Luxusní vánoční cukroví, to jsou Išlské dortíčky

luxusní vánoční cukroví

Kdo by odolal neodolatelné kombinaci kakaového křehkého těsta, výborného krému, čokolády a ořechu? Do detailu promyšlené luxusní vánoční cukroví – to jsou Išlské dortíčky. V kuchyni sice strávíte více času, odměna ale bude stát za to.

Co jsou Išlské dortíčky

Pochází z Rakouska, kde se jedná o tradiční čajové pečivo. Název dostalo od lázeňského města Bad Ischl, kde ho vymysleli tamní vyhlášení cukráři a od kterých si je kupoval i císař František Josef. Pro něj to prý bylo oblíbené cukroví.

Pro někoho je to tradiční cukroví, u někoho se na vánočním stole neobjevuje vůbec. Pokud patříte mezi ty druhé, dejte jim šanci a vyzkoušejte je podle našeho receptu. Nebudete litovat, i když tohle cukroví patří mezi ty pracnější.

Co budete potřebovat

Na těsto nepotřebujete nic, co byste v období před Vánoci doma už neměli. Tedy mouka, moučkový cukr, mleté mandle, máslo, kakao, skořice. Vše smícháte a z těsta pak vykrájíte kolečka. Ale můžete i jiné tvary.

Krém děláme žloutkový z rumu, cukru a mletých ořechů. Ale za svůj život už jsem ochutnal hodně Išlského cukroví a někdo dělá krémy i pudinkové nebo máslové. Takže můžete zkusit i to.

Suroviny

Na těsto

  • 210 g hladké mouky
  • 70 g moučkového cukru
  • 40 g mletých mandlí
  • 140 g másla
  • 20 g holandského kakaa
  • špetka skořice

Na krém

  • 3 ks žloutek
  • 100 g krupicový cukr
  • 50 g mletých vlašských ořechů
  • špetka vanilky
  • 2 lžíce rumu
  • džem na potření

Čokoládová poleva

  • 100 g čokolády na vaření
  • 30 g tuku

Na ozdobu

  • vlašský ořech nebo mandle

Postup

Ze surovin – mouky, cukru, kakaa, mandlí, másla a skořice – vypracujeme hladké těsto a dáme ho na minimálně dvě hodiny odpočinout v lednici.

Těsto vyndáme, necháme povolit a vyválíme plát cca 2 mm a vykrajujeme kolečka. Ty pečeme v troubě při 180 stupních asi 10 minut. Necháme zcela vychladnout.

Pak si připravíme krém. V hrnci zahřejeme rum a rychle vmícháme žloutky, pak přidáme k ostatním surovinám. Vše promícháme a dáme do lednice ztuhnout.

Kolečka mažeme džemem a na to dáme vrstvu krému. Přiklopíme dalším kolečkem. Vrchní kolečko namočíme do čokoládové polevy a ozdobíme půlkou vlašského ořechu nebo mandle. Labužníci můžou ozdobit i půlkou pekanového ořechu.