Toto je recept na domácí kokosovo-mandlové Raffaello kuličky, které je u nás stále módní pochoutkou. Super snadná příprava a vynikající výsledek.
Jak se vyrábí opravdové Raffaello kuličky?
Původní Raffaello kuličky jsou kulovité oplatky plněné bílým mléčným krémem a bílými blanšírovanými mandlemi. Jsou obaleny v kokosových vločkách a prodávají se v malých krabičkách. Cukrovinky Raffaello jsou považovány za pralinky a byly vynalezeny v 90. letech společností Ferrero Rocher. Podle mě jsou to naprosto vynikající zákusky.
Ačkoli jsou tyto pralinky velmi chutné, obsahují také některé přísady, které nemám rád, takže z tohoto důvodu se mi tento recept hodí, když je nemohu koupit nebo dávám přednost jejich domácí verzi. Moje verze receptu na tyto cukrovinky je jednoduchá a vyžaduje pouze tři hlavní ingredience. Středně rozdrcené kokosové vločky, plechovku kondenzovaného mléka a pražené mandle.
Jedná se o úžasnou pochoutku, která je i skvělým dárkem. Každé kokosové cukroví vložte do cukrářského papírového košíčku a pak je všechny pěkně vložte do malé krabičky.
Pražení mandlí
Někteří lidé tento krok raději vynechají, ale pražení ořechů pro recept je důležitým krokem, který receptu dodá více chuti a komplexnosti. Díky tomu jsou ořechy také křupavější, což je důvod, proč ořechy do jídla obvykle přidáváme. Také proto, že se v tomto receptu používá kondenzované mléko a cukroví je poměrně vlhké, pražení mandlí předtím pomůže struktuře cukroví, protože ořech uvnitř tak rychle nenavlhne. Existují různé způsoby pražení ořechů, jedním z nich je suchá metoda a druhým je hodit je do oleje před vložením do trouby Konkrétně pro tento recept je budeme pražit nasucho, protože není třeba přidávat olej, pokud je schováme uvnitř cukroví.
Abyste mohli mandle upéct, je třeba předehřát troubu na 180°C. V závislosti na vaší troubě netrvá pražení ořechů déle než 10-15 minut. Ořechy tedy naskládejte v jedné vrstvě na plech a vložte je do trouby. Pečte je 5 minut, pak je promíchejte a přesuňte, aby se na všechny plochy dostalo trochu tepla. Pokračujte dalších 5 minut a opakujte, dokud nezačnou vonět po oříšcích a jejich barva nebude o několik odstínů tmavší. Neopouštějte kuchyň, protože ořechy jsou známé tím, že se velmi rychle připalují. Jakmile jsou hotové, vyjměte je z plechu a přeneste je na talíř nebo jiný plech, aby vychladly. Zatímco mandle chladnou, přejděte k druhému kroku tohoto receptu.
Celkový čas přípravy:
20 minut
Suroviny:
- 2 šálky (190 g) strouhaného kokosu
- 1/2 šálku (50 g) strouhaného kokosu na obalení cukroví
- 1 plechovka (400 ml) slazeného kondenzovaného mléka
- 150 g pražených nesolených mandlí
- 1 lžička vanilkového nebo mandlového extraktu
Postup:
Do mísy dejte 2 hrnky strouhaného kokosu a přidejte celou plechovku kondenzovaného mléka. Přidejte také vanilku nebo mandlový extrakt. Promíchejte a nechte několik minut odstát, dokud kokos nevstřebá mléko.
Pokud se vám směs zdá příliš mokrá, přidejte ještě trochu kokosových vloček. Mokrýma rukama udělejte ze směsi kopečky a rozválejte je mezi dlaněmi, abyste vytvořili kouli. Do středu každého cukroví vložte mandli.
Připravte si talířek s drceným kokosem na obalování. Každé cukroví vyválejte ve strouhaném kokosu, dokud se nepokryje, a pak ho položte na pečící papír.
Před podáváním je dejte na několik hodin do chladničky nebo je uchovávejte v mrazničce ve vzduchotěsné nádobě.