Dýňová polévka: recept na tu nejkrémovější!

dýňová polévka recept

Dýňová polévka recept na hladkou a krémovou. Tento recept na dýňovou polévku musíte vyzkoušet. Jak předpřipravit dýni?

Dýňová polévka recept je lahodná, krémová a tak sametově hladká, že tomu nebudete věřit. Dýně a tykve mají vysoký obsah vody – dýně obsahují přes 90 % vody a tykve ne o moc méně – což znamená, že pouhým vařením ve vodě, získáte tak jemnou chuť, že by se skoro dalo říct, že je to až zklamání. Podobně tlumený výsledek poskytuje i vaření v páře.

Dýňová polévka, tip k servírování

Nejlepší je tedy dýni před rozmixováním upéct. Při pečení dýně se z ní odvede část vlhkosti, což zintenzivní její chuť. Teplo v troubě mezitím způsobuje Maillardovu reakci (proces hnědnutí, který vytváří pikantní kůrku na mase a chlebu) a karamelizaci. Složité sacharidy se rozkládají na jednodušší cukry, čímž se dužina dýně stává sladší.“ Abych zajistil maximální působení tepla z trouby a aby se proces urychlil a ušetřil se čas i energie, nakrájím dýni na menší kousky.

Vzhledem k tomu, že průměrná dýně může být trochu mdlá, doporučuji v této konkrétní polévce použít spíše vývar než vodu – mám rád chuť umami, které dobrý kuřecí vývar přináší, ale pokud byste raději chtěli, aby byla rostlinná, zeleninová alternativa bude samozřejmě fungovat dobře.

Celkový čas přípravy:

1 hodina 5 minut

Suroviny:

  • 1 l zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 3 lžíce javorového sirupu
  • špetka muškátového oříšku
  • sůl podle chuti
  • zakysaná smetana a opražená dýňová semínka na podávání

Postup:

Předehřejte troubu 180°C. Dýni položte na plech a pečte ji, dokud není měkká. Nechte je mírně vychladnout.

V hrnci zahřejte dýňovou dužinu s vývarem a javorovým sirupem, dokud nezačne vřít. Přeneste směs do mixéru nebo kuchyňského robotu (nebo použijte ponorný mixér) a rozmixujte na sametově hladké pyré. Přidejte smetanu a muškátový oříšek a znovu rozmixujte. Podle chuti osolte. V případě potřeby ohřejte, nebo hned podávejte!