Dýňová polévka: recept se šalvějí

dýňová polévka recept

Dýňová polévka recept na tuto vydatnou sezónní polévku vyžaduje tu nejlepší dýni.

Dýňová polévka recept bez přidání nějakého poměrně výrazného dochucovadla může být poněkud mdlý. Na druhou stranu to ale můžete přehnat a přidat něco tak výrazného, že se dýně nemusí vůbec v chuti objevit. Je to ošemetná záležitost – existuje třeba verze s červenou kari pastou, kokosovým mlékem a rybí omáčkou, ale proti tak výrazné konkurenci je dýně sama o sobě spíše strukturou než chutí (což z ní dělá dobrou volbu pro obzvláště nevýrazné exempláře).

Jaký vývar pro dýňovou polévku použít?

Jedním z důvodů, proč v této souvislosti dávám přednost kuřecímu vývaru před zeleninovým, je to, že má tendenci se snáze kombinovat s ostatními ingrediencemi: dýni snadno přebije výraznější zelenina, jako je celer, pórek a syrová cibule, nebo skutečně příliš volná ruka s bylinkami, a proto jsem svůj recept zachoval poměrně jednoduchý, s osmaženou červenou cibulí a mrkví, které zvýrazní sladkost dýně, spolu s menším množstvím celeru, který vše doplní. Bylinky (nejraději mám šalvěj a tymián) si nechávám na ozdobu, ale protože se dýně tak dobře snoubí s kořením, tak jsem ji ozvláštnil trochou červeného chilli. Pokud jste odvážnější, můžete přidat také fenykl, pro jeho anýzové tóny; podobný efekt bude mít i kapka ouzo nebo pastisu nebo posypání fenyklovými semínky.

Dochucení a semínka

Když pomineme ozdoby, můj recept je poměrně jednoduchý – prázdné plátno pro to, čím ho můžete vylepšit, ačkoli v závislosti na vaší konkrétní dýni a chuti můžete před podáváním sladkost vylepšit hnědým cukrem, javorovým sirupem nebo medem, případně vše zakončit citronovou šťávou, která dodá dýni kyselost.

Ne všechny odrůdy dýní mají semínka, která jsou příjemná ke konzumaci, ale pokud je má ta vaše, je dobrý návrh opéct je se solí a olejem a vytvořit z nich křupavou přílohu – a pokud si nejste jisti, opečte je a vyzkoušejte.

Celková doba přípravy:

70 minut

Suroviny:

  • 1,5 kg omyté dýně
  • olej
  • sůl
  • 2 litry lehkého kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 1 velká červená nebo žlutá cibule, oloupaná a nasekaná
  • 1 řapíkatý celer, nakrájený na malé kostičky
  • 2 malé mrkve, oloupané a nakrájené na malé kostičky
  • 1 malá červená chilli paprička, nakrájená na kousky (nepovinné)
  • cukr (nepovinné)
  • 2 lžíce másla (nepovinné)
  • 4 lístky šalvěje, nahrubo natrhané, nebo lístky ze 2 snítek tymiánu (nepovinné)
  • 1 hrst strouhaného parmezánu (nepovinné)
  • muškátový oříšek (nepovinné)

Postup:

Troubu předehřejte na 200°C.

Dýňovou dužinu nakrájejte na velké, rovnoměrně velké kostky a dejte na plech. Potřete ji olejem, okořeňte a pečte asi 40 minut, nebo dokud nezměkne a nezačne hnědnout.

Zhruba 10 minut před koncem pečení dýně přidejte na plech dýňová semínka, která nejprve omyjte a promíchejte s olejem a solí, ale nechte je odděleně.

Do velkého hrnce dejte na středně mírný oheň dvě lžíce oleje a přidejte cibuli, celer, mrkev a pořádnou špetku soli. Za pravidelného míchání smažte, dokud nezměkne, ale nezhnědne, pak vmíchejte chilli papričku, pokud ji používáte, a smažte další dvě minuty. (Pokud je tento pokrm hotový dříve, než se dýně upeče, stáhněte ho z ohně.)

Přidejte kostky pečené dýně do hrnce se zeleninou, semínka si nechte na později, a smažte, dokud se dobře neobalí v oleji. Vývar přecedíme do hrnce, přivedeme k varu a vaříme 10 minut.

Rozmixujte tyčovým mixérem nebo v mixéru (předtím můžete polévku nechat mírně vychladnout), ochutnejte a upravte koření, podle potřeby přidejte trochu cukru nebo polévku zřeďte vodou. Uchovávejte v teple.

Pokud podáváte s přepuštěným máslem, rozpusťte máslo na malé pánvi, dokud nezíská sytě zlatavou barvu, vmíchejte šalvěj a ihned vyklopte do žáruvzdorné misky.

dýňová polévka recept, tip na servírování

Polévku rozdělte do misek a doplňte muškátovým oříškem, šalvějovým máslem a sýrem, pokud jej používáte, spolu s opraženými semínky a podávejte.