do tatarského bifteku přidat půl lžičky mleté uzené papriky. Toto koření není pro každého, ale dokáže výslednou chuť pokrmu vyzdvihnout do nebes.