Moravský vrabec – jihomoravská specialita

moravský vrabec

Moravský vrabec je jedním z mnoha českých pokrmů, jejichž název nemá žádnou skutečnou souvislost s tím, co je ve skutečnosti na talíři před vámi.

Pokud se zeptáte, obvykle lidé přiznají, že netuší, jak tolik našich národních a regionálních jídel získalo své podivné názvy. Takové situace pak mohou být velmi zábavné třeba pro cizince, pokud jde o doslovné překlady názvů různých jídel. Schválně, zkuste někdy svým kamarádům z ciziny vysvětlit, co je to ten náš výtečný moravský vrabec.

Moravský Vrabec, jak název napovídá, pochází z moravských oblastí východní části země. Neznamená to však, že za talířem tohoto vydatného hlavního jídla musíte jezdit až na Moravu, ba naopak, najdete ho v každém koutě země a jsou na něj vytvořeny místní variace. V každé restauraci, která má v jídelním lístku část věnovanou českým specialitám, by určitě měla být k dispozici jeho verze.

Klíčovými ingrediencemi jsou vepřové maso, knedlík a zelí. Vepřové maso neboli „vrabec“ se obvykle bere z plece nebo jiného kusu s vyšším obsahem tuku a krájí se na malé kousky, marinuje se a poté peče. Pro druh zelí a knedlíků neexistují žádná pravidla. Někteří lidé dávají přednost červenému zelí a houskovým knedlíkům před bílým zelím a bramborovými knedlíky, někteří mají rádi kombinaci obou druhů. Jako k mnoha českým pokrmům se k Moravskému Vrabci samozřejmě doporučuje pivo.

Celková doba přípravy:

2 hodiny

Suroviny:

Na maso

  • 600 g vepřového masa (bůček, plec)
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • sůl, kmín

Na zelí

  • 500 g kysaného zelí
  • 2 cibule
  • 4 lžíce rostlinného oleje
  • 1 malá brambora
  • 1 lžíce jemně mleté mouky
  • Sůl
  • Kmín
  • 1 polévková lžíce octa
  • 1 polévková lžíce cukru

Bramborový knedlík

Postup:

Maso

Předehřejte troubu na 200 °C. Maso nakrájejte na větší kusy, okořeňte a spolu s nakrájenou cibulí a rozmačkaným česnekem vložte do pekáče. Podlijte malým množstvím vody a pečte, dokud maso nezměkne a nezezlátne. Podáváme s bramborovým knedlíkem a kysaným zelím nebo červeným zelím.

Na zelí

Kysané zelí scedíme a podusíme v hrnci s přidáním vody a kmínu. Samostatně osmahneme na kostičky nakrájenou cibuli a přidáme ji ke kysanému zelí. Oloupeme a nastrouháme brambory a smícháme je s moukou a přidáme ke kysanému zelí. Ještě několik minut vaříme v páře. Nakonec přidáme ocet, cukr a sůl podle chuti. Já obvykle přidávám osmaženou slaninu, dodá mu krásnou vůni a také chuť.

Bramborové knedlíky se k moravskému vrabci hodí skvěle.

Na knedlíky

Brambory uvařte doměkka. Nechte je vychladnout a nastrouhejte nebo rozmačkejte. Nastrouhané brambory vložte do velké mísy. Do brambor zapracujeme rozšlehané vejce, mouku a sůl a vytvoříme těsto. Těsto vyválíme do tvaru knedlíků (můžeme udělat 4 menší nebo dva velké). Knedlíky vložte do hrnce s vroucí vodou a vařte 20-25 minut (menší mohou trvat 15-20 minut). Vyjměte je, propíchejte dřevěnou špejlí (každý knedlík asi 8krát) a potřete je trochou másla. Před podáváním nezapomeňte knedlíky nakrájet na plátky.