Jednoduchý základní recept na bublaninu po francouzsku tzv. clafoutis. Tento dezert z ovoce a krémového těsta, je lahodná pochoutka, jejíž příprava je hračka.
Říká se, že snídaně je nejdůležitější jídlo dne, a hádejte co? Bublanina po francouzsku neboli clafoutis se mezi snídaně počítá! Poprvé jsem na clafoutis narazil před několika lety ve Francii. Tato bublanina však s přehledem obstojí i jako dezert.
Clafoutis je francouzský dezert z ovoce, které je zalité těstem z vajec, cukru, mléka a mouky. Jedná se o hustý krém, který je svou konzistencí něco mezi omeletou a bublaninovým těstem. Obvykle se tato bublanina připravuje z třešní, ale lze použít i jiné ovoce třeba maliny či borůvky. Já do clafoutis nejraději používám třešně a maliny, ale dobře se do tohoto receptu hodí i broskve, borůvky, ostružiny, jahody, hrušky nebo jiné měkké ovoce. Pokud použijete třešně, říká se, že chuť třešňové bublanině dodávají pecky z nich. Doporučuji tedy třesně nevypeckovávat.
Recept na clafoutis je příliš snadný na to, abyste ho nevyzkoušeli. Stačí jen smíchat ingredience v míse a těsto s ovocem upéct. Clafoutis se nafoukne a na povrchu zezlátne, ale uvnitř zůstane měkký a krémový. Po upečení ho budete chtít podávat ihned, dokud je ještě teplý. Tradiční clafoutis se na povrchu posype moučkovým cukrem. Peče se ve velké míse, takže se skvěle hodí jako sladké pohoštění na víkendový brunch s rodinou.
Celková doba přípravy:
50 minut
Suroviny:
- 3 velká vejce
- 1/2 šálku (100 g) krystalového cukru
- 1/8 lžičky soli
- 1/2 šálku (100 g) hladké mouky
- 2 polévkové lžíce (28 g) másla, rozpuštěného a mírně zchlazeného
- 1 šálek (240 ml) plnotučného mléka
- 1/2 šálku (120 ml) tučné smetany
- 1 lžička vanilkového extraktu
- jemně nastrouhaná kůra z 1/2 citronu, nepovinně
- 2 šálky nevypeckovaných třešní, bobulí nebo jiného ovoce
- Práškový cukr, na ozdobu
Postup:
Předehřejte troubu na 180 °C. Vymažte máslem koláčovou formu. Ve středně velké míse šlehejte vejce, cukr a sůl asi minutu, dokud se dobře nespojí. Přidejte mouku a šlehejte, dokud nebude hladká a bez hrudek. Přidejte rozpuštěné máslo a poté mléko, h smetanu, vanilkový extrakt a citronovou kůru. Ujistěte se, že je směs zcela hladká. Těsto nalijte do připravené formy. Na těsto rozprostřete ovoce.
Pečte 35-40 minut, dokud není bublanina hotová (nevadí, když se uprostřed ještě hýbe) a na okrajích zlatavá . Nechte mírně vychladnout, dokud není vlažná. Podle chuti posypte moučkovým cukrem. Nakrájejte na klínky a podávejte.