Naučte se připravovat sushi rolky (maki rolky) podle tohoto snadného domácího receptu na sushi. Náplně jsou 100% na vás, takže si vyberete pouze ty ingredience, které máte nejraději!
Jak se dělají maki sushi rolky
Ve skutečnosti je to mnohem jednodušší, než si myslíte. A samozřejmě nejlepší na výrobě vlastních sushi rolek je to, že si sami určíte, co přesně v nich bude.
Obvykle dělám sushi jen s několika jednoduchými náplněmi a kapkou pikantní majonézy. Tyhle jednoduché rolky naprosto uspokojí moje chutě na sushi. Jakmile je párkrát vyzkoušíte, zjistíte, že velkou dávku zvládnete vyrobit za pouhých 30 minut. To není špatné!
Hned na úvod přiznávám, že moje postupy výroby maki rolek nejsou stoprocentně autentické ani tradiční. Ale o to právě jde – používám vybavení, které má doma každý (snad kromě sushi podložky na rolování) a jen pár ingrediencí. I tak se totiž dá vyrobit perfektní a chutné sushi.
Recept sám o sobě není těžký, ale vyžaduje trochu času navíc na přípravu všech ingrediencí a výrobu maki rolek. Ideální je připravovat sushi ve dvou, proces se urychlí a ještě si užijete spoustu legrace. Ale ať už je budete dělat jakkoli, myslím, že budete příjemně překvapeni, jak rychle, snadno a levně si můžete vyrobit vlastní domácí maki rolky.
Doba přípravy:
- 1 hodina
Suroviny:
- 1 dávka rýže na sushi, vychlazená na pokojovou teplotu
- 5 listů nori
- 1 salátová okurka nakrájená na tenké proužky
- 2 avokáda, oloupaná, zbavená pecky a nakrájená na tenké proužky
- 15 dkg uzeného lososa nebo syrové ryby vhodné pro sushi, nakrájené na tenké proužky
- opražená sezamová semínka
- pikantní majonéza (viz recept níže) sójová omáčka, nakládaný zázvor a pasta wasabi, na podávání
Postup:
Připravte si všechny ingredience. (Zvláště doporučuji uvařit rýži 1-2 hodiny předem, aby mohla před sestavením závitků vychladnout na pokojovou teplotu.)
Rýži promíchejte. Položte list nori na podložku na sushi hladkou stranou dolů, delší stranou směrem k sobě. Poblíž postavte misku s vodou. Ponořte prsty do vody (díky tomu se rýže nelepí) a rovnoměrně nasypte na nori přibližně 1 šálek rýže sushi, přičemž nahoře nechte 1 cm volný okraj. Prsty jemně, ale pevně přitlačte rýži na nori v rovnoměrné vrstvě a podle potřeby ponořujte prsty zpět do vody, aby se nepřichytily. Rýže musí pokrývat nori co nejrovnoměrněji, až ke spodnímu, levému a pravému okraji listu.
Přidejte náplně. Náplně pokládejte na rýži v dlouhých vodorovných řadách, přičemž jednotlivé náplně pokládejte vedle sebe, nikoli na jednu velkou hromadu. V případě potřeby posypte náplně špetkou sezamových semínek.
Sushi srolujte. Zvedněte spodní okraj podložky na sushi a opatrně ji přeložte přes náplně, dokud nebudou uzavřeny v roličce, přesto však ponechte horní 1 cm prázdné podložky nori odkrytý. Pomocí podložky sushi roládu co nejtěsněji stlačte. (Ne však příliš těsně, protože nechcete, aby se všechny náplně vymačkaly ven.) Ještě jednou namočte prsty do misky s vodou a navlhčete jimi zbývající centimetr nori. Poté rolku pomocí podložky na sushi srolujte, dokud nebude zcela uzavřená. Několikrát ji ještě zmáčkněte, aby byla pěkně a pevně zabalená. Poté celou rolku přeneste na prkénko. Postup opakujte se zbývajícími přísadami, abyste vytvořili asi 5 závitků sushi.
Sushi nakrájejte. Velmi ostrým nožem nakrájejte každou rolku sushi na 8 stejně velkých kousků. Přeneste je na servírovací talíř.
Rýže na sushi
Snadno ji připravíte v instantním hrnci, rýžovaru nebo na sporáku. Nezapomeňte si ale rýži naplánovat dopředu, protože než začnete sushi rolovat, bude vyžadovat nějaký čas na vychladnutí na pokojovou teplotu.
Řasa nori
Tradiční obal z mořských řas, který se používá k rolování sushi.
Základní ingredience na maki sushi rolky
Já se držím opravdu jednoduchých náplní – losos nebo tuňák (nebo často používáme uzeného lososa), avokádo a okurka. Ale jinak je to čistě na vás. Možností je zde nepřeberné množství!
Pikantní sushi majonéza
Do sushi vždy rád přidávám trochu pikantní majonézy (buď nakapanou na povrch, nebo přimíchanou do náplně), kterou lze jednoduše připravit z majonézy a Srirachy.
Doplňky k maki sushi rolkám
Sójová omáčka, nakládaný zázvor a pasta wasabi. Bez nich to nejde a teprve všechno dohromady začne dávat sushi ten pravý smysl.