Dýňová polévka recept na hladkou a krémovou. Tento recept na dýňovou polévku musíte vyzkoušet. Jak předpřipravit dýni?
Dýňová polévka recept je lahodná, krémová a tak sametově hladká, že tomu nebudete věřit. Dýně a tykve mají vysoký obsah vody – dýně obsahují přes 90 % vody a tykve ne o moc méně – což znamená, že pouhým vařením ve vodě, získáte tak jemnou chuť, že by se skoro dalo říct, že je to až zklamání. Podobně tlumený výsledek poskytuje i vaření v páře.
Nejlepší je tedy dýni před rozmixováním upéct. Při pečení dýně se z ní odvede část vlhkosti, což zintenzivní její chuť. Teplo v troubě mezitím způsobuje Maillardovu reakci (proces hnědnutí, který vytváří pikantní kůrku na mase a chlebu) a karamelizaci. Složité sacharidy se rozkládají na jednodušší cukry, čímž se dužina dýně stává sladší.“ Abych zajistil maximální působení tepla z trouby a aby se proces urychlil a ušetřil se čas i energie, nakrájím dýni na menší kousky.
Vzhledem k tomu, že průměrná dýně může být trochu mdlá, doporučuji v této konkrétní polévce použít spíše vývar než vodu – mám rád chuť umami, které dobrý kuřecí vývar přináší, ale pokud byste raději chtěli, aby byla rostlinná, zeleninová alternativa bude samozřejmě fungovat dobře.
Celkový čas přípravy:
1 hodina 5 minut
Suroviny:
- 1 velká dýně hokkaido nebo máslová dýně
- 1 l zeleninového nebo kuřecího vývaru
- 200 ml smetany ke šlehání
- 3 lžíce javorového sirupu
- špetka muškátového oříšku
- sůl podle chuti
- zakysaná smetana a opražená dýňová semínka na podávání
Postup:
Předehřejte troubu 180°C. Dýni položte na plech a pečte ji, dokud není měkká. Nechte je mírně vychladnout.
V hrnci zahřejte dýňovou dužinu s vývarem a javorovým sirupem, dokud nezačne vřít. Přeneste směs do mixéru nebo kuchyňského robotu (nebo použijte ponorný mixér) a rozmixujte na sametově hladké pyré. Přidejte smetanu a muškátový oříšek a znovu rozmixujte. Podle chuti osolte. V případě potřeby ohřejte, nebo hned podávejte!