Co s hovězí rostěnou? Upečte si roastbeef!

hovězí roštěná jako roastbeef

Tento klasický recept na hovězí roštěnou pečeni lze připravit z roštěné, kulaté roštěné nebo svíčkové. Pomalé pečení na mírném ohni působí na tužší kusy masa kouzelně. Tento recept na hovězí roštěnou pečeni na způsob roastbeefu krok za krokem si zamilujete!

Vyznáte se v přípravě hovězího masa? Znáte všechny druhy masa a víte, jak je nejlépe připravit? Nebo máte svého místního oblíbeného řezníka, který se se svými zákazníky rád podělí o informace, co s kterým kouskem masa dělat? Pokud ne, nevadí. Rád vám poradím.

Jak připravit hovězí roštěnou jako roastbeef

Vzpomínám si, jak jsem před lety přišel k místnímu řezníkovi na rohu (dnes už dávno nefunguje). Řezník měl na stěně za masným pultem obrovské grafiky hovězího, vepřového a jehněčího masa, na kterých bylo znázorněno, z jaké části zvířete jednotlivé kusy pocházejí. Bylo snadné poznat, že roštěnec pochází z plece a že kýta pochází, no, z kýty.

V dnešní době si většina lidí kupuje maso v supermarketu už zabalené v igelitu. Pokud si chcete promluvit s řezníkem, musíte si dát práci, abyste ho ve svém okolí našli.

Zpět k pečeni. Obvykle při přípravě roastbeefu používám kýtu. To je metoda, jak z tohoto (relativně) levnějšího kusu masa vytěžit maximum. (Do tohoto receptu můžete použít také kulatou pečeni nebo špičku svíčkové).

Jak připravit křehký hovězí roštěnec: péct ho pomalu při nízké teplotě. Respektive: začněte péct při vysoké teplotě, aby hovězí maso zhnědlo kvůli chuti, a poté sníží teplotu v troubě a vařte hovězí maso „pomalu a při nízké teplotě“ po dobu několika hodin.

Tento způsob pomalého pečení při nízké teplotě je vhodný pro tužší kusy hovězího masa; nižší teplota zabraňuje přílišnému ztvrdnutí chrupavek. Takto připravený hovězí roštěnec je snadný, relativně levný (ve srovnání s jinými druhy hovězího masa) a získáte skvělé zbytky na sendviče s hovězím roštěncem.

hovězí roštěná
hovězí roštěná

Výběr nejlepšího kusu hovězí roštěné pečeně

Který kus masa si koupíte, závisí na tom, k čemu hovězí roštěnec používáte, na vašem rozpočtu a na vašich osobních preferencích. Pokud hledáte křehký kus pro zvláštní příležitost nebo k servírování hostům, zvolte dražší kus. Ať už se rozhodnete pro jakýkoli kus, hledejte takový, který má trochu tuku a viditelné mramorování pro lepší chuť. Svázaná pečeně má pravidelnější tvar pro rovnoměrné propečení. Pokud máte řezníka, požádejte ho, aby vám pečeni svázal. Nebo ji můžete svázat sami pomocí kuchyňského provázku.

Tipy na nejlepší hovězí roštěnou pečeni

Každá trouba je jiná, takže se čas pečení bude lišit. Chcete-li dosáhnout co nejpřesnějšího času pečení, použijte k ověření propečenosti pečeně teploměr na maso. Vnitřní teplota musí být 55°C (pro středně propečené maso), 60 °C (pro středně propečené maso) nebo 65 °C (pro středně propečené maso).

Velikost a tvar pečeně ovlivňují dobu přípravy. Obecně platí pravidlo, že při teplotě 120°C pečte pečeni po počátečním zhnědnutí (pro středně propečené maso) přibližně 30 minut na půl kila masa. Nezapomeňte ji však pro jistotu zkontrolovat alespoň 30 minut před tím, než by měla být hotová. Pokud vaše pečeně nemá žádný tuk, můžete ji potřít máslem nebo olivovým olejem. Nebo ji můžete obložit plátky slaniny, které jí dodají trochu tuku. Pokud použijete máslo, bude hnědnout rychleji, takže na to dávejte pozor a na začátku zkraťte dobu opékání.

Jak skladovat pečené hovězí maso

Zbytky hovězí pečeně zabalené v igelitu nebo fólii uchovávejte v chladničce asi 3 až 5 dní. Pro zmrazení doporučujeme nakrájet ho na porce pro pozdější snadnější použití, ale můžete jednoduše dát do mrazáku celou pečeni. Zchlaďte na pokojovou teplotu a dvakrát zabalte do igelitu nebo fólie, poté uzavřete do sáčku se zipem a vytlačte co nejvíce vzduchu.160°C po dobu 10 až 15 minut.

