Rajská omáčka jak si ji pamatujete ze školky

rajská omáčka

Rajská omáčka je jedním z nejikoničtějších tradičních českých pokrmů a nabízí jedinečnou bohatou sladkokyselou chuť. Jejím základem je vývar z hovězího masa, kořenové zeleniny a rajčatového protlaku.

Rajská omáčka, která je charakteristická pro mnoho českých škol a školek, je nepopiratelnou součástí dětství každého z nás. Je sladkokyselá a chuť rajčat obvykle zastíní různé druhy koření, jako jsou bobkové listy, nové koření, černý pepř a v některých rodinách i nepříliš tajná přísada – skořice.

Jakmile se omáčka povaří, rozmixuje se do velmi husté a krémové konzistence a je připravena k podávání s plátky vařeného hovězího masa nebo paprikami plněnými mletým vepřovým masem a knedlíkem.

Celková doba přípravy:

3 a půl hodiny

Suroviny:

Na vývar

  • 2 mrkve
  • 1/4 celeru
  • 1 kořen petržele
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 libry hovězí svíčkové
  • 16 šálků vody
  • 3 bobkové listy
  • 5 bobulí nového koření
  • 10 zrnek černého pepře
  • 1 lžička soli

Na omáčku

  • 1 šálek rajčatového protlaku
  • 5 šálků hovězího vývaru
  • 10 kuliček černého pepře
  • 5 bobulí nového koření
  • půl lžičky skořice
  • 3 cibule
  • 1,5 lžíce másla
  • 2/3 šálku mouky
  • 5 lžic octa
  • 3/4 šálku cukru
  • Sůl
  • 1 lžička vepřového sádla

Postup:

Očistěte zeleninu a rozkrojte ji na dvě části. Vložte je společně s celým kusem hovězího masa do velkého hrnce. Přidejte studenou vodu, přikryjte pokličkou a přiveďte k varu. Odstraňte pokličku a slijte zkondenzovanou pěnu na povrchu.

Jakmile se pěna přestane tvořit, přidejte koření a sůl a snižte teplotu na minimum, na pouhý var. Hrnec již nepřikrývejte pokličkou. Trvá asi 3 hodiny, než maso změkne. Maso vyjměte z vývaru a uchovávejte ho na teplém místě. Vývar sceďte do čistého hrnce. Zeleninu a koření vyhoďte.

Bobkový list, nové koření a skořice do rajské omáčky patří.

Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. V samostatném hrnci rozpusťte sádlo a postavte ho na střední teplotu. Přidejte cibuli a míchejte, dokud nezíská světle zlatavou barvu. Přidejte rajčatový protlak a míchejte asi 1 minutu. Přisypejte mouku a za stálého míchání 30 sekund míchejte. Přidejte vývar a promíchejte.

Hovězí vývar začněte přidávat po částech. Vždy míchejte nebo šlehejte, dokud nevznikne krémová omáčka. Nebojte se, pokud v hrnci zůstanou nějaké hrudky. Ty se později odstraní při cezení rajské omáčky přes síto.

Přidejte 1 vrchovatou lžičku soli, cukr, ocet a koření. Přiveďte k varu, snižte teplotu na třetinu a za občasného míchání vařte 20 minut. V případě potřeby omáčku dochuťte solí a cukrem.

Omáčku sundejte z plotny, rozmixujte ji ponorným mixérem (tento krok můžete vynechat). Omáčku přeceďte přes jemné síto do čistého hrnce. Vyhoďte zbytky (cibule, koření), které uvízly v sítu.

Přidejte na kostičky nakrájené studené máslo, které omáčku zjemní. Lžící míchejte, dokud se máslo nerozpustí. Podávejte teplé s plátky hovězího masa, které jste předtím uvařili ve vývaru. Rajská se skvěle kombinuje s knedlíky jako přílohou.