Už vás nebaví plnit pečené kuře pořád dokola tou stejnou nádivkou? Zkuste tedy pro tentokrát něco nového. Tento recept na pečené kuře si získal již mnoho příznivců a nejspíš si ho zamilujete i vy. Jednoduchá šalvějovo-cibulová nádivka je doplňkem, který pečené kuře opravdu ozvláštní.
Doba přípravy kuřete:
přes noc
Doba pečení kuřete:
1-2 hodiny
Suroviny:
- 1,5-1,8 kg kuře bez drobů
- 25g másla
- ½ citronu, pouze šťáva
- 100ml bílého vína nebo vermutu
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
Na nádivku:
- 15 g másla
- 1 velká cibule, jemně nakrájená
- ½ citronu, pouze jemně nastrouhaná kůra
- 5 lístků čerstvé šalvěje, jemně nasekaných (nebo ½ lžičky sušené šalvěje)
- 100g čerstvé bílé strouhanky
- 1 rozšlehané vejce
Pro alternativní klobásovo-masovou nádivku:
- 15g másla
- 1 velká cibule, jemně nasekaná
- 200g klobásy
- 1 jablko, nastrouhané
- 4 snítky čerstvého tymiánu, jemně nasekaného
Na omáčku:
- 1 polévková lžíce hladké mouky
- 100ml suchého bílého vína
- 300 ml kuřecího vývaru
Postup:
Den před pečením kuře osolte zevnitř i zvenku. Volně ho zabalte do kuchyňské utěrky a poté ho vložte do pekáčku nebo pevně zabalte do fólie. Vychlaďte ho v lednici přes noc. Hodinu předtím, než ho budete chtít upéct, ho vyjměte z lednice a nechte, aby dosáhlo pokojové teploty.
Předehřejte troubu na 220°C
Na nádivku rozpusťte máslo na pánvi na mírném ohni, přidejte cibuli a smažte ji, dokud nezměkne a nezprůsvitní. Cibuli vložte do mísy a nechte vychladnout, poté vmíchejte citronovou kůru, šalvěj a strouhanku. Dobře osolte a opepřete, přidejte vejce a důkladně promíchejte. (Pokud děláte nádivku z klobásy, postupujte úplně stejně a smíchejte osmaženou cibuli s klobásou, jablkem a bylinkami.)
Nádivkou naplňte dutinu kuřete a dbejte na to, aby mezi nádivkou a horní částí kuřete zůstalo trochu vzduchu, který umožní cirkulaci vzduchu. Pokud vám nějaká nádivka zbyla, můžete ji nacpat do konce krku.
Kuře potřete máslem, vymačkejte na něj citronovou šťávu a vložte ho do pekáče. Smíchejte víno se 100 ml vody a kuře přelijte.
Pečte 15 minut, poté snižte teplotu na 180°C a pečte dalších 60-80 minut nebo dokud není kuře propečené a po propíchnutí nejsilnější části špejlí z něj neteče šťáva (doba pečení závisí na velikosti kuřete).
Vyjměte kuře z pekáče, přikryjte ho fólií a nechte odpočinout. Vylijte šťávu z pekáče, sceďte případný tuk a dejte stranou. Omáčku připravte tak, že pekáč posypeme moukou. Na mírném ohni míchejte, abyste ze škrábanců na dně a stranách pekáče vytvořili jíšku, a poté přilijte víno. Nechte probublávat a postupně přidávejte scezenou šťávu a vývar. Vařte, dokud nezískáte řídkou, dobře ochucenou omáčku. Takto připravené pečené kuře s nádivkou podávejte s vařenými bramborami nebo bramborovou kaší. Výborně se k tomuto pokrmu hodí i ovocný kompot.