Francouzské brambory recept na gratinované brambory v zapékací misce.
Francouzské brambory recept na francouzský bramborový gratin, jsou jedním z těch pokrmů, které jsou jednoduché na přípravu, ale výsledek je fantastický. Dokonalý gratin má křupavý povrch, ale je hustý, bohatý a krémový. Brambory jsou měkké, ale stále neporušené, a celý pokrm má dekadentní sýrovou chuť.
Co znamená „gratin“?
Tento francouzský výraz se často nazývá „au gratin“ a označuje pokrm posypaný máslem a sýrem nebo strouhankou, případně obojím. Při pečení nebo smažení je povrch hnědý a křupavý. Nejčastějším základem gratinovaných pokrmů jsou brambory, ale v receptech na gratinování se objevuje i jiná zelenina a dokonce i mořské plody.
Jedná se o klasický francouzský recept s tenkými plátky brambor a smetanou s česnekovým nádechem spolu s mazlavými sýry Gruyère a brie. Nejlepší brambory na gratinování jsou moučnaté druhy, ale můžete použít jakékoli brambory, které se doporučují na kaši.
Některé recepty na gratinované brambory vyžadují před přípravou gratinovaných brambor jejich namočení, ale zde to není nutné. Místo toho se recept připravuje jednoduše tak, že se tenké plátky dusí v mléce a smetaně, dokud trochu nezhoustnou. Gratin můžete podávat s hovězím masem, nebo dokonce s jednoduše upečeným kuřetem.
Celková doba přípravy:
75 min.
Ingredience:
- 1 kg moučných brambor
- šálek plnotučného mléka
- šálek smetany ke šlehání
- 2 stroužky česneku, lehce rozdrcené
- sůl, podle chuti
- špetka čerstvě mletého pepře a další na dochucení
- špetka čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
- 1/2 šálku (125 g) strouhaného sýra Gruyère
- 2 polévkové lžíce a 1 čajová lžička másla
- 1/2 šálku (125 g) sýru brie
Postup:
Shromážděte ingredience. Předehřejte troubu na 175°C.
Oloupejte, opláchněte a osušte brambory a nakrájejte je na co nejtenčí plátky (hodí se k tomu mandolína, ale ostrý nůž je také dobrý).
Do velkého hrnce dejte brambory, mléko, smetanu, 1 rozdrcený stroužek česneku, sůl podle chuti, špetku pepře a špetku muškátového oříšku nebo muškátového květu.
Přiveďte k velmi mírnému varu na středně nízkém ohni a vařte 10 minut, dokud smetana nezhoustne.
Odstavte z ohně a přidejte nastrouhaný sýr Gruyère. Mícháme, dokud se sýr nerozpustí.
Zapékací mísu vydatně vymažte 1 lžičkou másla a poté ji celou potřete zbylým lehce rozmačkaným stroužkem česneku.
Nalijte bramborovou směs do misky a lžící jemně pohybujte bramborami ve smetanové směsi, aby byly všechny pokryty.
Nakrájejte sýr brie na dlouhé proužky a položte je na povrch gratinovaného pokrmu. Povrch potřete zbývajícími 2 lžícemi másla. Dochuťte solí a pepřem.
Pečte asi 40 minut nebo dokud není povrch bublinkový a zlatohnědý a brambory nejsou po propíchnutí nožem měkké. Pokud vrchní část příliš rychle zhnědne, než jsou brambory upečené, přikryjte je alobalem. Ihned podávejte.
Tipy
Dalším způsobem, jak gratinované brambory podávat, je nechat je vychladnout a pak je nakrájet na jednotlivé porce. Porce položte na vymaštěný plech a ohřívejte v troubě vyhřáté na 160°C přibližně 10 minut.
Brambory můžete nakrájet předem, abyste si usnadnili přípravu pokrmu. Jednoduše je uchovávejte v misce plné ledové vody v lednici a před použitím v receptu je osušte. Budou v pořádku až 24 hodin předem.
Gratinovaný pokrm lze připravit s předstihem. Vychlaďte ho na pokojovou teplotu a uložte do chladničky až na dva dny. Pro opětovné ohřátí vyjměte z chladničky na 30 minut na pokojovou teplotu, zatímco se trouba zahřeje na 160°C, aby studený pokrm v horké troubě nepraskl. Jakmile je trouba vyhřátá, přikryjte gratinovaný pokrm alobalem a ohřívejte jej asi 20 minut nebo dokud není teplý a nebublá.