Halušky – recept na klasické bramborové se slaninou a bryndzou

halušky recept

Bramborové halušky recept s bryndzou a slaninou jsou považovány za slovenské národní jídlo.

Bryndzové halušky recept jsou sytou a příjemnou kombinací vláčného bramborového těsta, křupavé slaniny a slaného ovčího sýra.

Většina základních těst je kombinací mouky, soli a brambor; někteří kuchaři používají do těsta kombinaci strouhaných syrových brambor a strouhaných vařených brambor, jiní do vařených knedlíků přidávají na kostičky nakrájené vařené brambory. Jednou z možností je také použití vajec do těsta. Halušky recept je klasická příprava s křupavými kousky slaniny a pažitkou, což je skvělé a syté jídlo a jedno ze slovenských národních jídel.

Klasické bramborové halušky

Halušky recept není žádná věda, ale při krájení hustého těsta z prkénka je třeba mít rychlé ruce, protože kousky z prkénka putují přímo do vroucí vody. Většina slovenských domácností má něco, co vypadá jako cedník s velkými otvory zvaný haluškar, ze kterého těsto v požadovaném tvaru a velikosti odkapává do vody.

Halušky se obvykle vyrábějí z pšeničné mouky, ale lze je úspěšně nahradit i celozrnnou špaldovou nebo nějakou bezlepkovou moukou.

Celková doba přípravy:

50 minut

Suroviny:

  • 250 g bryndzy
  • 500 g brambor, asi 5 středně velkých brambor
  • 200 g (asi 2 hrnky) polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • 1 lžička soli
  • 200 g slaniny
  • 1 velká cibule, nakrájená nadrobno
  • nasekaná pažitka nebo jarní cibulka

Postup:

Přiveďte k varu hrnec osolené vody. Mezitím nastrouhejte syrové brambory najemno.

Přidejte mouku, vejce a sůl a promíchejte.

Pomocí síta na halušky proceďte těsto do vroucí vody. Pokud ho nemáte, můžete těsto položit na prkénko a nožem odkrajovat malé kousky do vody. Dělejte to po dávkách, aby ve vodě nebylo příliš mnoho kousků.

Když halušky plavou, vylovte je pomocí děrované lžíce.

Nakrájejte slaninu a cibuli a osmažte je do křupava. Navršíme halušky, na ně dáme brynzu (při zahřívání se rozpustí), hojně posypeme slaninou s cibulí a případně nasekanou pažitkou nebo jarní cibulku. Někdy přidávám i 1/4 lžíce mléka podle toho, jak výraznou chuť brynza má. Mléko ji zjemní.