Mou nejoblíbenější letní teplou večeří je obyčejné lečo s chlebem. Ratatouille je klasická francouzská obdoba našeho leča. Připravuje se stejně jako u nás obvykle na konci léta a je plné čerstvých produktů: rajčat, lilku, cukety a papriky.
Stejně jako lečo, i ratatouille se připravuje obvykle ze všech sezónních přebytků zeleniny, které bychom jinak neměli šanci zpracovat. Přezrálá rajčata, cukety a papriky jistě najdete i na vaší zahradě nebo za poměrně nízkou cenu na farmářském trhu.
V Provence se ratatouille obvykle vaří na sporáku. Každá zelenina se vaří na olivovém oleji zvlášť, dokud není správně měkká. Nakonec se všechny ingredience spojí a dusí, aby se chutě spojily.
Francouzi umí vařit a tento koncept rozhodně patří k těm, které je třeba následovat. Lečo po francouzsku kombinuje velké množství pozdně letní zeleniny, která má různou dobu přípravy. Kdybyste se je pokusili naházet do hrnce všechny najednou, žádná zelenina by neměla šanci zkaramelizovat, lilek by se rozpadl, než by cuketa změkla, a francouzské lečo by pravděpodobně nikdy nevyužilo svůj plný potenciál.
Tento recept je trochu jiný. Zeleninu budeme péct, dokud nebude na okrajích lahodně zkaramelizovaná a trochu vysušená. Pak tuto dokonale opečenou zeleninu přidáme do vařící se čerstvé rajčatové omáčky. Touto metodou získáme úžasné ratatouille. Je také jednodušší než správné ratatouille na plotně, protože vyžaduje méně času stráveného nad sporákem.
Celkový čas přípravy:
65 minut
Suroviny:
- 2 kg zralých červených rajčat (6 středních nebo 4 velká)
- 1 středně velký lilek, nakrájený na půlcentimetrové kostky
- 2 velké červené, oranžové nebo žluté paprika nakrájené na kostky
- 1 střední až velká cuketa nakrájená na kostky
- půlka menší dýně nakrájené na kostky (nemusí být)
- 5 polévkových lžic + 1 čajová lžička extra panenského olivového oleje, rozděleno
- ¾ lžičky jemné mořské soli, rozděleno, více podle chuti
- 1 středně velká žlutá cibule, nakrájená nadrobno
- 4 stroužky česneku, prolisované
- ¼ šálku nasekané čerstvé bazalky
- 2 špetky červených pepřových vloček, více nebo méně podle chuti
- ¼ lžičky sušeného oregana
- Čerstvě mletý černý pepř, podle chuti
Postup:
Pečení zeleniny
Předehřejte troubu na 220°C s jedním roštem uprostřed trouby a jedním v horní třetině trouby. V případě potřeby vyložte dva velké plechy s okraji pečícím papírem pro snadnější čištění.´
Rajčata připravte tak, že z nich pomocí příborového nože odstraníte jádra. Poté je nastrouhejte nahrubo na struhadle do mísy (nejsnadněji to jde, když rajče držíte šikmo) a zbylou slupku rajčat nakrájejte. Nebo rajčata rozmixujte v kuchyňském robotu, dokud z nich nebude pěnící kaše. Odstavte.
Na jednom plechu promíchejte lilek nakrájený na kostičky se 2 lžícemi olivového oleje, dokud se lehce nepotáhne. Uspořádejte lilek v jedné vrstvě po celém plechu, posypte ¼ lžičky soli a dejte stranou.
Na druhém plechu promíchejte papriku, cuketu a dýni s 1 lžící olivového oleje a ¼ lžičky soli. Zeleninu naaranžujte do jedné vrstvy. Pánev s lilkem položte na prostřední mřížku a ostatní zeleninu na horní mřížku. Nastavte časovač na 15 minut.
Rajčatová omáčka
Mezitím zahřejte 2 lžíce olivového oleje na pánvi nebo v hrnci na středním ohni. Přidejte cibuli a ¼ lžičky soli. Za občasného míchání vařte, dokud cibule nezměkne a nezkaramelizuje na okrajích, asi 8 až 10 minut.
Přidejte česnek, promíchejte a vařte, dokud se nerozvoní, asi 30 sekund. Přidejte rajčata a dřevěnou lžící nebo pevnou silikonovou stěrkou vmíchejte do směsi všechny připečené kousky, které ulpěly na dně pánve. Snižte teplotu na středně nízkou nebo podle potřeby udržujte mírný var.
Po uplynutí 15 minut zeleninu z trouby, promíchejte a tentokrát dejte lilek na horní rošt a ostatní zeleninu na prostřední rošt. Pečte, dokud lilek na okrajích pěkně nezezlátne, tedy ještě asi 10 minut (lilek bude hotový dříve než ostatní). Vyjměte lilek z trouby a opatrně jej vmíchejte do vroucí rajčatové omáčky.
Dýni a papriku nechte dále péct, dokud papriky nezkaramelizují, asi dalších 5 až 10 minut. Poté obsah pánve přendejte do vroucí omáčky. Pokračujte v dušení ještě 5 minut, aby se chutě spojily.
Odstavte hrnec z ohně. Vmíchejte 1 lžičku olivového oleje, čerstvou bazalku a vločky červené papriky. Sušené oregano rozdrťte mezi prsty a vhoďte ho do hrnce. Podle chuti dosolte (já obvykle přidávám ještě ¼ lžičky) a opepřete.
Podávejte v miskách, třeba s trochou olivového oleje, další nasekanou bazalkou nebo černým pepřem (vše volitelné). Stejně jako všechna dušená jídla se i toto ratatouille po vychladnutí chuťově zlepší. Ještě lepší je ohřáté druhý den.
Ratatouille vydrží přikryté v chladničce 4 dny nebo několik měsíců v mrazničce.