Advent se nezadržitelně blíží, a tak řada z vás už určitě chystá těsta na cukroví. A čím jiným začít než lineckým. Linecké slepované cukroví je velmi populární a oblíbené, určitě nejen u nás doma. Takže, pusťte si koledy, uvařte svařák a můžete se pustit do pečení.
Trocha pátrání
Kde se ale vzalo linecké cukroví a proč se jmenuje linecké? Možná vás hned napadne, že to souvisí s rakouským městem Linec. Tam opravdu už od 17. století pečou linecké mřížkované koláče. Těsto má ale jiný poměr surovin. Z těch se poté začaly péct menší linecké koláčky (kolečka), takže možná právě odtud vychází prapůvod lineckého cukroví.
Jak na to správné linecké
Každý, kdo už někdy linecké cukroví pekl, už slyšel o poučce 3-2-1. Je lehce zapamatovatelná a je dobré se jí určitě držet. Linecké cukroví bude vždy křehké a vláčné. Co to tedy znamená? Je to poměr surovin – 300 g hladké mouky, 200 g másla a 100 g cukru moučka. Navrch pak můžete přidat jeden žloutek.
Nezapomínejte také opravdu použít máslo a ne náhradní rostlinné tuky, jako např. Hera. Ta se hodí spíše do perníčků, ale v lineckém cukroví by ovlivnila chuť, a to spíše negativně. Máslo je máslo a vy opravdu chcete jemnou máslovou chuť cukroví.
Linecké těsto patří do kategorie křehkých těst, takže už nepoužíváte žádné kypřidlo a také má rádo chlad. Takže před vykrajováním ho nechte v lednici pěkně odležet.
Také máslo nerozpouštějte a nelijte do mouky teplé, natož horké. Změní totiž vlastnosti a pak i chuť celého těsta. Máslo rozkrájejte na malé kousky a zapracujte do mouky, vytvoříte nejprve drobenku.
Další tipy k dokonalosti
Marmeládu vždy natírejte na spodní stranu cukroví (ta, co se dotýkala plechu). Půjde to lépe slepit a bude to lépe držet.
Pocukrujte!!! Ale horní díl s vykrojeným otvorem zvlášť, teprve pak nalepte na spodní díl. Ať je vidět pěkně barevný otvor s marmeládou.
A pokud se chcete trochu přiblížit k minulosti, zkuste do těsta vpravit také koření. Špetku skořice, špetku hřebíčku, kardamomu nebo vanilky.
Suroviny
- 210 g hladké mouky
- 140 g kvalitního másla
- 70 g cukru moučka
- 1 sáček vanilkového cukru
- 1 žloutek
- nastrouhaná kůra z bio citronu
- koření volitelné (špetka skořice, hřebíčku)
Na dotvoření
- rybízová marmeláda
- moučkový cukr
Příprava
Mouku a cukr prosijeme do mísy a k tomu přidáme nakrájené máslo. Propracujeme rukama, až vznikne drobenka. Přidáme žloutek a nastrouhanou kůru citronu.
Těsto z mísy vyklopíme na pracovní plochu a dále zpracováváme, až vznikne „koule“. Těsto se nesmí příliš lepit. Zabalíme do fólie a dáme do lednice odpočinout i na několik hodin.
Těsto po vyndání z lednice rozdělíme na 3 nebo 4 části a každou vyválíme na plát silný necelý půl centimetr. Vykrajujeme tvořítky. Polovinu s dírkou uprostřed.
Pečte na 160 stupňů a si deset minut, cukroví bude jen trochu zezlátlé.
Poté plech vyndejte a nechte vychladnout. Pak přendejte a posypte část s otvory moučkovým cukrem. Druhou plnou část zespodu natřete marmeládou. Spojte.