Co dělat se zbytky hovězí roštěné pečeně?

Připravte si sendviče a další pokrmy! Můžete z nich připravit jídla na zbytek týdne. Pečeni nakrájejte na tenké plátky a připravte z ní sendviče s roastbeefem nebo Philly Cheesesteaks. Hovězí maso nakrájejte na kostky a použijte ho na hovězí Stroganoff. Použijte ho místo kuřecího masa do koláče. Zbytky můžete přidat do salátu, například do tohoto thajského nudlového salátu s arašídovou omáčkou. Udělejte hovězí Pho.

Nejlepší přílohy k hovězí roštěné pečeni

  • Česneková bramborová kaše
  • Krémové zapečené makaróny se sýrem
  • Zelené fazolky se slaninou
  • Kukuřice na smetaně
  • Dokonalá bramborová kaše

Čas přípravy:

10 minut

Čas pečení:

3 hodiny

Chladnutí na pokojovou teplotu:

2 hodiny

Suroviny:

  • 1,3 až 1,6 kg vykostěné zadní pečeně (pokud můžete, vyberte koncový řez s vrstvou tuku).
  • 1 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 8-10 stroužků česneku (3 až 4 stroužky nakrájené na poloviny nebo třetiny)
  • Sůl a pepř

Na omáčku:

  • Smetana, červené víno, voda a/nebo hovězí vývar
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu

Postup:

Hovězí maso by se mělo před pečením co nejvíce přiblížit pokojové teplotě, aby se rovnoměrněji propeklo. Z chladničky ho vyjměte alespoň 1 hodinu, nejlépe 2 hodiny před přípravou. Otevřete obal, posypte ho ze všech stran solí a znovu ho zabalte.

Předehřejte troubu na 190~C. Přesuňte rošt do středu trouby a druhý rošt umístěte pod něj.

Pečeni osušte papírovými utěrkami. Špičkou ostrého nože udělejte kolem pečeně 8 až 10 malých zářezů. Do každého řezu vložte plátek česneku.

Pečeni potřete olivovým olejem. Posypte ji po celém obvodu solí a pepřem.

Pečeni umístěte přímo na prostřední rošt trouby tukovou stranou nahoru a pod ní položte pekáč, aby se na roštu zachytávaly kapky.

Umístěním pečeně přímo na rošt a s pánví na roštu pod ní se v troubě vytvoří konvekční prostředí, které umožní horkému vzduchu snadněji cirkulovat kolem pečeně, takže ji nemusíte během pečení otáčet.

Pečeni položte tukem nahoru, aby se při rozpouštění tuku celá pečeně ochutila.

Pečeně se nejprve půl hodiny peče při 190 °C, aby zhnědla. Poté snižte teplotu na 100 °C. Pečeně by se měla péct ještě asi 1 1/2 až 2 1/2 hodiny.

Tvar pečeně ovlivní dobu pečení. Pokud je vaše pečeně spíše dlouhá a úzká než kulatého tvaru, může trvat kratší dobu, proto ji sledujte.

Když z pečeně začne odkapávat šťáva a na povrchu je hnědá, zkontrolujte vnitřní teplotu pečeně pomocí teploměru na maso. Pečeni vyjměte z trouby, když je vnitřní teplota pečeně 60°C (pro středně propečené maso).

Pečeni položte na prkénko a přikryjte ji alobalem, aby zůstala teplá. Před krájením ji nechte 20 až 30 minut odpočívat. (Odpočinek upečené pečeně je důležitý. Pokud do ní budete krájet příliš brzy, pečeně ztratí více šťávy.)

hovězí roštěná jako roastbeef

Příprava omáčky:

K výpeku z masa přidejte trochu vody, červeného vína nebo hovězího vývaru, aby se výpek uvolnil. Rozpusťte lžíci kukuřičného škrobu v troše vody a přidejte do výpeku. Během zahušťování omáčky rychle míchejte, aby se nevytvořily hrudky.

Pokud je ve výpeku málo tuku, můžete přidat trochu másla. Podle chuti osolte a opepřete. Můžete přidat také trochu čerstvého tymiánu, pokud ho máte.

Poté, co si roštěná trochu odpočine (a znovu nasaje šťávu), nakrájejte ji na tenké plátky a podávejte. (Na krájení pečeně se dobře hodí pevný dlouhý nůž na chleba.)

Plátky přelijte omáčkou nebo je podávejte odděleně.